Köziglap.hu  
Toggle ContentToggle Content .:: Kezdőlap :: Közösségi fórumok :: Regisztráció ::.
Toggle Content User Info

Üdvözlet Anonymous

(Regisztráció)

Csatlakozás:
Legutóbbi: adrkk88
Új, ma: 0
Új, tegnap: 0
Összes: 4574

Látogató online:
Tag: 1
Látogató: 13
Összes: 14
Ki hol van?:
 Tag:
 Látogató:
01: Hírek
02: Saját beállítások
03: Hírek
04: Hírek
05: Fórum
06: Content
07: Content
08: Fórum
09: Saját beállítások
10: Saját beállítások
11: Hírek
12: Content
13: Fórum
Rejtett: 1
Bejelentkezett admin:

Nincs jelenleg adminisztrátor!

Toggle Content Modulok

Hírek › Új közgyógyellátás, gyógyászati segédeszközök kölcsönzése
Szociális témák Új közgyógyellátási rendszer: nem értek néhány dolgot, talán más sem, ám vállalom értetlenségem. Egy új közgyógyellátási rendszertől, aki ismeri és érintett, rászorult lehet egy dolgot vár, a visszaélések kiszűrését, a feleslegesen kiadott alanyi közgyógyellátás (a gyógyszert rendszeresen nem szedőkre gondolok), s a rászorulók jobb támogatását, a jogosulti kör bővítését.

Nem értem, hogy a lejárt TAJ szám nélküli igazolványokat hogyan használhatják még, cseréjüket régen el kellett végezni. Nincs összhangban a két tárca jogi szabályozása?

A lenti adatokból is kitűnik, a legnagyobb számban alanyi jogon részesültek közgyógyellátási igazolványban, az ott felsorult kör, s még az I. és II.fokú rokantsági nyugdíjban részesülők, a hadigondozottak, egészítem ki emlékezetből, de a kör bővebb.

Nem értem sok esetben miért van szükség kiadni az igazolványt, ha arra nincs szükség, mennyiben jut több a rászorulóknak a 96 milliós OEP nyilvántartásból. A napi felhasználást látni fogják igaz, s a lejárt igazolványokra nem szolgálhatnak majd ki gyógyszert, ehhez nem volt szükség a nyilvántatásra, az egyéni keret felhasználásának követéséhez bizonyára.
A gyakorlat majd eldönti, mint minden mást, jó lesz-e a rendszert, s mit fog jelenteni a valóságban.

A hír a Magyarország.hu-n jelent meg.


A közgyógyellátási igazolványokkal való visszaélések megakadályozása érdekében a kormány módosította a közgyógyellátásról szóló kormányrendeletet.


Az Egészségügyi Minisztérium emellett az egészségügyi kiadások csökkentése érdekében a gyógyszer-, valamint a gyógyászati segédeszközök piacának átalakítását tervezi.


A kormány szerdai ülésén módosította a közgyógyellátásról szóló kormányrendeletet annak érdekében, hogy ne lehessen visszaélni a közgyógyellátási igazolványokkal. A módosítás értelmében az Országos Egészségbiztosítási Pénztár a jövőben hatósági nyilvántartást vezetni a közgyógyellátási igazolványokról. Ez az adatbázis online kapcsolatban lesz a gyógyszertárakkal, amelyek így napi rendszerességgel lekérdezhetik, hogy az adott igazolvány felmutatója jogosult-e a közgyógyellátásra. A gyógyszertárak és az OEP közti adatkapcsolat kiépítése 95 millió forintba kerül, ezt a pénzt a kormány az általános tartalék terhére az OEP rendelkezésére bocsátja.

A jelenleg forgalomban lévő, TAJ-szám nélküli igazolványokat, melyeket még a társadalombiztosítási azonosító bevezetése előtt adtak ki, még idén lecserélik. A közgyógyigazolvány a jövőben egy évig lesz érvényes, így lehetőség lesz a jogosultság évenkénti felülvizsgálatára.

A közgyógyellátás jelenlegi rendszere Vojnik Mária, az Egészségügyi Minisztérium politikai államtitkára elmondta, a közgyógyellátás legnagyobb problémája, hogy az egészségügyi alapból finanszírozott, valójában azonban szociális támogatást jelent. Bár a legnagyobb gyógyszerkiadásai az elhúzódó krónikus betegségben szenvedőknek vannak, a statisztikák szerint a legtöbben egyszerű fájdalomcsillapítót, illetve nyugtatót váltottak ki közgyógyellátási igazolvány segítségével.

Jelenleg három jogcímen juthat valaki közgyógyellátási igazolványhoz.

Alanyi jogon jár például a térítésmentes gyógyszer, gyógyászati segédeszköz, illetve bizonyos egészségügyi szolgáltatások bentlakásos gyermek- és ifjúságvédelmi intézményben lakó kiskorúaknak, központi szociális segélyben vagy rokkantsági járadékban részesülőknek.

Normatív alapon kérhet térítésmentességet az, akinek a havi rendszeres gyógyszerköltsége meghaladja az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének a 10%-át (ez 2005-ben 2 450 Ft), feltéve, hogy a családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem éri el az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegét (24 500 forint).

Emellett a települési önkormányzat saját jogon megállapíthatja a közgyógyellátási jogosultságot méltányossági alapon annak, akinek alacsony a jövedelme, illetve magas gyógyszerkiadásai azt indokolják.


Meghatározott összegből gazdálkodhatnak a rászorulók


A minisztérium elképzelései szerint a későbbiekben valamennyi jogcím esetében felül kell vizsgálni a jogosultságot, és azoknak juttatni a támogatást, akik nem képesek minimális önrésszel sem hozzájárulni gyógyszereik árához. Ez várhatóan egy egyénileg megszabott keretet jelent majd, ahol a beteg számára az orvos összeírja azokat a gyógyszereket, amelyre rendszeresen szüksége lehet, és ezek alapján a beteg meghatározott havi összeget "költhet el" a patikában.


Közgyógyellátásra jogosultak 2004-ben

Közgyógyellátási igazolványok száma 598 533 jogosult aránya 100 %


TAJ számmal rendelkező érvényes igazolványok száma 434 154 jogosult aránya 72 %


- Ebből alanyi jogon 238 965 jogosult aránya 55 %


- Normatív alapon 62 968 jogosult aránya 14,5 %


- Méltányossági alapon 132 221 jogosult aránya 30,5 %Kölcsönözhetőek lesznek a gyógyászati segédeszközök


Az év második felében elindulhat a nagy értékű gyógyászati segédeszközök kölcsönzési programja. A gyógyászati segédeszközök támogatását - a gyógyszertámogatáshoz hasonlóan - átláthatóvá és költséghatékonnyá kívánja tenni az egészségügyi kormányzat, ennek egyik eszköze a kölcsönzés bevezetése.

A program lényege, hogy a betegeknek nem kell megvásárolniuk a sokszor igen drága segédeszközt, hanem bérleti díj ellenében használhatják. A bérleti díjat az Országos Egészségbiztosítási Pénztár megtéríti. Az egészségbiztosító társadalombiztosítási támogatás formájában kifizeti a beteg helyett a készülék szállítását, üzembe helyezését, tisztítását, fertőtlenítését, valamint napi kölcsönzési díjként a tartalék eszközt, a pótlást, a javítást és a karbantartást is.

Korszerűbb termékek, átláthatóbb piac


A kölcsönzési rendszer kiterjedhet betegemelő eszközökre (például kádban használatos liftre), betegápolóágyra, légzéstámogató eszközökre, kerekesszékre, elektronikus olvasógépre vagy inzulinpumpára is.

A segédeszközgyártók március 27-ig nyújthatják be pályázataikat, amiről az OEP által létrehozott bírálóbizottság dönt. A nyertes pályázókkal három évre köt szerződést az egészségbiztosító. A kölcsönzés mellett a termékek minőségét, forgalomba hozását is szabályozni kívánja az egészségügyi minisztérium. Az intézkedés fő célja, hogy korszerűbb termékek is megjelenhessenek a piacon, és ellenőrizni lehessen a támogatások kiáramlását - nyilatkozta Vojnik Mária.
Írta: mgiz Ideje: Március 20, vasárnap, 22:40:27 (2709 olvasás)

Hozzárendelt téma

Fogyatékkal, betegséggel élőkSzociális témák

"Új közgyógyellátás, gyógyászati segédeszközök kölcsönzése" | Belépés/Regisztráció | 3 hozzászólás
Küszöb
Minden hozzászólás a szerzők tulajdona. Nem feltétlenül értünk egyet velük, és nem vállalhatunk felelősséget a hozzászólások tartalmáért.

Re: Új közgyógyellátás, gyógyászati segédeszközök kölcsönzése (Pontok: 1 )
Szerző: ambrusjoo2 Ideje: Március 25, péntek, 21:19:02
Elég friss hír volt.
Azért ehhez szóltam hozzá.
Gratulálok a laphoz!
Elég szépen kialakult.
Sajnos sok nyűgöm volt az elmúlt évben, de időnként megkeresnek még a közigazgatási szakvizsga miatt.
Most is emiatt néztem rá a köziglapra.
Ide irányítottam a vizsgázni készülőt.
Úgy látom nem hiába.

Üdvözöl egy régi partner, ha emléxel még rá:

ifj. Ambrus József (ambrusjoo@freemail.hu)


Re: Új közgyógyellátás, gyógyászati segédeszközök kölcsönzése (Pontok: 1 )
Szerző: wuxie Ideje: Augusztus 23, csütörtök, 11:51:38
providing is what is generally known as the turtleneck or roll neck sweater. They're fantastic to don with every little thing from informal denims to sensible skirts and therefore are most likely ideal when worn in putting colours these kinds of as dim shades of gray, baby easter dresses kenny powers halloween costume black or bottle inexperienced. In addition they indicate that you just really do not need to put on a shawl because they preserve your neck heat by themselves bridal party dresses indian halloween costumes , Fairytale Costumes building them tremendous productive at trying to keep inside the warmth even if it is seriously cool outdoors. The proper addition to any winter season wardrobe. Now Test :
Posted On: Monday, May possibly 14th, 2012 at one: halloween forty seven am This isn t an uncomplicated activity to go looking out douleur of wonderful large good quality


Toggle Content Kapcsolódó linkek
 Adatok: Szociális témák

A legolvasottabb cikk a következő kategóriában: Szociális témák:
Gyermekvédelmi támogatás minta és gyakorlat

Toggle Content Cikk minősítése
Átlagos eredmény: 3
szavazatok: 2


Áldozz egy pillanatot az idődből és minősítsd a cikket

Kitűnő
Nagyon jó
Jó
Átlagos
Rossz


Toggle Content Beállítások

Toggle Content A nap híre

Toggle Content Partnereink
KCR-VEZSE

KCR-gportal

Mindentudó

Telefalu


Toggle Content jogiforumhírek

Toggle Content Régebbi hírek


websas.hu

Interactive software released under GNU GPL, Code Credits, Privacy Policy
PR Csoport: Hírek | Kameravilág - biztonság | Shaggy szőnyegek | varrogep88.hu | Honlap elemző teszt | Szobalevegő | Vajaiajtó | Webdesign nyíregyháza