Köziglap.hu  
Toggle ContentToggle Content .:: Kezdőlap :: Közösségi fórumok :: Regisztráció ::.
Toggle Content User Info

Üdvözlet Anonymous

(Regisztráció)

Csatlakozás:
Legutóbbi: adrkk88
Új, ma: 0
Új, tegnap: 0
Összes: 4574

Látogató online:
Tag: 0
Látogató: 36
Összes: 36
Ki hol van?:
 Látogató:
01: Hírek
02: Hírek
03: Hírek
04: Hírek
05: Hírek
06: Hírek
07: Hírek
08: Hírek
09: Hírek
10: Hírek
11: Fórum
12: Hírek
13: Hírek
14: Hírek
15: Hírek
16: Hírek
17: Hírek
18: Hírek
19: Hírek
20: Hírek
21: Hírek
22: Fórum
23: Fórum
24: Saját beállítások
25: Saját beállítások
26: Saját beállítások
27: Saját beállítások
28: Hírek
29: Hírek
30: Hírek
31: Saját beállítások
32: Hírek
33: Hírek
34: Saját beállítások
35: Content
36: Hírek

Bejelentkezett admin:

Nincs jelenleg adminisztrátor!

Toggle Content Modulok

Hírek › Mennyi adót fizetnék? Semennyit!
Közigazgatás korszerűsítése Az Egyesült Államokban, Új-Zélandon és több európai országban radikális adóreformot fontolgatnak. Az Oroszországban és Romániában bevezetett egykulcsos rendszert tekintik irányadónak.

"Reneszánszát éli az egykulcsos adórendszer" - számol be az EurActiv.com uniós politikai portál. - Jónéhány európai országban egyszerűsített adórendszert vezettek be az elmúlt években. A sort Észtország nyitotta meg 1991-ben, a többieket jóval megelőzve. Azóta Lettország, Litvánia, Oroszország, Szerbia, Ukrajna, Szlovákia, Grúzia és Románia is átállt az egykulcsos rendszerre. Másutt most vizsgálják hasonló reformok lehetőségét.

Richard Epstein, a Chicago University jogászprofesszora egy Új-Zélandon tartott előadásában a számításba jövő lehetőségek előnyeit és hátrányait mérlegelve azt a következtetést vonta le, hogy az egykulcsos adórendszer a legésszerűbb.

A mindenki által fizetendő, azonos összegű fejadó igazságtalan és politikailag vállalhatatlan.

A progresszív adórendszer is nehézségekkel jár. Ha ugyanis a kulcsok között nincs nagy különbség, akkor kérdéses, hogy van-e értelme egyáltalán a sávoknak. Ha viszont meredek a progresszivitás, akkor lelassul a gazdaság. Az adóbevallással és ellenőrzéssel kapcsolatos adminisztratív költségek mindkét esetben magasak. Ráadásul azt is nehéz meghatározni, hogy hol húzódjanak a sávhatárok. A progresszív adórendszer ezért állandó politikai vitát szít.

Epstein szerint az egykulcsos adórendszerrel egyszer s mindenkorra meg lehetne oldani a problémát. Sokkal egyszerűbbé és olcsóbbá válna az adók beszedése, ráadásul kevesebb politikai vita lenne. Az újraelosztás miatt sem kellene aggódni, hiszen az adókból így is futná a jóléti intézmények fenntartására: "A magasabb jövedelműek ebben a rendszerben is többet fizetnek, és ritkábban veszik igénybe az ingyenes állami szolgáltatásokat."

Gabriel Partos, A BBC tudósítója egy további szempontra hívja fel a figyelmet. A román közgazdász Andrei Grecu egyik tanulmányára utal: "Az egykulcsos rendszerben kevesebb adót kell befizetni, ezért kevesebben csalnak." Oroszországban is ez történt, miután Putyin elnök 2001-ben 13%-os egykulcsos adót vezetett be. Igaz - teszi hozzá Partos -, az egyéb reményeket nem váltotta be az új rendszer. "Nem lett tőle kisebb a munkanélküliség, és a befolyt adó sem lett több."

Az Egyesült Államokban is vannak, akik az egykulcsos adórendszer átvételét szorgalmazzák. "Ön mennyi adót fizetne?" - teszi fel a kérdést Stephen Moore a Wall Street Journal-ben megjelent cikkében.

Az egykulcsos adórendszer évente fél százalékkal nagyobb gazdasági növekedést tenne lehetővé. További előnye, hogy meg lehetne takarítani a bevallásra és adóellenőrzésre fordított idő és pénz jelentős részét. "Az adózásra vonatkozó szabályok - Moore elképesztő adata szerint - jelenleg összesen 12.5 millió szóból állnak. Az adótörvények nagyjából tizenkétszer hosszabbak Shakespeare összes műveinél, és tizenötször a Bibliánál."

Vannak, akik még messzebb mennek. "Hogy mennyi adót szeretnénk fizetni?" - utal Moore cikkére Merill Bender. - "A válasz: semennyit. Egyáltalán nem szeretnénk jövedelemadót fizetni."

Bender a "Méltányos Adó" (Fair Tax) pártján van. Mindenfajta jövedelem- és társasági adó teljes eltörlését javasolja. Az állami bevételek a szolgáltatások fogyasztási cikkek árába épített 23%-os forgalmi adóból származnának. A szegények segítését úgy oldanák meg, hogy a minimálbérből megvásárolható termékek adóját előre, minden hónap elején mindenkinek átutalnák. Így a minimálbér utáni fogyasztás adómentes lenne. És - ígéri John Linder, a "Méltányos Adó" mozgalmat irányító republikánus képviselő - ez az adótörvény nem lenne 132 oldalnál hosszabb.

Forrás: Metazin


Írta: KoziglapAdmin Ideje: Február 23, szerda, 11:30:45 (1464 olvasás)

Hozzárendelt téma

Informatikai érdekességek, hírek

"Mennyi adót fizetnék? Semennyit!" | Belépés/Regisztráció | 4 hozzászólás
Küszöb
Minden hozzászólás a szerzők tulajdona. Nem feltétlenül értünk egyet velük, és nem vállalhatunk felelősséget a hozzászólások tartalmáért.

Re: Mennyi adót fizetnék? Semennyit! (Pontok: 1 )
Szerző: hektor Ideje: Február 23, szerda, 22:03:59
Nagy örömet okozott, hogy ilyen témával is találkozhattam ezen a lapon. Tapasztalatom szerint Magyarországon - mivel mindíg volt valamilyen adó - az idősebb korosztálynak természetes, hogy fizetni kell. Egy szükséges rosszként fogjál, de a csekkek befizetői határidő előtt - szinte a kézhezvételkor - pontosan a nyugdíjas korosztály. Az adómorált hozzuk a családból. Ha a szülők elfogadják, hogy a közkiadásokhoz hozzá kell járulni, a gyerekek is természetesnek fogják tartani. Az viszont már más kérdés hogy mennyit fizessünk. Természetesen a lehető legkevesebbet. DE! Amióta "állam" létezik, azóta létezik az adó is.


Re: Mennyi adót fizetnék? Semennyit! (Pontok: 1 )
Szerző: hektor Ideje: Március 26, szombat, 07:41:14
Miért nem látom a hozzászólásokat? az is érdekel!


Toggle Content Kapcsolódó linkek
 Kormány.hu
 Adatok: Közigazgatás korszerűsítése


A legolvasottabb cikk a következő kategóriában: Közigazgatás korszerűsítése:
Kedvezmények a közszféra dolgozóinak

Toggle Content Cikk minősítése
Átlagos eredmény: 5
szavazatok: 1


Áldozz egy pillanatot az idődből és minősítsd a cikket

Kitűnő
Nagyon jó
Jó
Átlagos
Rossz


Toggle Content Beállítások

Toggle Content A nap híre

Toggle Content Partnereink
KCR-VEZSE

KCR-gportal

Mindentudó

Telefalu


Toggle Content jogiforumhírek

Toggle Content Régebbi hírek


websas.hu

Interactive software released under GNU GPL, Code Credits, Privacy Policy
PR Csoport: Hírek | Kameravilág - biztonság | Shaggy szőnyegek | varrogep88.hu | Honlap elemző teszt | Szobalevegő | Vajaiajtó | Webdesign nyíregyháza