Köziglap.hu  
Toggle Content .:: Kezdőlap :: Közösségi fórumok :: Regisztráció ::.
Toggle Content User Info

Üdvözlet Anonymous

(Regisztráció)

Csatlakozás:
Legutóbbi: adrkk88
Új, ma: 0
Új, tegnap: 0
Összes: 4574

Látogató online:
Tag: 0
Látogató: 23
Összes: 23
Ki hol van?:
 Látogató:
01: Hírek
02: Hírek
03: Hírek
04: Hírek
05: Hírek
06: Hírek
07: Hírek
08: Hírek
09: Hírek
10: Hírek
11: Fórum
12: Hírek
13: Hírek
14: Hírek
15: Hírek
16: Hírek
17: Hírek
18: Hírek
19: Hírek
20: Hírek
21: Hírek
22: Fórum
23: Fórum

Bejelentkezett admin:

Nincs jelenleg adminisztrátor!

Toggle Content Modulok

Fórum › Bemutatkozás › Munkajogi problémák, kérdések › GYES utáni munkavállalás
GYES utáni munkavállalás
Ide jöhet bármi, kérdés, kérés, javaslat
Új téma nyitása   Hozzászólás a témához   _PRINTER    TartalomjegyzékMunkajogi problémák, kérdések
Előző téma megtekintése :: Következő téma megtekintése  
Szerző Üzenet
Ariann
Gyakornok
Gyakornok


Csatlakozott: Szeptember 27, szombat
Hozzászólások: 1

HozzászólásElküldve: 2008. Szept. 27. 03:35    Hozzászólás témája: GYES utáni munkavállalás Hozzászólás, az előzmény idézésével

Tisztelt Szakértő!
1999. augusztusában helyezkedtem el X nevezetű cégnél. Itt két műszakos, nyolc órás munkakörben dolgoztam. 2003 novemberben született első gyermekünk, ekkor igénybe vettem GYÁS-t, GYED-t. 2005 májusában született második gyermekünk, ekkor GYED-n, GYES-n voltam 2008 májusig. 2008 májustól előző évi szabadságaimat töltöm. Kérdésem a következő lenne: a munkáltató köteles –e az eredeti munkakörömbe visszavenni?( amelyet már azóta betöltöttek) ; vagy cégen belül kötelező –e biztosítania hasonló munkát? Ha eredeti munkakörömbe nem tud visszavenni, köteles vagyok más munkát elfogadni? Mikor mondhat fel nekem a munkáltató? Én nem szeretnék felmondani, mert ha ő mond fel, akkor úgy tudom, hogy járna 2 havi végkielégítés. Hogy néz ki ennek a jogi oldala? Mik a lehetőségeim? Annyit tudok, hogy 50 nap felmondási idő jár, mely alatt kérhetem-e, hogy állományban maradhassak, és ne kelljen szabi után azonnal elszámolnom? Jelen állás szerint közös megegyezéses felmondás van kilátásban, de akkor nem járna a végkielégítés.
Várom válaszát.
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
mgiz
Adminisztrátor
Adminisztrátor


Csatlakozott: Január 11, kedd
Hozzászólások: 7151
Tartózkodási hely: Tiszafüred

HozzászólásElküldve: 2008. Szept. 27. 12:40    Hozzászólás témája: Re: GYES utáni munkavállalás Hozzászólás, az előzmény idézésével

Ariann!

A GYES után, ha határozatlan idejű kinevezett vagy szerződéses dolgozó vagy- biztos az-, vissza kell helyezniük az eredeti helyedre, oda csak helyettesítőt vehettek fel. Más hasonló munkakört ajánljanak fel írásban, s ha más kilátásod nincs fogadd el!
A helyzetet Te befolyásolhatod egyedül, bejársz dolgozni, várod a munkát és kész. Közös megegyezést pedig ne írj alá, senki nem kényszerít. A munkáltató majd lép írásban, amit akar, ám kíváncsi vagyok egy felmentésben mire hivatkozna. Elvileg a munkaköröd adott, amit mással tölt be most helyetted, ez legyen az ő gondjuk. Vissza kell vegyenek, vagy hasonló munkát kell ajánlani, s fogadd el!
Ha fel akarnak mondani tegyék, de szabályosan. Mi jár? Nem tudom, Munka Törvénykönyve alapján foglalkoztatnak, netán közalkalmazott vagy, mennyi szolgálati idővel, mennyi az adott munkáltatónál eltöltött idő, de ezt majd megnézzük, ha szükséges, várj türelmesen, ne írj alá semmi felmondást és közös megegyezést!
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése Email küldése Yahoo Messenger
Juditha
Gyakornok
Gyakornok


Csatlakozott: November 11, kedd
Hozzászólások: 3

HozzászólásElküldve: 2008. Nov. 11. 15:46    Hozzászólás témája: Re: GYES utáni munkavállalás Hozzászólás, az előzmény idézésével

Üdvözlöm!

Én is gyes utáni munkaproblémával jövök. Hátha tud valaki segíteni.
2000. júliusától dolgoztam egy Rt.-nél (nagy cég, nem közalkalmazotti).
2003. november 1-től mentem el szülési szabadságra, 2006-ban megszületett 2. gyerekem. Jelenleg gyesen vagyok. Két gyerek között kivettem a szabadságokat. Maradt még 20 nap szabadságom. Gyesem 2009 márciusában jár le.
Most abban a helyzetben vagyunk, hogy dolgoznom kéne, mert épphogy kijövünk.
A munkahelyem nem akar visszavenni, azaz visszavesz, amíg kötelező, de azután el akarnak küldeni.
A kérdésem a következő:
1. Kötelező-e visszavegyen a gyes lejárta előtt?
2. Ha jól vettem ki a törvényből, akkor 3 év munkaidő (előtte máshol dolgoztam 1993 óta) után 35 nap járna? (ez munkanap?)
3. Ha közben elmegyek máshova dolgozni arról kell tudjon a "volt" munkáltatóm? És ha elmegyek dolgozni , de maradok állományban a "volt" munkáltatómnál, akkor nem jár a 35 nap?

A gond az, hogy elvileg most lenne egy jó munkahely lehetőség. Kérdés mennyit veszítek , ha elfogadom az új munkahelyet és felmondok a régin. Fél éve próbálok keresni munkát, nem sikerül, ez most egy jó lehetőség. Ezért vagyok dillemában.
Válaszát előre is köszönöm
Judit
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
mgiz
Adminisztrátor
Adminisztrátor


Csatlakozott: Január 11, kedd
Hozzászólások: 7151
Tartózkodási hely: Tiszafüred

HozzászólásElküldve: 2008. Nov. 11. 20:47    Hozzászólás témája: Re: GYES utáni munkavállalás Hozzászólás, az előzmény idézésével

Judit!
Kezdjük a végén, amíg fennáll a munkaviszony, a munkáltató tudta nélkül nem létesíthető másik,s ehhez szükségesek lesznek a jlenlegi munkáltató által kiadott igazolások.

A 35 nap- feltételezem a felmentési időt jelenti, ez valóban ennyi 3 év után, felére köteles a munkáltató mentesíteni a munkavégzés alól. Végkielégítés ahogy néztem nem járna, mert ahhoz a munkaviszony számításához kell hagyni a GYES idejét.

A munkáltató köteles visszavenni, amely időpontban visszamondod aGYES-t, s bejelented, hogy munkába állsz, megszakítva fizetés nélküli szabadságot.
Ebben az esetben tehát jár 20 nap szabadság és 35 nap felmentési idő, a Munka Törvénykönyve szerint azonban a felmondási védelem miatt ez a idő meghosszabbodik még 30 nappal, magyarul, a munkába állás, ami lehet a szabadság kiadása is, csak 30 nap elteltével mondhat fel a munkáltató.
A Munka Törvénykönyvében van egy szabály:
"94. § A munkáltató rendes felmondása esetén, ha a munkavállaló a felmondási idő alatt munkaviszonyának megszüntetését a munkavégzés alóli felmentése előtti időpontra kéri, a munkáltató köteles a munkaviszonyt a munkavállaló által megjelölt időpontban megszüntetni.
E rendelkezés a munkavállaló újabb elhelyezkedését kívánja segíteni azzal, hogy ha más munkahelyet talál magának, a munkáltató köteles munkaviszonyát a megjelölt időpontban megszüntetni. Ilyen esetben a felmondási időből még hátralévő időre a munkavállalónak természetesen munkabér nem jár, tekintettel arra, hogy a munkaviszonya a kért időpontban megszűnt."
Tehát a munkáltató felmondása esetén erre kell számítani, időben és anyagilag, mivel fizetni nem szeretnek, kevés az esély rá, d lehet próbálkozni egy közös megegyezésben, írásban(!), hogy kifizetnek és megszűnik a munkaviszony a kölcsönösen megegyezett időben, tehát korábban.
További lehetőség, a dolgozó is élhet rendes felmondással (ez esetben a 20 nap szabadsággal és a 35 nappal kell számolni, nincs+ 30 nap védelem), s rendkívüli felmondással, így nem jár semmi.
Én a közös megegyezést ajánlanám, kialkudtok egy mindkét fél számára elfogadható időben és juttatásban, mindenről nem kell lemondani..

Így talán tudsz számolgatni hogyan is lépj, arra figyelj mindent írásban, s elolvasni aláírás előtt.
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése Email küldése Yahoo Messenger
Juditha
Gyakornok
Gyakornok


Csatlakozott: November 11, kedd
Hozzászólások: 3

HozzászólásElküldve: 2008. Nov. 11. 22:11    Hozzászólás témája: Re: GYES utáni munkavállalás Hozzászólás, az előzmény idézésével

mgiz nagyon szépen köszönöm a választ.

Van két dolog amit nem értek:

1. "Végkielégítés ahogy néztem nem járna, mert ahhoz a munkaviszony számításához kell hagyni a GYES idejét." - ezt a mondatot nem értem.

2. A GYES-t nem hiszem hogy vissza kéne mondanom, hiszen GYES mellett napi 8 órában lehet dolgozni a gyerek 1 éves korától. Vagy nem jól tudom?

Attól félek, ha megtudja, hogy lenne másik munkahelyem, akkor nem kapok semmit. Vagyis gondolom amit leírtál annyit megkapok, azaz a 20 nap szabadság+ 35 nap felmentési idő. Ezt ugye kötelezően meg kell adja?
Bevallom szeretnék többet kialkudni.

Bocsánat, ha értetlenkedem, csak szeretnék tisztán látni.

Köszönöm

Judit
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
mgiz
Adminisztrátor
Adminisztrátor


Csatlakozott: Január 11, kedd
Hozzászólások: 7151
Tartózkodási hely: Tiszafüred

HozzászólásElküldve: 2008. Nov. 11. 22:39    Hozzászólás témája: Re: GYES utáni munkavállalás Hozzászólás, az előzmény idézésével

A végkielégítéshez a törvény előírja mit kell és mit nem kell figyelembe venni- így hiába vagy munkaviszonyban a munkában ténylegesen eltöltött időt, így a GYES idejét nem lehet figyelembe venni.

A GYEST nem kell visszamondanod, ám addig a munkáltatód sem moddhat fel, s azt követő 30 napon belül sem.

Neked kell eldönteni mit akarsz, mikor lesz meg az említett másik munkahely, azért próbáltam leírni mire számíthatsz, ha visszamész GYES-ről, 20 nap szabi, 30 napig nem mondhatnak fel, vagyis dolgozol,s még 35 nap felmentési idő. Ezt köteles megadni, ha ő mond fel.

A munkáltatód tudta nélkül nehéz lenne másik munkát vállalni, de ebben az nyilatkozik, aki felvesz...
Másrészt a jelenlegi munkáltatód sem díjazná, helyi szabályokat nem ismerek, de akár rendkívüli felmondásra okot adhatsz, s akkor semmi nem jár, csak a szabadság.
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése Email küldése Yahoo Messenger
Juditha
Gyakornok
Gyakornok


Csatlakozott: November 11, kedd
Hozzászólások: 3

HozzászólásElküldve: 2008. Nov. 12. 10:57    Hozzászólás témája: Re: GYES utáni munkavállalás Hozzászólás, az előzmény idézésével

mgiz nagyon szépen köszönöm. Azt hiszem felhomályosultam. Nagyon boldog

A jelenlegi munkáltatómnál maga a nagyfőnököm mondta, hogy nyugodtan dolgozhatom közben, őket nem érdekli és nem is kell bejelentsem. Na persze ezt csak szóban mondta. Persze az is lehet, hogy ha ezt megteszem akkor meg rögtön rendkívüli felmondás lesz belőle, csak ezt elfelejtette mondani.

Azt hiszem várok hogy egyáltalán sikeres lesz-e a pályázatom, és utána még gyötrődhetek.

Köszönöm

Judit
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
mgiz
Adminisztrátor
Adminisztrátor


Csatlakozott: Január 11, kedd
Hozzászólások: 7151
Tartózkodási hely: Tiszafüred

HozzászólásElküldve: 2008. Nov. 14. 00:49    Hozzászólás témája: Re: GYES utáni munkavállalás Hozzászólás, az előzmény idézésével

Sok sikert Judit!
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése Email küldése Yahoo Messenger
Cinya72
Gyakornok
Gyakornok


Csatlakozott: április 07, kedd
Hozzászólások: 3

HozzászólásElküldve: 2009. Ápr. 07. 09:09    Hozzászólás témája: GYES utáni munkavállalás Hozzászólás, az előzmény idézésével

2008.szeptembere óta dolgozom egy kisváros Polgármesteri Hivatalában,mint gazdálkodási ügyintéző. A munkaköröm ellátásához középfokú végzettség szükséges a munkaköri leírásom szerint. Van egy felsőfokú OKJ-s idegenforgalmi szakmenedzser végzettségem is, de a besorolásomnál a középfokú végzettségemet vették figyelembe.
Jelenleg 12 hetes terhes vagyok és az orvosi javaslatra táppénzen vagyok.
Az esetemben 1 vagy 2 év az alapvizsga letételének határideje?
Változtat-e valamit a határidőn,hogy táppénzen vagyok ill. hogy babát várok?
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése Email küldése
mgiz
Adminisztrátor
Adminisztrátor


Csatlakozott: Január 11, kedd
Hozzászólások: 7151
Tartózkodási hely: Tiszafüred

HozzászólásElküldve: 2009. Ápr. 07. 12:38    Hozzászólás témája: Re: GYES utáni munkavállalás Hozzászólás, az előzmény idézésével

Cinya72

Gratulálok a babához, vigyázzatok magatokra! Nevető
A besorolásod rendben, felsőfokú végzettségnek csak a szakirányú diploma számítana.
Az alapvizsga, ez érdekes, köteleztek rá, s mikor határidővel?
Egyébként pedig ne izgasd magad, táppénz alatt semmire nem vagy köteles.
Hacsak nem fogod fel úgy ebben az évben letudod, ha előírták, s nem izgulsz rajta, az most nem hiányzik Neked. Időd van, és vagy-vagy alapon, de ezt egyedül Te tudod.
Az alapvizsga megszűnt, akiket köteletek ez évben kötelesek teljesíteni, a táppénz azonban ment. Az alapvizsga helyett jött be a versenyvizsga, most január 1-től.
Mire visszajössz dolgozni, ki tudja mi lesz itt???
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése Email küldése Yahoo Messenger
Cinya72
Gyakornok
Gyakornok


Csatlakozott: április 07, kedd
Hozzászólások: 3

HozzászólásElküldve: 2009. Ápr. 07. 13:21    Hozzászólás témája: Re: GYES utáni munkavállalás Hozzászólás, az előzmény idézésével

Köszönöm a gratulációt és a gyors választ!
Mostanában elég sokat idegeskedtem a munkahelyen kialakult problémák miatt,ugyanis senki nem adott nekem világos válaszokat a vizsgával és a táppénzzel kapcsolatban,ezidáig.
Úgy állították be nekem a dolgokat,mintha vétettem volna a Hivatallal szemben,azzal,hogy vállaltam a babát ill. hogy megfogadtam az orvosi javaslatot és táppénzre mentem.De,az ember nem ellensége saját magának.Ráadásul most már nemcsak magamra kell gondolnom!
Váratlanul jött a baba,ugyanis már lemondtam róla,hogy természetes módon sikerülni fog! 2009.október 18-ra vagyok kiírva.
2008.szeptember 1-vel kezdtem el dolgozni a hivatalnál, és ez év szeptemberéig kellene letennem a vizsgát. Tehát egy évet adtak rá.
Érdekes,mert egyébként középfokú végzettséggel 2 év alatt kellene letennem,úgy tudom.
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése Email küldése
mgiz
Adminisztrátor
Adminisztrátor


Csatlakozott: Január 11, kedd
Hozzászólások: 7151
Tartózkodási hely: Tiszafüred

HozzászólásElküldve: 2009. Ápr. 08. 09:42    Hozzászólás témája: Re: GYES utáni munkavállalás Hozzászólás, az előzmény idézésével

A múlt évi hatályos szöveget én nem tudom megnézni, nincs jogtáram. Nem sok értelmét látom vitatkozni rajta, bár lehet, célszerű lett volna, azonnal.
A vizsga letételét akkor is előbbre hozták volna azt gondolom, mivel megszűnik. Okos tanácsot adni ma nem tudom mer-e valaki, nem tudjunk milyen változások lesznek még.
Egy biztos, táppénz alatt semmire nem kötelezhetnek. A döntés, hogy ez alatt vizsgázol-e, sajnos Neked kell meghoznod. Mire a baba megjön, s akkora lesz, hogy dolgozol, ki tudja megjósolni milyen szabályok lesznek érvényben? Ha úgy érzed ez stressz, magatokkal törődj, majd teljesíted, amit előírnak, ha visszamész dolgozni, ám ezt egyedül Te tudhatod.

Jó egészséget, s maradj velünk, így nem maradsz le a változásokról sem, s a babának is örülhessünk Veled együtt majd!
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése Email küldése Yahoo Messenger
tucsok
Gyakornok
Gyakornok


Csatlakozott: Július 31, péntek
Hozzászólások: 5

HozzászólásElküldve: 2009. Okt. 08. 13:47    Hozzászólás témája: Re: GYES utáni munkavállalás Hozzászólás, az előzmény idézésével

Sziasztok!

A problémám röviden:
2005. ben előírták hogy 3 éven belül le kell tennem a szakvizsgát tehát 2008.január 8-ig. 2006. március 10.én megszületett a kislányom (8 napot voltam táppénzen előtte) 2008. október 27-től kivettem a fennmaradó 46 nap szabadságomat így 2009 01.02-én "kezdtem" dolgozni. Gyes mellet a kicsi március 10-én töltötte a 3 évet. A főnököm előírta ,idézem:" a 2008 január 08.-ig szóló köztisztviselői szakvizsga letételére vonatkozó kötelezettségnek határidejét 2009 július 31-re módosítom. A Tavaszi vizsgáról lemaradtam mivel a munkaügyes kolléga nem adta le a megfelelő jelentkezési lapokat így a most novemberire jelentettek le. A kérdés hol a 3 év ? A Gyed és Gyes idejét is bele kell számolni , vagy az alatt mentességet élvezek és akkor az óra maximum onnan ketyeg tovább amikor munkába álltam (2009.01.01) vagy megkezdtem a szabadságot 2008. okt. 27?
Mi történik akkor ha most nem sikerül a vizsga?

Előre is köszönöm válaszotok!!!
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
mgiz
Adminisztrátor
Adminisztrátor


Csatlakozott: Január 11, kedd
Hozzászólások: 7151
Tartózkodási hely: Tiszafüred

HozzászólásElküldve: 2009. Okt. 10. 01:31    Hozzászólás témája: Re: GYES utáni munkavállalás Hozzászólás, az előzmény idézésével

Lehet én vagyok álmos, de erre már máshol válaszoltam, két helyen írtál?
Semmi baj, majd törlök.
Alszom én is egy jót, akinek nem válaszoltam még, pótolni fogom, holnap elég zűrös napom lesz, s látom jogszabályt kell hoznom, amit itt a neten nézek pontatlannak tűnt.
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése Email küldése Yahoo Messenger
Hozzászólások megtekintése:   
Új téma nyitása   Hozzászólás a témához   _PRINTER    TartalomjegyzékMunkajogi problémák, kérdések Időzóna: GMT + 1 óra
1 / 1 oldal


Ugrás:  
Nem készíthetsz új témákat ebben a fórumban
Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban
Nem módosíthatod a hozzászólásaidat a fórumban
Nem törölheted a hozzászólásaidat a fórumban
Nem szavazhatsz ebben fórumban
Nem csatolhatsz fájlokat ebben a fórumban
Nem tölthetsz le fájlokat ebben a fórumban


websas.hu

Interactive software released under GNU GPL, Code Credits, Privacy Policy
PR Csoport: Hírek | Kameravilág - biztonság | Shaggy szőnyegek | varrogep88.hu | Honlap elemző teszt | Szobalevegő | Vajaiajtó | Webdesign nyíregyháza