Köziglap.hu  
Toggle ContentToggle Content .:: Kezdőlap :: Közösségi fórumok :: Regisztráció ::.
Toggle Content User Info

Üdvözlet Anonymous

(Regisztráció)

Csatlakozás:
Legutóbbi: Deri
Új, ma: 1
Új, tegnap: 0
Összes: 4551

Látogató online:
Tag: 0
Látogató: 87
Összes: 87
Ki hol van?:
 Látogató:
01: Hírek
02: Hírek
03: Hírek
04: Fórum
05: Fórum
06: Fórum
07: Saját beállítások
08: Fórum
09: Fórum
10: Hírek
11: Fórum
12: Saját beállítások
13: Saját beállítások
14: Hírek
15: Hírek
16: Saját beállítások
17: Hírek
18: Hírek
19: Hírek
20: Hírek
21: Fórum
22: Hírek
23: Fórum
24: Fórum
25: Hírek
26: Fórum
27: Saját beállítások
28: Hírek archívuma
29: Fórum
30: Hírek
31: Hírek
32: Fórum
33: Fórum
34: Hírek
35: Fórum
36: Fórum
37: Hírek
38: Saját beállítások
39: Fórum
40: Saját beállítások
41: Fórum
42: Saját beállítások
43: Hírek
44: Hírek
45: Hírek
46: Hírek
47: Hírek
48: Hírek
49: Hírek
50: Hírek
51: Hírek
52: Hírek
53: Hírek
54: Hírek archívuma
55: Hírek archívuma
56: Fórum
57: Hírek
58: Saját beállítások
59: Hírek
60: Hírek archívuma
61: Hírek
62: Hírek
63: Hírek
64: Hírek
65: Fórum
66: Fórum
67: Fórum
68: Hírek
69: Saját beállítások
70: Fórum
71: Fórum
72: Hírek
73: Hírek
74: Fórum
75: Hírek
76: Hírek
77: Fórum
78: Saját beállítások
79: Saját beállítások
80: Hírek
81: Saját beállítások
82: Fórum
83: Fórum
84: Fórum
85: Saját beállítások
86: Fórum
87: Fórum

Bejelentkezett admin:

Nincs jelenleg adminisztrátor!

Toggle Content Modulok

Hírek › Népességfogyás-még tíz évünk van megállítani
Esélyegyenlőség Az origo.hu oldalán olvastam Kapcsándi Dóra cikkét a népeségfogyásról, vitatott kérdésekről megakadályozására.

Félő, hogy a különböző családpolitikai intézkedések nem hoznak eredményt, s akkor a folyamat már nem lesz megállítható. Ma kell olyan családpolikára áldozni, mely valóban egyértelműen pozitív helyzetbe hozza a fiatalokat, a gyermekvállalásra ösztönöz!
Az ezt követő hírek szólnak a lakásépítés, vásárlásról, a fészekrakó programról, mellyel szemben már azonnal kétyelyek merültek fel kinek is jó, ki tud vele élni?

Kapcsándi Dóra cikkéből:Az előzetes adatok szerint tavaly minden eddiginél kevesebb gyermek született. A magyarok házasodási és gyermekvállalási kedve ráadásul jóval alatta van a nyugat-európai átlagnak. A szakemberek szerint az elkövetkező néhány évben még van remény, hogy megfordul a folyamat. Most van ugyanis egy nagyobb létszámú generáció termékeny korban. Ha viszont ők nem szülnek kellő számú gyermeket, az utánuk jövő, jóval kisebb létszámú generáció már nem lesz képes megállítani a népességfogyást.


Egyre később szülnek a nők


Bár az adatok feldolgozottsága még nem teljes, mégis úgy tűnik: 2004-ben minden eddiginél kevesebb házasság köttetett, és sosem született még Magyarországon ennyire kevés gyermek. Az első tíz hónapban 73 ezer élveszületést regisztráltak. Az eddigi mélypont 1999-ben volt, 94 645 élveszületett csecsemővel. 2003 statisztikája sem volt sokkal jobb ennél, akkor 94 647 gyermek jött a világra, vagyis csak kettővel javította meg a ´99-es adatot. Így a tavaly október végi adatok szerint 10 millió 99 ezer magyar állampolgár él az országban. 2004-ben viszont amiatt csökkent a népességfogyás üteme, hogy csökkent a halálozások száma.


A szakemberek mindig a szülőképes nők számához viszonyítják az adatokat - mondta az [origo]-nak Kamarás Ferenc, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) főtanácsadója. E szerint 2003-ban minden szülőképes nőre jutott 1,28 gyerek, vagyis 100 nő szült 128 csecsemőt. "A népesség egyszerű reprodukciójához (vagyis hogy a népesség száma ne változzon) 100 nőre 210 gyerek kellene" - közölte a szakember. Ez a szám úgy jön ki, hogy a csecsemők között kicsit több a fiú, a reprodukciót viszont a nőkre számolják. 2003-ban tehát 40 százalékkal született kevesebb gyermek a kívánatosnál (összehasonlításképp: a ´70-es években kétszer annyi gyermek született, mint 2003-ban), 2004-ben pedig még ennél is rosszabb volt a helyzet. "Amikor pedig ez a nemzedék 10-20 év múlva szülőképes korú lesz, és a szülési kedv nem nő, további népességfogyásra kell számítani" - mondta Kamarás. Mindez azért jelent problémát, mert öregszik a társadalom, az egyre kevesebb fiatalnak egyre több idős embert kell eltartania.


A jelenleg szülőképes generáció nagy létszámú, viszont a 20-30 éves nők több mint 30 százaléka hajadon és 30 százalékuk gyermektelen. A 10 évvel idősebbeknek már a 90 százaléka házas és 15 százaléka gyermektelen. (A ´70-es években még csak a nők 3-4 százaléka maradt hajadon.) "Nehéz elképzelni, hogy a most szülőképes nők behozzák a hátrányt, miközben egyre későbbi időpontra tolódik a házasságkötés és a családalapítás" - vélte a szakember, példaként említve, hogy néhány év alatt a 20-as évek elejéről a 20-as évek végére tolódott a házasságkötés a fiataloknál."Az okok pozitívak, de mégis negatív következményekkel jártak" - mondta Kamarás. A mai fiatalok ugyanis tovább tanulnak, ráadásul a nők ma már iskolázottabbak a férfiaknál. Ez voltaképp jó, és ezért ezen nem is kellene a szakember szerint változtatni, viszont demográfiailag ez azzal jár, hogy egyre később szülnek a nők, és emiatt egyre kevesebb gyermeket vállalnak. A vágy ugyanakkor még ma is él a fiatalokban, hogy legalább két gyermeket szeretnének, a valóságban azonban ez már nemigen jön össze.Mindezek miatt egyre nő a gyermektelenek száma, és jellemzően inkább egy és nem két gyermeket vállalnak a párok (a kétgyermekes családok száma csökken a leginkább, míg korábban ez volt a legjellemzőbb). Van ugyanakkor egy társadalmi csoport, amelyik tudatosan vállal három vagy több gyermeket, ám a statisztikát ezzel nem tudják javítani.


"Magyarországon is stabil, kiszámítható családpolitikára lenne szükség" - mondta Kamarás Ferenc.

Nyugat-Európában a bevándorlás elősegítésében látják a megoldást. Magyarországon ez a kérdés nincs napirenden, ugyanakkor a magyar adatokat is javítják a bevándorlók, akik elsősorban határon túlról áttelepülő magyarok.


Az egymást követő kormányok eltérő programokkal próbálkoztak, eddig kevés eredménnyel. A jobboldal adókedvezményekkel a középosztályt akarta rávenni több gyerek vállalására, míg a baloldal a közvetlen pénzügyi juttatások - például a családi pótlék - emelésével elsősorban az alsóbb társadalmi rétegeket segíti.A 2001-ben létrejött Népesedési Kormánybizottság a Medgyessy-kormány idején hosszú távú stratégia kidolgozásába kezdett, 2003-ig azonban semmilyen javaslatról nem lehetett hallani. 2004-ben azt javasolta a bizottság, hogy a nők szülés utáni helyzetét javítsák, hogy ne kelljen választani munka és gyerek között. A tervek szerint segítséget nyújtottak volna a munkába való visszatéréshez, a rászorultak több pénzt kaptak volna a gyereknevelés támogatására. Azt is javasolták, hogy a gyes tovább tartson - a gyermek 6 éves koráig -, és munka mellett is igénybe lehessen venni. A megvalósításból végül semmi sem lett, mert közben lecserélődött a kormány.


A témáért a kormányon belül most Újhelyi István gyermek- és ifjúsági kormánymegbízott a felelős. Újhelyi az [origo]-nak azt mondta: egyrészt tovább akarja vinni elődje, Szekeres Imre elképzeléseit, másrészt új javaslatokat kíván a kormány elé vinni. Úgy vélte, várhatóan tavasszal elfogadhatja a kormány az új, átfogó stratégiát. Ennek része lenne többek között a családtámogatási rendszer, a munkahelyteremtés, a lakáshoz jutás támogatása éppúgy, mint a meddőség kezelése vagy a fiatalok külföldre való elvándorlásának problémái.


Vita a dajkaterhesség és a nemválasztás körül


Török Zsolt, az MSZP-frakció gyermek-, ifjúsági és sportmunkacsoportjának vezetője a napokban közölte: a családtámogatási rendszer egyes elemein túl - családi adókedvezmény, gyes, gyed, szocpol, családi pótlék, Fészekrakó program - segítse jobban a kormány azokat a házaspárokat, akik gyermeket akarnak, de nem lehet nekik. A szocialista politikus felvetette, hogy a lombikbébi program elején szükséges hormonális kezelést támogathatná a társadalombiztosítás a rászorulók számára. Magyarországon jelenleg az egészségbiztosító öt megtermékenyítést fizet, és 50 százalékban támogatja a drága gyógyszereket, azonban még így is 70 és 300 ezer forint között van egy lombikbébi-kezelés. Ha nincs támogatás, akár egymillió forintot is fizethet a gyermek után vágyakozó pár.Emellett kezdeményezte azt is, hogy mielőbb szülessen törvény a dajkaterhességről. A dajkaterhesség lényege, hogy szükség esetén a szülők valamelyikének közeli hozzátartozója hordaná ki a gyermeket, hogy azoknak a nőknek is lehessen gyermekük, akik nem tudnak teherbe esni vagy nem tudják kihordani a magzatot. Felmérések szerint évente körülbelül 50 pár élne a dajkaterhesség lehetőségével. A dajkaterhesség engedélyezése már többször is felmerült, legutóbb 2003-ban. Az egészségügyi törvénybe évekkel ezelőtt egyszer már bekerült ugyan ez a lehetőség, de egyházi nyomásra az Országgyűlés végül megtiltotta az eljárást. A döntést a képviselők egyebek között azzal indokolták, hogy még számos, a származás megállapításával kapcsolatos kérdést kellene rendezni, de tartottak attól is, hogy egészséges párok csak a szülés megpróbáltatásai, a terhesség kényelmetlenségeinek elkerülése érdekében keresnének dajkaanyát.


Ír még a cikkben tött vitatott kérdésről, így többen ellenzik az abortusz, a mesterséges megtermékenyítést, s többen a kormány lakáspolitikáját is rossznak tartják.

Írta: mgiz Ideje: Január 23, vasárnap, 16:10:51 (812 olvasás)

Hozzárendelt téma

Munkanélküliség, foglalkoztatásGyermek és ifjúságvédelemEsélyegyenlőségNyugdíjasok, időskorúak

"Népességfogyás-még tíz évünk van megállítani" | Belépés/Regisztráció | 1 hozzászólás
Küszöb
Minden hozzászólás a szerzők tulajdona. Nem feltétlenül értünk egyet velük, és nem vállalhatunk felelősséget a hozzászólások tartalmáért.

Re: Népességfogyás-még tíz évünk van megállítani (Pontok: 1 )
Szerző: Icu Ideje: Január 26, szerda, 06:45:06
5 gyermekkel a háztartásomban már értem a gondokat, a felelőségvállalás egy vagy több gyermek felnevelése nem kis feladat. Tehát aki fejlődni akar és egzisztenciát kiépíteni nem gondolhat arra, hogy 3 évre kiessen a munka világából, főleg ha nincs olyan háttér hogy a nagymamára bízhassa gyermekét. Az a szemlélet hogy vagy gyerek vagy munka a kettő már akkora terhet jelent egy nő számára, amit szeretne kitólni és minnél későbbre halasztani a gyermekvállalást.
Nade ha azokat nézzük akik nem tanulnak tovább épp csak a minimális iskolai végzettséggel rendelkeznek és gyermeket szülnek később már nem tudnak továbbtanulni, képezni magukat hiszen az anyaszerepből nagyon nehéz kitőrni.
Elvárások amit a család megszokott hogy az anya otthon van és a házimunkát elvégzi amig a gyerekek a nappali intézményben foglalatoskodnak. Részmegoldás volt az államtól a járulékkedvezmények megadása a munkáltatók felé amennyiben a GyES-ről visszatérőket és a 50 év felülieket foglalkoztatják. A magam részéről tudom csak látni a dolgokat hisz épp jelentkezni akartam egy munkára amikor óvódás gyermekem náthás lett, igy már el is estem attol hogy jelentkezzem. Hisz nem kezdhetek úgy egy munkahelyen hogy bocsi most máris táppénzre megyek mert beteg a gyerek. A lakáskérdés ügyben ha egy kereső házaspár nő tagja bevállal egy gyermeket az ő keresete kiesik hisz már a GyED ideje alatt csökken a bevétel a GyES pedig tudjuk hogy mennyi. ezekkel a számokkal kalkulál a józan ész, hogy vállalhatna hosszú távra akkora adosságot egy keresetre apellálva. Nincs biztos jövő amikor hallljuk mennyi munkást bocsátanak el a csődbement cégek.


Toggle Content Kapcsolódó linkek
 Adatok: Esélyegyenlőség

A legolvasottabb cikk a következő kategóriában: Esélyegyenlőség:
Rokknatsági nyugdíjak- törvényjavaslat

Toggle Content Cikk minősítése
Átlagos eredmény: 0
szavazatok: 0

Áldozz egy pillanatot az idődből és minősítsd a cikket

Kitűnő
Nagyon jó
Jó
Átlagos
Rossz


Toggle Content Beállítások

Toggle Content A nap híre
A legolvasottabb cikk ma:

Gyászhír

Toggle Content Partnereink
KCR-VEZSE

KCR-gportal

Mindentudó

Telefalu


Toggle Content jogiforumhírek


websas.hu

Interactive software released under GNU GPL, Code Credits, Privacy Policy
PR Csoport: Hírek | Kameravilág - biztonság | Shaggy szőnyegek | varrogep88.hu | Honlap elemző teszt | Szobalevegő | Vajaiajtó | Webdesign nyíregyháza