Köziglap.hu  
Toggle Content .:: Kezdőlap :: Közösségi fórumok :: Regisztráció ::.
Toggle Content User Info

Üdvözlet Anonymous

(Regisztráció)

Csatlakozás:
Legutóbbi: Deri
Új, ma: 1
Új, tegnap: 0
Összes: 4551

Látogató online:
Tag: 0
Látogató: 16
Összes: 16
Ki hol van?:
 Látogató:
01: Saját beállítások
02: Saját beállítások
03: Saját beállítások
04: Fórum
05: Saját beállítások
06: Fórum
07: Fórum
08: Fórum
09: Fórum
10: Fórum
11: Fórum
12: Fórum
13: Fórum
14: Fórum
15: Fórum
16: Fórum

Bejelentkezett admin:

Nincs jelenleg adminisztrátor!

Toggle Content Modulok

Fórum › Bemutatkozás › Szabálysértési ügyek › Tulajdon elleni szabálysértés
Tulajdon elleni szabálysértés
A szabálysértési ügyekről, problémákról
Ugrás az oldalra: Előző  1, 2, 3 ... 5, 6, 7 ... 47, 48, 49  Következő
Új téma nyitása   Hozzászólás a témához   _PRINTER    TartalomjegyzékSzabálysértési ügyek
Előző téma megtekintése :: Következő téma megtekintése  
Szerző Üzenet
Keszi
Gyakornok
Gyakornok


Csatlakozott: Július 15, kedd
Hozzászólások: 13

HozzászólásElküldve: 2008. Szept. 30. 09:23    Hozzászólás témája: Re: Tulajdon elleni szabálysértés Hozzászólás, az előzmény idézésével

Doktor úr! Elgondolkodtató a kérdés. Talán egy megoldási alternatíva: Nekem volt olyan ügyem, amikor a bevásárlóközpontban vásárolt áru egy része a kabátban, táskában, egyéb helyen volt, a többi részt pedig kifizette. Én lopásban bíráltam el, és azt hiszem nem volt vele baj.
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
Dorina
Gyakornok
Gyakornok


Csatlakozott: Március 17, hétfő
Hozzászólások: 27

HozzászólásElküldve: 2008. Szept. 30. 14:49    Hozzászólás témája: Re: Tulajdon elleni szabálysértés Hozzászólás, az előzmény idézésével

Kedves Doktor Úr!
Keszivel egyet értek én is tulajdon elleni lopásként bírálnám el.

Kedves P-Á.!
Nekem is szokott a rendőség olyan feljelentést küldeni amikor valaki az utcán megbotránkoztatóan viselkedik, szó szerint így írta le a rendőség "ittas állapotban gyalogolva hangosan énekel, kiabál oly mértékben, amely alkalmas mások nyugalmának megzavarására". Ezeket a felejelentéseket a rendőség csendháborítás szabálysértésként küldi meg, természetesen közterületen történik.
Ezeket a feljelentéseket én minden esetben átteszem a Bíróságnak garázdaság szabálysértés miatt az Sztv. 142.§. (1) bekezdésének b.) pontja alapján.
Egyébként ha a helyi rendelet nem rendelkezik arról, hogy "ha valaki ezt meg ezt a rendelkezést megszegi szabálysértést követ el", akkor a helyi rendelet alapján szabálysértésként nem bírálható el.
Üdv mindenkinek!
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
Mashy
Kolléga
Kolléga


Csatlakozott: Szeptember 30, kedd
Hozzászólások: 74

HozzászólásElküldve: 2008. Szept. 30. 14:52    Hozzászólás témája: Re: Tulajdon elleni szabálysértés Hozzászólás, az előzmény idézésével

Sziasztok!

Doktor úr kérdésére a választ véleményem szerint az adja meg, hogy az eljárás alá vont személy szándékosan azt mondta a pénztárnál, hogy csak 350 csavar van nála, vagy hogy ki akarta ugyan fizetni mind a 700 db csavart, de más miatt pl. a pénztáros hibájából csak 350 került kifizetésre és ő a tévedést észlelve nem szólt.

Nekem volt olyan ügyem, hogy az áruházban valaki több dolgot vett és a dvd lejátszót véletlenül nem számlázták le neki. Ő észrevette a tévedést, de örült neki, hogy nem kell fizetnie és nem szólt a pénztárosnak. Én ezt csalásnak minősítettem, mert a dolgot rátette a pénztárszalagra, tehát jogtalan eltulajdonítási szándék hiányzott, azonban amikor észrevette, hogy jóval kevesebbet fizet (és ezt észre kellett hogy vegye) szándékosan tévedésben tartotta a pénztárost, (vagyis, hogy ő mindent kifizetett) amivel már a csalást valósította meg.


Kedves P-Á!

A közterületen történő szeszes ital fogysztás miatt a döntést az egyes szabálysértésekről szóló 218/1999. (XII.28.) Korm.rendelet 12. § (1) bekezdés a) pontjában meghatározott szeszesital-árusítás, -kiszolgálás és -fogyasztás tilalmának megszegése szabálysértés alapján kell meghozni. Természetesen ennek előfeltétele, hogy az adott települési önkormányzat kimondja önkormányzati rendeletében, hogy tilos az alkohol fogyasztás a közterületen!

Üdv Mashy! Két egymást követő hozzászólást egybe, ha kérhetem. Fórumszabályzat, olvasd el, köszi. tmarkee
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
P-Á.
Gyakornok
Gyakornok


Csatlakozott: Szeptember 26, péntek
Hozzászólások: 3

HozzászólásElküldve: 2008. Szept. 30. 15:32    Hozzászólás témája: Re: Tulajdon elleni szabálysértés Hozzászólás, az előzmény idézésével

Köszönöm mindenkinek a segítséget!
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
Magdi1
Gyakornok
Gyakornok


Csatlakozott: Május 15, csütörtök
Hozzászólások: 14

HozzászólásElküldve: 2008. Okt. 01. 07:10    Hozzászólás témája: Re: Tulajdon elleni szabálysértés Hozzászólás, az előzmény idézésével

Sziasztok!

Én eddig a határozatomat mindig az önkormányzati rendeletre hivatkozva hoztam meg -közterületen szeszesital fogyasztását tiltó önk. rend. -, ami ugye 30 e forintig terjedő pénzbirsággal sújható. Szerintetek nem jól csináltam?
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
Dorina
Gyakornok
Gyakornok


Csatlakozott: Március 17, hétfő
Hozzászólások: 27

HozzászólásElküldve: 2008. Okt. 01. 13:34    Hozzászólás témája: Re: Tulajdon elleni szabálysértés Hozzászólás, az előzmény idézésével

Kedves P-Á.!
A kérdésedben azt írtad, hogy xy a közterületen botrányosan volt részeg.
Most a közterületen fogyasztotta az alkoholt? Ha igen akkor természetesen szükség van helyi rendeletre, ha viszont részeg állapotban botrányosan viselkedett és nem a közterületen fogyasztott alkoholt, akkor bíróságra kell az ügyet áttenni a már általam hivatkozottak szerint.
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
sanya83
Elhivatott kolléga :-)
Elhivatott kolléga :-)


Csatlakozott: Június 28, szerda
Hozzászólások: 250

HozzászólásElküldve: 2008. Okt. 09. 09:08    Hozzászólás témája: Re: Tulajdon elleni szabálysértés Hozzászólás, az előzmény idézésével

Sziasztok!

egy nagy áruházlánc tett feljelentést egy vásárló ellen aki a vásárlás közben egy gyermekével volt és hogy az ne sírjon adott neki egy játékot amit betett a babakocsiba. Majd azt elmondása alapján elfelejtett kifizetni.
Beidézetme és ezt mondta ill. hogy nem akarta ellponi a játékot.

Felelősségre vontható ez ügyben az eljárás alá vont személy?
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
Mashy
Kolléga
Kolléga


Csatlakozott: Szeptember 30, kedd
Hozzászólások: 74

HozzászólásElküldve: 2008. Okt. 17. 11:14    Hozzászólás témája: Re: Tulajdon elleni szabálysértés Hozzászólás, az előzmény idézésével

Kedves Sanya83!

Szerintem ebben az ügyben az eljárás alá vont személy által elmondottak "életszerűségét" kell vizsgálni. Írtad, hogy személyesen meghallgattad, vagyis találkoztál vele, így ez alapján meg lehet állapítani, hogy valóban elfelejtett vagy szándékosan nem akart fizetni.

Ha például az eljárás alá vont személynek ez az első szabálysértési ügye és a meghallgatás során úgy ítélted meg, hogy jólszituált, normális embernek tűnik, szerintem elfogadható ez a védekezés, azonban ha egy sorozatos visszaeső, akkor már elég nehezen hihető a történet.
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
tmarkee
Adminisztrátor
Adminisztrátor


Csatlakozott: November 24, szombat
Hozzászólások: 2416
Tartózkodási hely: egy nagyváros

HozzászólásElküldve: 2008. Okt. 17. 11:41    Hozzászólás témája: Re: Tulajdon elleni szabálysértés Hozzászólás, az előzmény idézésével

Nem értek hozzá, előre is elnézést kérek a szakemberektől, de lehet döntést (legyen az akár felmentő, akár elmarasztaló) ilyen szubjektív megítélésre alapozni? Csodálkozó Sokkolt Csodálkozó

_________________

Egyszer egy szőkített nő kifogott egy ebihalat, a hideg nagyvárosban a hidak alatt...
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése Email küldése Felhasználó weblapjának megtekintése
Mashy
Kolléga
Kolléga


Csatlakozott: Szeptember 30, kedd
Hozzászólások: 74

HozzászólásElküldve: 2008. Okt. 17. 18:11    Hozzászólás témája: Re: Tulajdon elleni szabálysértés Hozzászólás, az előzmény idézésével

Az előző hozzászólásomat annyival szeretném kiegészíteni, hogy természetesen a döntéseinket a vonatkozó jogszabályok alapján, alaposan megindokolva, legjobb tudásunk szerint kell meghoznunk. A szabálysértési eljárás során a jegyzőnek igen összetett szerepe van, hiszen "egy személyben látja el az ügyész, ügyvéd és a bíró szepét" tehát az adott ügyben mindenképpen állást kell foglalnia az eljárás alá vont személy bűnösségét, vagy ártatlanságát illetően.

Sajnos vannak olyan esetek, amikor "emberismeretünket" is elő kell venni, de természetesen ez még véletlenül sem jeleti azt, hogy ha valaki számomra nem szimpatikus azt meg kell büntetni!

Több olyan esetem volt már, amikor az eljárás alá vont személy tagadott, azonban az eset öszes körülményét sorra véve, mégis "sántított" a története. Például nem tudtam, hogy a bekerítetlen területen elhelyezett vas valakié, vagy véletlenül nem fizettem ki az áruházban vásárolt termékek egy részét, mert nem figyeltem, vagy véletlenül a terméket a bevásárló kocsi gyermekülés részébe tette és elelejtettem fizetni.
Mivel az eljárás alá vont személynek nincsen igazmondási kötelezettsége tulajdonképpen bármit előadhat védekezésként. A mi feladatunk pedig, hogy annak valóságtartalmát, életszerűségét vizsgáljuk.

Az előzőekből csak annyit szerettem volna kihozni, hogy véleményem szerint lehet, és kell is szubjektív véleményt akotnunk, de persze bárhogy döntsünk is, annak mindig törvényesnek és jól megindokoltnak kell lennie!

Ha valaki meg megkérdőjelezi a vele szemben hozott döntést, akkor bátran fordulhat a bírósághoz.

Remélem véleményemmel nem vagyok egyedül. Mosoly Jó munkát és kitartást az összes sorstársnak a szombati munkanapra! Mosoly
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
matenoel1
Gyakornok
Gyakornok


Csatlakozott: November 03, hétfő
Hozzászólások: 2
Tartózkodási hely: Szeged

HozzászólásElküldve: 2008. Nov. 03. 18:19    Hozzászólás témája: Re: Tulajdon elleni szabálysértés Hozzászólás, az előzmény idézésével

Sziasztok!
Jelentkeztem egy szabs.üi. állásra és a következő esetet kellett (volna) megoldanom: adott egy fiatal, aki a cipőjét kitette a lakásuk ajtaja elé, mert koszos volt, elment otthonról és amikor hazaért a cipő sehol. Elment a rendőrségre ahol feljelentést tett és onnan hazaérve tudta meg, hogy a szomszéd bevitte magához a cipőt, nehogy ellopják. Ennyi a történet. Szerintetek mi a megoldás, mert én azt mondtam, hogy szerintem nem történt szabs, ui az eltulajdonítási célzat hiányzik (szerintem). Mi a helyes megoldás? Mi egyáltalán ilyen esetben a további teendő? Köszi a válaszokat.
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
tutu
Gyakornok
Gyakornok


Csatlakozott: November 04, kedd
Hozzászólások: 9

HozzászólásElküldve: 2008. Nov. 04. 13:22    Hozzászólás témája: Re: Tulajdon elleni szabálysértés Hozzászólás, az előzmény idézésével

Sziasztok!

Szabálysértési ügyintézőként elakadtam egy ügyben. Fiatalkorú rongálása a vonaton poroltó kifújás, feljelentés. 9000 ft. kár

Fiatalkorút beidézem a szülőjét is beidézem/ értesítem? / elmondja hogy ő csak elvitte a " balhét" megnevez 1 tanút maga mellett+ megnevezi a valódi? elkövetőt is aki egy problémás emberke elmondása szerint. A fiatalkorú tanút most beidézem a szülőjét is be kell ugye aztán?? merre tovább? beidézzem a problémás emberkét is?? + megkérem a társhatóságot hogy hallgassák meg a feljelentést tevő kalauzt is a vonaton s utánna döntök vmit?! nekem bonyolult vagy egyszerű eset lenne?
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
sanya83
Elhivatott kolléga :-)
Elhivatott kolléga :-)


Csatlakozott: Június 28, szerda
Hozzászólások: 250

HozzászólásElküldve: 2008. Nov. 05. 09:45    Hozzászólás témája: Re: Tulajdon elleni szabálysértés Hozzászólás, az előzmény idézésével

Sziasztok!

Egy fiatalkorú eljrárás alá vont személy szinte minden héten lopást követ el. A lakcíme a települlésünkön van de ott nem található. Az idézéseken nem jelenik meg. Az idézést a nagymama veszi át. De nem tudok velem mit csinálni. Szüntessem meg az eljrásást mivel ismeretlen helyen tartózkodik.
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
Dorina
Gyakornok
Gyakornok


Csatlakozott: Március 17, hétfő
Hozzászólások: 27

HozzászólásElküldve: 2008. Nov. 05. 14:23    Hozzászólás témája: Re: Tulajdon elleni szabálysértés Hozzászólás, az előzmény idézésével

Kedves Sanya 83!

Mielőtt megszünteted az Sztv. 83.§. (4) bekezdése alapján a rendőrség által ellenőriztesd le, hogy azon a lakímen melyre az idézést küldted életvitelszerűen tartózkodik-e, onnan szabálysértési eljárás alá vonására van-e lehetőség.
Üdv.
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
Mashy
Kolléga
Kolléga


Csatlakozott: Szeptember 30, kedd
Hozzászólások: 74

HozzászólásElküldve: 2008. Nov. 05. 15:44    Hozzászólás témája: Re: Tulajdon elleni szabálysértés Hozzászólás, az előzmény idézésével

kedves Sanya83!

Csatlakozva az előttem szólóhoz szerintem is kutakodni kellene még az elkövető tartózkodási helye felől. (pl. nagymama, iskola, rendőrség)

Lehet hogy számításba kellene venni az üzletszerűséget is, mint bűncselekménnyé emelő körülményt ! (Én ezzel már próbálkoztam egyszer, de az ügyészség azt válaszolta, hogy az ügyben nem bizonyítható a "bűnözői életmódra történő berendezkedés"... Hátha ebben az esetben megállapítható lenne.)

Üdv. Mashy
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
Hozzászólások megtekintése:   
Új téma nyitása   Hozzászólás a témához   _PRINTER    TartalomjegyzékSzabálysértési ügyek Időzóna: GMT + 1 óra
Ugrás az oldalra: Előző  1, 2, 3 ... 5, 6, 7 ... 47, 48, 49  Következő
6 / 49 oldal


Ugrás:  
Nem készíthetsz új témákat ebben a fórumban
Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban
Nem módosíthatod a hozzászólásaidat a fórumban
Nem törölheted a hozzászólásaidat a fórumban
Nem szavazhatsz ebben fórumban
Nem csatolhatsz fájlokat ebben a fórumban
Nem tölthetsz le fájlokat ebben a fórumban


websas.hu

Interactive software released under GNU GPL, Code Credits, Privacy Policy
PR Csoport: Hírek | Kameravilág - biztonság | Shaggy szőnyegek | varrogep88.hu | Honlap elemző teszt | Szobalevegő | Vajaiajtó | Webdesign nyíregyháza