Köziglap.hu  
Toggle ContentToggle Content .:: Kezdőlap :: Közösségi fórumok :: Regisztráció ::.
Toggle Content User Info

Üdvözlet Anonymous

(Regisztráció)

Csatlakozás:
Legutóbbi: adrkk88
Új, ma: 0
Új, tegnap: 0
Összes: 4574

Látogató online:
Tag: 0
Látogató: 38
Összes: 38
Ki hol van?:
 Látogató:
01: Hírek
02: Hírek
03: Hírek
04: Hírek
05: Hírek
06: Hírek
07: Hírek
08: Hírek
09: Hírek
10: Hírek
11: Fórum
12: Hírek
13: Hírek
14: Hírek
15: Hírek
16: Hírek
17: Hírek
18: Hírek
19: Hírek
20: Hírek
21: Hírek
22: Fórum
23: Fórum
24: Saját beállítások
25: Saját beállítások
26: Saját beállítások
27: Saját beállítások
28: Hírek
29: Hírek
30: Hírek
31: Saját beállítások
32: Hírek
33: Hírek
34: Saját beállítások
35: Content
36: Hírek
37: Fórum
38: Hírek

Bejelentkezett admin:

Nincs jelenleg adminisztrátor!

Toggle Content Modulok

Hírek › A segély több, a szegénység marad...
Szociális témák 3sz.hu

Hiába a több segély, a szegénység maradt
Hiába költ az állam egyre többet segélyre, a szegénység nem csökkent Magyarországon. Bokros Lajos és Göncz Kinga is részt vett az erről szóló vitán. A felszólalók úgy vélték, hogy a rendszeres segélyek a hivatalok fogdájába zárják a szegényeket. Bokros Lajos szerint ráadásul a segélyhivatalok a korrupció melegágyai is.

Kemény megállapítások, talán ideje is volt, hogy felszínre kerüljenek, hiszen a gyakorlatban dolgozók, a " segélyhivatalok" dolgozói ezt mondják el naponta, hisz ők állnak szemben azokkal, akik oda kénytelen fordulni, kiszolgáltatottan, megalázottan.

Két kérdést kiemelnék ezekből:

Az egyik: a döntéseket kik hozzák, s milyen megfontolások alapján? Hová tűnnek el azok a jó, legalábbis a jelenleginél jobb megoldási javaslatok, melyek a szakmán belül megszületnek? A döntést meghozók asztalán és fejében, gondolom én...

A "segélyhivatalok" pedig nem a korrupció melegágyai, igen szigorú, sokszor már nevetségesen szigorú szabályok és papírhalmaz alapján hoznak döntéseket, s csupán végrehajtók.
A korrupció melegágya az kör, mely e kiszolgáltatottságot kihasználja, azzal visszaél.. Talán kevés ezeket így kimondani, valamit tenni is kellene ellene, tenni pedig azt tud, aki közel van a döntést befolyásolókhoz.

"Sokan kapnak segélyt, akiknek nem kellene." Ezt elolvasva az emberekben azonnal asszociálódik a kép, a hivatalok, ahol arcra mérik a segélyt...Egészen másról van szó, s ha hibáznak is a gyakorlatban, nem személyre és ismeretségre mérnek a dolgokat!

A szociális törvény mostani változásai pedig ugyanazt tükrözik, ami eddig is volt, tűzoltás...Az embereknek talán néhány területen ad egy pici pluszt, az alkalmazóknak pedig jó adag stresszt, mikor mi is lép hatályba, s annyiszor készítsen önkormányzati rendelet, többször ez évben, s újra jönnek az értelmezési problémák, az új "eljárási" törvény, ahhoz szintén egy helyi rendelkezés csomag bevezetése.
Jó lenne egyszer jogilag kiszámítható, relatíve stabil jogszabályokkal dolgozni. Mire kialakul az alkalmazásában egyfajta egységesség, jön egy újabb látszat intézkedés, egy luk tömködése egy kis segéllyel.
Hiába a több segély, a szegénység maradt
A szegények, köztük a romák helyzetéről és a szociális segélyekről volt szó azon a konferencián, melynek apropóját Szalai Júlia szociológus A jóléti fogda című tanulmánya adta. A vitán többek között Bokros Lajos közgazdász, volt pénzügyminiszter és Göncz Kinga esélyegyenlőségi miniszter is felszólalt.A politika lemondott a szegényekrőlSzalai Júlia szerint a "sok jó reformszándék, intézkedés, program után felemás, nem sikertelen, de nem is sikeres helyzet állt elő" a szegénység és a szociálpolitika terén. A segélyezés hatékonysága nem javult annak ellenére, hogy az elmúlt 15 év kormányai több programot dolgoztak ki, és folyamatosan emelték a juttatásokra fordított összegeket - hangzott el. A segélypolitika miatt a segélyezettek "gettóba" vannak szorítva, függésbe kerülnek a segélyhivataloktól, mert a havonta kiutalt összegek jelentik számukra a túlélést. "A nyugdíjasok javára a politika lemondott a szegényekről" - tette hozzá arra utalva, hogy a nyugdíjasok 3,2 milliós szavazótábort jelentenek a politikusoknak, ezért tett szert túlsúlyra a társadalombiztosításra fordított pénz.A szociális segélyezés Szalai szerint "olyan funkciókat lát el, melyekre nem való", például ennek segítségével "tartja lábon" az állam a középrétegeket, és függésben tartja a tartós munkanélkülieket. A szociológus szerint a szociálpolitika funkciója az is, hogy a szegénység kérdését és a romakérdést ne hagyja politizálódni, elejét vegye a lecsúszottak egyfajta "szegénylázadásának".Nem kell semmilyen adókedvezmény

Bokros Lajos szerint nem csak az a probléma, hogy a segélyezési rendszer "messze önmagán túlmutató funkciókkal bír", hanem az is, hogy "az ár-, bér- és adórendszer is szociálpolitikát képvisel". Szerinte negatív szociálpolitikáról van szó, mert az adórendszer Magyarországon "szolidaritásellenes elemeket" tartalmaz. "Nem kell semmilyen adókedvezményt adni, mert az nem arra való" - mondta."A segélyezésre fordított pénz nem kevés" - mondta Bokros Lajos, hozzátéve, hogy sokan kapnak segélyt, akiknek nem kellene. "A segélyezési iparág a korrupció melegágya" - tette hozzá. Bokros szerint probléma, hogy alanyi jogon, mindenkinek jár a családi pótlék, a gyes, a gyed, emiatt nagyon kevés a családtámogatás, ami mára elvesztette vásárlóerejét. "A nyugdíjnak sem kellene a szociális segélyezés funkcióit felszívni" - tette hozzá Bokros.A segélyezés a kirekesztést erősítiGöncz Kinga esélyegyenlőségi miniszter szerint a magyar szociálpolitika 15 éve "tűzoltások sorozata". Az önkormányzati törvény, a négyévenkénti kormányváltások nem teszik lehetővé, "megbénítják" a továbblépést. A jóléti ellátásra fordított pénzek aránya még így is alacsonyabb nálunk, mint az Európai Unióban - tette hozzá. "A segélyezés mostani rendszere a kirekesztést erősíti, de nem ez az oka a kirekesztésnek" - mondta.Forrás: [origo]


Írta: mgiz Ideje: Február 06, vasárnap, 00:17:39 (1575 olvasás)

Hozzárendelt téma

Munkanélküliség, foglalkoztatásGyermek és ifjúságvédelemFogyatékkal, betegséggel élőkSzociális témákEsélyegyenlőség

"A segély több, a szegénység marad..." | Belépés/Regisztráció | 4 hozzászólás
Küszöb
Minden hozzászólás a szerzők tulajdona. Nem feltétlenül értünk egyet velük, és nem vállalhatunk felelősséget a hozzászólások tartalmáért.

Re: A segély több, a szegénység marad... (Pontok: 1 )
Szerző: Icu Ideje: Február 08, kedd, 18:43:47
Bokros Lajos egyszer azt mondta "Nincs az a béremelés amit el ne lehetne inflálni" sajnos ez azota is megvan. Mert pár száz Forintal nő a segély a családi pótlék a nyugdíj összege, de meg kell nézni hogy a boltban mit és mennyiért lehet venni. Vagy csak nézzük az energiaárak alakulását.
Január elektromos áram, február 15 gáz áremelés.


Re: A segély több, a szegénység marad... (Pontok: 1 )
Szerző: hektor Ideje: Február 08, kedd, 22:07:29
Talán azon sem ártana elgondolkodni az illetékeseknek, hogy a segélyek helyett munkabért is lehetne fizetni. Napról-napra csak azt halljuk, hogy milyen munkahelyteremtésre kaptak támogatásokat. Kik Ök? Hol vannak ezek a munkahelyek? Kiket vettek föl dolgozni? Szerintem a legrászulóbb ember is szivesebben venné fel a minimálbért, minthogy segélyekért könyörögjön, és egy halom papírral igazola szegénységét.
Üdv, mint nem szociális szakmabeli


Re: A segély több, a szegénység marad... (Pontok: 1 )
Szerző: Icu Ideje: Február 10, csütörtök, 05:26:27
Én is keresem azt a munkahelyet aki élni kívánna azzal a járulékkedvezménnyel amit azok után kap akik GyES-ről térnek vissza vagy pedig betőltötték 50. életévüket. Nade annálinkább találkozom olyan dolgozókkal akiket munkaadójuk nem jelent be.
Lakóhelyem honlapján feltettem egy topic-ot "lesz-e anyabarát munkahely? Lesz-e bölcsöde? Lesz-e "Biztos kezdet" program? Kire bizhatnám kiskorú gyermekeimet amig a munka világába visszailleszkedést biztosító tanfolyamra eljárnék, hisz édesapjukra hárúl az a megterhelő feladat hogy hetedmagára megkeresse a hónapra szükséges jövedelmet. A kismamának nem jár akreditált tanfolyam. Ez a program hol marad?


Re: A segély több, a szegénység marad... (Pontok: 1 )
Szerző: Icu Ideje: Február 11, péntek, 05:36:55
A mai hírekben olvasom: az állam átvállalja 3 havi munkabér és járulékterheit azoknál a munkáltatoknál akik 50 év feletti munkanélkülit foglalkoztatnak és vállalják hogy a három hónap leteltével még három hónapik foglalkoztatják a felvett munkavállalót.


Toggle Content Kapcsolódó linkek
 Adatok: Szociális témák

A legolvasottabb cikk a következő kategóriában: Szociális témák:
Gyermekvédelmi támogatás minta és gyakorlat

Toggle Content Cikk minősítése
Átlagos eredmény: 5
szavazatok: 1


Áldozz egy pillanatot az idődből és minősítsd a cikket

Kitűnő
Nagyon jó
Jó
Átlagos
Rossz


Toggle Content Beállítások

Toggle Content A nap híre

Toggle Content Partnereink
KCR-VEZSE

KCR-gportal

Mindentudó

Telefalu


Toggle Content jogiforumhírek

Toggle Content Régebbi hírek


websas.hu

Interactive software released under GNU GPL, Code Credits, Privacy Policy
PR Csoport: Hírek | Kameravilág - biztonság | Shaggy szőnyegek | varrogep88.hu | Honlap elemző teszt | Szobalevegő | Vajaiajtó | Webdesign nyíregyháza