A lakásbiztosítási szerződés

Ha sikeresen eljutottál arra a pontra, hogy elhatároztad magad a lakásbiztosítás megkötése mellett, az egészen nagyszerű!

Ám ha esetleg még sosem tettél ilyesmit, vagy éppen mindig mások intézték helyetted, akkor nem feltétlenül tudhatod, mire is számíts, mi mindenre figyelj oda.

Egy kezdő munkavállalót is könnyen kihasználhatnak, hiszen alap esetben fogalma sincs, hogy a munkaszerződésének mit kell tartalmaznia, illetve mik a saját jogai, kötelességei.

Éppen ezért fontosnak tartom, hogy ezt is körbejárjuk kicsit, és érintsük azokat a sarkalatos pontokat, amiket mindenképpen szem előtt kell tartanod lakásbiztosítási szerződés megkötésekor.

És nem, nem azért, mert a biztosító társaságok hajlamosak bárkit is átejteni, sokkal inkább azért, hogy kiszűrhesd, ha valami hiba van, netán előnytelen lenne számodra az egyesség.

Ugyanis egy-egy pontatlanság akár azt is jelentheti, hogy érvénytelenné válik a szerződés, és ha nem veszed észre időben, akkor a szükség óráján is hoppon maradhatsz.

Amikre szükség lesz a szerződéshez

Mindenképpen érdemes előre leszögezni, hogy mint minden hivatalos szerződéshez, a lakásbiztosítás megkötéséhez is szükséged lesz bizonyos dokumentumokra.

Mindenek előtt a személyes irataidra, azaz személyi igazolványra vagy jogosítványra, valamint a lakcímkártyádra, illetve az elérhetőségeidet is meg kell adnod.

Ezeket az adatlapok pontos kitöltése miatt kell magaddal vinned, ugyanis a biztosító munkatársa vagy az alkusz így lehet biztos abban, hogy nem történik tévedés.

Azonban így sem kizárt, éppen ezért mindent kétszer nézz át Te is, máskülönben lehet utólag módosítgatni – és ezeket a felesleges köröket senki sem szeretné megtenni.

Szükség lehet továbbá a biztosítandó ingatlan papírjaira a földhivataltól, jobban mondva azok másolataira.

Ne aggódj, ezeket az ügyvéded bármikor lekérheti, sőt, akár Te magad is, ha felmész az adott járási hivatal megfelelő oldalára.

Bizonyos esetekben energetikai tanúsítványra is szükség lehet, bár nem minden biztosító kéri.

Az, hogy ezeken kívül kell-e még valami, az az adott társaságtól függ, éppen ezért nem árt előre tájékozódni. 

Minek kell szerepelnie a lakásbiztosítási szerződésben?

Minek kell szerepelnie a lakásbiztosítási szerződésben?

A lakásbiztosítási szerződés formája szintén változhat vállalatonként, ám bizonyos pontoknak feltétlenül benne kell lennie mindentől függetlenül.

Ilyenek például

  • a már említett személyes adatok,
  • a biztosítást megkötő kolléga neve, aláírása,
  • a biztosítani kívánt ingatlan paraméterei (jelleg, építési időszak, építőanyag, alapterület, stb.),
  • a biztosítási események, melyek bekövetkeztekor érvényesíthető a lakásbiztosítás,
  • a kártérítések tól-ig összegei,
  • a biztosító és az ügyfél jogai, kötelezettségei,
  • valamint az ügyfél elérhetőségei és aláírása.

Neked, mint ügyfélnek jogod van, sőt, erősen ajánlott is akár többször átolvasni az egész szerződést, hiszen itt minimum egy évre elkötelezed magad, nem táncolhatsz ki az egyességből egyik napról a másikra.
A biztosító alkalmazottjának pedig feladata, hogy mindezt kivárja, illetve segítsen, ha valami nem világos – ha másként jár el, teszem azt, türelmetlenkedik, sürget, akkor aláírás előtt akár ahhoz is jogod van, hogy összegyűrd a szerződéstervezetet és elsétálj.
Te vagy az ügyfél, Te fogsz nekik fizetni, tehát elvárhatod, hogy eszerint is viselkedjenek Veled.

A szerződés érvényességi ideje, lejárta

Sokakat ér meglepetésként, mikor először hallanak róla, hogy a lakásbiztosítás (mint a legtöbb más biztosítás) egy határozott idejű szerződés.

Azaz a megkötéstől számított kerek egy évig érvényes.

Ezalatt az egy év alatt nem mondhatod fel a szerződést, még akkor sem, ha például nem tudod tovább fizetni – ez, mondhatni, a Te kockázatod.

A lejárati idő előtt, illetve a felmondási időszakon kívül egyedül a biztosítónak van joga rendkívüli felmondással megszakítani a kapcsolatot, ám ehhez már tényleg csak nagyon indokolt esetben nyúlnak.

Kérdezhetnéd hát, hogy akkor hogyan lehetséges, hogy sokan akár évtizedeken keresztül fizetik ugyanazt a lakásbiztosítást.

Ennek nagyon egyszerű oka van.

A lakásbiztosítási szerződés ugyanis, ha sem az ügyfél, sem a biztosító nem kezdeményezi a megszűntetését, az évfordulókor automatikusan megújítja magát.

Viszont Te, mint ügyfél, az évfordulót megelőző 30 nap során indoklás nélkül kezdeményezheted a szerződés felmondását, a biztosítónak nincs joga ezt megkérdőjelezni vagy ellenkezni.

Ez a Te kiváltságod, és ha ezzel a vállalat nem ért egyet, azt akár bíróságon is megtámadhatod. 

Hogyan mondhatsz fel lakásbiztosítási szerződést?

Hogyan mondhatsz fel lakásbiztosítási szerződést?

Mint már említettük, a megkötés évfordulója előtt minimum 30 nappal kell jelezned a biztosító felé, hogy szeretnéd megszakítani a kapcsolatot.

Ha nincs díjhátralékod, akkor ennek semmi akadálya nem lesz, kötelesek a szándékodat tudomásul venni és aszerint eljárni.
Néha, körülbelül 3-4, esetleg 5 évente egyébként nem is árt új biztosítást keresni vagy a régit felújítani, mivel addigra korszerűtlenné válik.

Folyamatosan jönnek az újabb és újabb ajánlatok, értékesebb lakásbiztosítási kötvények, így korszerűsítés nélkül nem éri meg túl sokáig kitartani a régi mellett.
• Egyrészt azért, mert bár a biztosítási díj folyamatosan növekszik, a szerződésben megállapított értékek és összegek viszont nem,
• másrészt a régebbi konstrukciók akár merevebbek, kevésbé kielégítőek is lehetnek, míg az újabb ajánlatok több mindenre terjedhetnek ki.

Ezt mindenképpen tartsd észben, és ha esetleg úgy érzed, hogy a lakásbiztosításod aránytalanul drága lett ahhoz képest, amit nyújtani képes, mindenképpen nézz körbe vagy vedd fel újra a kapcsolatot az alkuszoddal.

Lakásbiztosítás