Köziglap.hu  
Toggle Content .:: Kezdőlap :: Közösségi fórumok :: Regisztráció ::.
Toggle Content User Info

Üdvözlet Anonymous

(Regisztráció)

Csatlakozás:
Legutóbbi: adrkk88
Új, ma: 0
Új, tegnap: 0
Összes: 4574

Látogató online:
Tag: 0
Látogató: 22
Összes: 22
Ki hol van?:
 Látogató:
01: Hírek
02: Content
03: Kezdőlap
04: Content
05: Content
06: Saját beállítások
07: Fórum
08: Fórum
09: Fórum
10: Fórum
11: Content
12: Fórum
13: Hírek
14: Fórum
15: Fórum
16: Content
17: Content
18: Content
19: Hírek
20: Fórum
21: Hírek
22: Fórum

Bejelentkezett admin:

Nincs jelenleg adminisztrátor!

Toggle Content Modulok

Fórum › Bemutatkozás › Egyéb kérdések, természetvédelem, egészségvédelem › Hulladékkezelés
Hulladékkezelés

Új téma nyitása   Hozzászólás a témához   _PRINTER    TartalomjegyzékEgyéb kérdések, természetvédelem, egészségvédelem
Előző téma megtekintése :: Következő téma megtekintése  
Szerző Üzenet
mgiz
Adminisztrátor
Adminisztrátor


Csatlakozott: Január 11, kedd
Hozzászólások: 7151
Tartózkodási hely: Tiszafüred

HozzászólásElküldve: 2006. Szept. 03. 22:36    Hozzászólás témája: Hulladékkezelés Hozzászólás, az előzmény idézésével

No ez nagy téma, nem is vagyok szakértője, ám érdekes hírre akadtam, a cégre keresve sok érdekesség olvasható. Ebben sem lehetünk teljesen tájékozatlanok.

Az uniós csatlakozás óta előírás, hogy növelni kell a hulladékok újrahasznosítását


Házhoz megy a szelektív hulladékgyűjtés > 2006.08.22.

Riporter: Molnár Piroska

Július elején akciót indított a Müllex Kft. a sárga zsákos szelektív hulladékgyűjtés elterjesztésére. 1200 családi házhoz juttatták el felhívásukat és a szelektív hulladékgyűjtésre alkalmas sárga zsákot.

Mint Bauer Arnold, a Müllex környezetvédelmi vezetője elmondta, 2006 júliusától a lakosságnak lehetősége nyílt arra, hogy a háztartásában keletkező, hasznosítható csomagolási hulladékait már nem csak a gyűjtőszigeteken, hanem akár otthon is gyűjtheti a házhoz menő zsákos gyűjtés kísérleti jelleggel történő bevezetésével.

Az Európai Unióban már hatékonyan működő rendszer ma még újdonságnak számít Magyarországon, de a kft. bízik abban, hogy a szelektív hulladékgyűjtés e kényelmesebb és hatékonyabb módja hamarosan mindennapi rutinná válik mindannyiunk számára. A sárga zsák kizárólag a hasznosítható csomagolási hulladékok szelektív gyűjtésére használható. Kommunális hulladékot nem szállít el a Müllex, erre a célra a műanyag kukák, illetve a feliratozott fekete zsákok szolgálnak. Ezeket továbbra is az eddigi rendszer szerint gyűjti a cég. Fontos azonban tudni, hogy a sárga zsákokat a szelektív hulladékokkal ettől eltérő napokon, négyhetente csütörtöki napokon szállítják el.
A sárga zsákos hulladékgyűjtés ingyenes a lakosság számára.

- Mi kerülhet a sárga zsákba?

- Ez a zsák a fém-, a műanyag-, a papírcsomagolások és az italos kartondobozok gyűjtésére szolgál. Kérjük, üveget ne tegyenek bele, mert ha eltörik, könnyen kivághatja a zsákot, és balesetet okozhat. A hulladékoknak minden esetben tisztán kell a zsákba kerülnie, mert ez a hasznosításuk alapfeltétele.
A fémhulladékok közül a zsákba gyűjthetjük az alumínium italdobozokat, az alumínium tálcákat, alufóliát, a konzervdobozokat, az üvegek fém záróelemeit, kupakokat és az egyéb fém csomagolóanyagokat. Figyeljünk oda, hogy zsíros, ételmaradékkal, ill. mérgező anyaggal szennyezett hulladék ne kerüljön a szelektív gyűjtőzsákba.
A papírhulladékok gyűjtésénél vegyük figyelembe a zsák méretét,
csak a kisebb papírhulladékokat tegyük bele, például: papírzacskók, teás vagy fogkrémes dobozok. A nagyobb kartondobozokat a begyűjtés napján a zsákok mellé helyezzük ki. A zsíros, ételmaradékkal szennyezett papír nem hasznosítható újra, annak a kommunális hulladékok között a helye. A műanyaghulladékok közül a zsákba tegyük az üdítős és ásványvizes palackokat, a különböző zsugorfóliákat, bevásárló reklámtáskákat, tejfölös, joghurtos, margarinos poharak és a kozmetikai- vagy tisztítószerek flakonjait, tégelyeit. Fontos, hogy a palackokat, flakonokat tapossuk laposra, így több fér el belőlük a zsákban, és könnyebben tárolhatók. Kérjük, hogy a flakonokat, poharakat mindig öblítsék el, mielőtt a zsákba kerülnek.
A többrétegű tejes vagy gyümölcsleves italos kartondoboz három anyagtípusból áll: papírból, alumíniumból és műanyagból. Az ilyen csomagolásokat kilapítva gyűjtsük a zsákba.

- Valamennyi hulladékfajtát egy zsákban gyűjthetünk?

- Igen, ugyanis a hulladékok szelektálása fajtánként a Müllex telephelyén történik.

- Mi történik a sárga zsákok tartalmával?

- A szelektált hulladék legnagyobb része újrahasznosításra kerül. Ezért fontos, hogy kommunális hulladék ne kerüljön a zsákba, illetve a csomagolási anyagok megtisztítva kerüljenek bele. A hőre lágyuló műanyag palackokból például polárpulóvert lehet előállítani. Az összegyűjtött papírból újrahasznosítás után például csomagolópapír, füzet, papírtáska készülhet, 670 alumínium üdítős dobozból pedig akár egy kerékpár is.

- Milyen tapasztalatokat szereztek az első gyűjtés alkalmával?

- Az 1200 háztartásból mindössze ötvenen éltek ezzel a lehetőséggel. Tulajdonképpen első próbálkozásra elégedettek lehetünk az eredménnyel. Biztató azonban, hogy a gyűjtött hulladék tisztasága megfelelő volt. Ennek eredményét a Müllex kielemezte. A begyűjtött hulladék 46 %-a műanyag flakon volt, 22 %-a egyéb műanyag fólia, 9 %-a fémdoboz, 8 %-a papír, 7 %-a Tetra Pack doboz, és mindössze 8 %-a volt nem hasznosítható maradék hulladék.

Bauer Arnold úgy fogalmazott, hogy tisztában vannak azzal, hogy nem egyik napról a másikra lehet elterjeszteni a szelektív hulladékgyűjtésnek ezt a módját. A külföldi tapasztalatok mintájára nálunk is elsősorban családi házas övezetekben alkalmazzák a sárga zsákos módszert, a tömbházak környékén a gyűjtőszigetek számának növelése lehet a megoldás.

A környezetvédelmi vezető azt is elmondta, hogy a Müllex gyűjtési területe közül először Szentgotthárdon vezették be kísérleti jelleggel a módszert, de szeretnék kiterjeszteni mielőbb a rábafüzesi és a máriaújfalui városrészre is. A Müllex saját beruházása ez a kísérleti projekt. Haszna, hogy hozzájárul a környezet védelméhez, a környezettudatos magatartás elterjesztéséhez. Mivel azonban uniós előírást is teljesít ezáltal a cég, az állam is támogatja az újrahasznosítható csomagolóanyagok visszagyűjtését. Ezen túl bevétele származik a cégnek abból is, hogy eladja az újrahasznosítható anyagokat. Akkor lesz önfenntartó a rendszer, ha a családi házas övezetekben a lakosság 50 %-a él a szelektív hulladékgyűjtés sárga zsákos formájának lehetőségével. Ez a hulladékgyűjtési forma továbbra is ingyenes marad. Év végére 250-300 családnál szeretné elérni a Müllex, hogy igénybe vegyék ezt a lehetőséget. Továbbra is azokban az utcákban lesz lehetőség a zsákok összegyűjtésére, amelyek a hulladékgyűjtő járművel megközelíthetők.

- Hogyan lehet bekapcsolódni a sárga zsákos gyűjtésbe?

- Regisztráció után a Közszolgáltató Vállalat telephelyén átvehető a 6 zsákos egységcsomag. Regisztrálni személyesen a Közszolgáltató Vállalatnál, telefonon a 94/594-308-as számon, elektronikus levélben a mullex1 @ axelero.hu e-mail címen lehet.
Egyelőre Szentgotthárdon kísérleti jelleggel folyik a szelektív hulladékgyűjtés ilyen módja, de szeretnék bekapcsolni a szentgotthárdi kistérséget, később a Müllex hulladékgyűjtés egész területét. Mindez a lakosság kényelmét is szolgálja. De általa egyre közelebb kerülhetünk az uniós előírásokhoz, amelyek értelmében a hulladék újrahasznosításának egyre nagyobb arányban meg kell valósulnia.

Az alábbi időpontokban szállítja el a Müllex a sárga zsákokat Szentgotthárdról és a városrészek főutcájáról, mindig csütörtöki napokon:
augusztus 24., szeptember 21., október 19., november 18., december 14.

Jó példák, csak kereséglni kell:
2001. október 25.
Az önkormányzat 1988-ban 15 éves szerződést kötött a MÜLLEX Kft-vel, ...
ekormanyzat.kormend.hu/
216.239.59.104/search?...lr=lang_hu
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése Email küldése Yahoo Messenger
hajasdory
Gyakornok
Gyakornok


Csatlakozott: Március 31, hétfő
Hozzászólások: 14
Tartózkodási hely: Csongrád megye

HozzászólásElküldve: 2008. Máj. 07. 07:49    Hozzászólás témája: Re: Hulladékkezelés Hozzászólás, az előzmény idézésével

Üdv mindenkinek!
Nem teljesen ide tartozik, de nem találtam alkalmasabb helyet a kérdésnek. Adott egy belterületi ingatlan, ahonnal a lovak folyékony végterméke folyik ki az utcán a járdára, az útra, és a szomszédokat is nagyon zavarja. Az a kérdésem, hogy ilyenkor mire hivatkozhatok az ügyfélnek, hogy ezt az állapotot márpedig szüntesse meg? Van valami törvény erre? (Helyi rendeletben ez nincs leírva.) Köszönöm előre is a választ.
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
mgiz
Adminisztrátor
Adminisztrátor


Csatlakozott: Január 11, kedd
Hozzászólások: 7151
Tartózkodási hely: Tiszafüred

HozzászólásElküldve: 2008. Máj. 07. 19:59    Hozzászólás témája: Re: Hulladékkezelés Hozzászólás, az előzmény idézésével

Nos én ebben nem vagyok igazán "otthon" Nevető , de lennie kelle ismereteim szerint vagy kellene helyi állattatartási rendeletnek, a jogtárban az alapjogszabályokat megtalálod, kötelező-e a rendelet alkotás, milyen esetben vagy csupás lehetséges. Fejből nem emlészem Ötv.alapján történő rendelet alakotás vagy felsőbb jogszabály végrhatására készül. Joganyagot biztos találsz hozzá.
A keresőbe beírva azonnal kidobott néhány linket, hasznos lehet:

Az állattartás helyi szabályairó
(1) bekezdése által biztosított jogkörében eljárva az állattartás törvényben nem szabályozott kérdéseinek rendezése érdekében a helyi állattartási ...
ekormanyzat.kormend.hu/index.php?ugras=katalogus&katszama=3&elem=21490 - 49k - Tárolt változat - Hasonló oldalak

allatbetegseg.hu | Állattartás, állategézségügy
állatbetegség, állattartás.
www.allatbetegseg.hu/ - 15k - Tárolt változat - Hasonló oldalak

Agrárkapu - Állattenyésztés, állattartás
Állattenyésztés, állattartás · Egyéb mezőgazdasági könyv · Egyéb szakkönyv · Faipar, erdészet · Gépészeti szakkönyv · Növénytermesztés, növényvédelem ...
www.agrarkapu.hu/shop....=9&tfid=78 - 152k - Tárolt változat - Hasonló oldalak
A hatályos jogszabályt innen kiindulva is meg tudod nézni.

Néhány város honlapján a rendeletek között biztos szerepel, ám vigyázz, gyakran régiek, s elavultak, a hatályos joganyagból dolgozz.

Sok sikert! ( Nálunk is van helyi rendelet, de ezt bonyolult lenne elektronikusan előkersenem, időm sem nagyon van, s nincs is rá engedélyem, hogy feltehetném)
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése Email küldése Yahoo Messenger
hajasdory
Gyakornok
Gyakornok


Csatlakozott: Március 31, hétfő
Hozzászólások: 14
Tartózkodási hely: Csongrád megye

HozzászólásElküldve: 2008. Máj. 09. 06:53    Hozzászólás témája: Re: Hulladékkezelés Hozzászólás, az előzmény idézésével

Kedves mgiz!
Nagyon szépen köszönöm a segítséget, igazán rendes vagy. Valamit összehozok majd, most már tisztább, merre induljak el (ugye az ezzel foglalkozó helyi rendeletünk jelenleg hatályon kívül van helyezve).
Szép napot!
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
mgiz
Adminisztrátor
Adminisztrátor


Csatlakozott: Január 11, kedd
Hozzászólások: 7151
Tartózkodási hely: Tiszafüred

HozzászólásElküldve: 2008. Máj. 10. 13:52    Hozzászólás témája: Re: Hulladékkezelés Hozzászólás, az előzmény idézésével

Neked pedig jó és eeredményes munkát!
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése Email küldése Yahoo Messenger
Hozzászólások megtekintése:   
Új téma nyitása   Hozzászólás a témához   _PRINTER    TartalomjegyzékEgyéb kérdések, természetvédelem, egészségvédelem Időzóna: GMT + 1 óra
1 / 1 oldal


Ugrás:  
Nem készíthetsz új témákat ebben a fórumban
Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban
Nem módosíthatod a hozzászólásaidat a fórumban
Nem törölheted a hozzászólásaidat a fórumban
Nem szavazhatsz ebben fórumban
Nem csatolhatsz fájlokat ebben a fórumban
Nem tölthetsz le fájlokat ebben a fórumban


websas.hu

Interactive software released under GNU GPL, Code Credits, Privacy Policy
PR Csoport: Hírek | Kameravilág - biztonság | Shaggy szőnyegek | varrogep88.hu | Honlap elemző teszt | Szobalevegő | Vajaiajtó | Webdesign nyíregyháza