Köziglap.hu  
Toggle ContentToggle Content .:: Kezdőlap :: Közösségi fórumok :: Regisztráció ::.
Toggle Content User Info

Üdvözlet Anonymous

(Regisztráció)

Csatlakozás:
Legutóbbi: adrkk88
Új, ma: 0
Új, tegnap: 0
Összes: 4574

Látogató online:
Tag: 0
Látogató: 22
Összes: 22
Ki hol van?:
 Látogató:
01: Hírek
02: Content
03: Kezdőlap
04: Content
05: Content
06: Saját beállítások
07: Fórum
08: Fórum
09: Fórum
10: Fórum
11: Content
12: Fórum
13: Hírek
14: Fórum
15: Fórum
16: Content
17: Content
18: Content
19: Hírek
20: Fórum
21: Hírek
22: Fórum

Bejelentkezett admin:

Nincs jelenleg adminisztrátor!

Toggle Content Modulok

Hírek › Nyugdíjkorhatár emelés?
Nyugdíjasok, időskorúak Egy hír a sok közül, régen beszélgetnek róla. tudjuk üres a kassza.
Ezzel együtt is ijesztőnek tűnő hírek, itt ma ilyen munka, hajtás mellett. Várható élettartamunk, jövedelmünk és életkörülményeink nem hasonlíthatók azokhoz az országokhoz, ahol magasabb a nyugdíjkorhatár.
Másrészt a rokkantsági nyugdíjak; ha ezzel visszaél bárki, ott nézzenek utána, ám akinek egészsége valóban megroppant bármely oknál, melyről nem tehet, miért büntetik?
Sokan szívesen dolgoznának betegen is, ha engednék, s lenne hol. Egészségük kárára is.

A fiatalok pedig ott állnak sorban az ajtók előtt munkanélküli vagy álláskerőséként.
Nézegettem e kis hírt, nem is tiszta, keveredik benne a rokkantsági nyugdíj az időskorú és előrehozott nyugdíjjal.
No azért megijedtem. Milyen 5 év évet emleget e cikk? Én a mai szabályok szerint 59 évesen mehetnék legkorábban nyugdíjba, előrehozott öregségi nyugdíjasként. No akkor ennek is lőttek, kérdés élek-e még, avagy rokkantsági nyugdíjba kényszerülhetek. Ki tudja. Talán kellő energiával dolgozom majd.

Régóta tudjuk, elemezték, ez helyzet várható, mégsem történik érdemben semmi annak érdekében, hogy a mai fitalok merjenek gyermekeket vállalni, többet!
Tehát nekem kell húzni az igát, s mindenkinek,míg bele nem roppan, s eltartjuk munkanélküli felnőtt gyermekeinket...Ez a valóságnak igaz egy része csupán, de az. A rokkantsági nyugdíjak kérdése is régóta visszatérő kérdés, korábban tervezetet fogadtak el hogyan és milyen ütemben emelik összegüket. Hogyan éljen meg valaki, aki beteg, s szerencséje lenne, találna munkát, ám nem kap nyugdíjat ez alatt, hová, merre megyünk? A huszonéves és harmincéves , de más korosztályt is írhatnék, nem kérte és kereste a betegséget magának! Élni és gyógykezeltetni, diétázni, s lehetne folytatni a sort, hát ezt kopenzálta volna a nyugdíj. Éljen meg a kis fizetésből, veszélyeztesse, hogy romlik az állapota, ez az ösztönzés, segítés? A szociális ellátórendszerre pedig ezentúl nincs hivatkozni való. A nyugdíj mellett legtöbben ugyanis semmiben nem részesülnek és nem fognak.
Igen bosszant, személyesen is érint, marad a remény, nem így lesz, emberibb, s kiszámíthatóbb...

006-09-04 19:08
Korhatáremelés

Már ebben a ciklusban emeli az előrehozott nyugdíj korhatárát a nőknél a kormány. Továbbá a visszaélések megfékezésére, szigorítják a rokkantnyugdíjazást. A Fidesz szerint helytelen az a hozzáállás, amely eleve csalónak tekinti a rokkantnyugdíjasokat.

A rokkannyugdíjasok magas száma miatt átlagosan 53 évesen mennek nyugdíjba a magyarok, és csak 6 százalékuk dolgozik az általános nyugdíjkorhatárig. A kormány egyelőre csak az előrehozott nyugdíjaknál szigorít. Ennek korhatára 2012-re azonos lesz a nőknél és a férfiaknál.

Az emelést két lépésben hajtják végre, 2009-ben a nőknél a jelenlegi 55-ről 59 évre emelkedik a korhatár, 2012-ben pedig 60-ra. A szociális és munkaügyi miniszter azonban jelezte, az általános nyugdíjkorhatár emelése hosszú távon elkerülhetetlen a magyar társadalom elöregedése miatt.

Nyugdíj mellett nem lehet majd munkát vállalni, de aki tovább dolgozik, több nyugdíjat kap majd, tette hozzá a miniszter. A rokkantnyugdíjasoknak rehabilitációs rendszert vezetnek be. Ezzel 100 ezren nyerhetnék vissza munkaképességüket 2-3 év alatt az előzetes számítások szerint.

"Ködbe vésző koncepciók"

Míg a kormány a fenntartható nyugdíjrendszerről beszél, addig a nyugdíjasok alig tudják fenntartani magukat - mondja a Fidesz.

"A kormányszóvivői sajtótájékoztatón a miniszter ma ismét hosszú távú, ködbe vésző koncepciókról beszélt. Arról azonban érdekes módon arról viszont nem szólt, hogy a nyugdíjasok mindennapi megélhetéséhez képest mit kíván tenni." - nyilatkozta Szijjártó Péter a Fidesz kommunikációs vezetője. Az ellenzéki politikus hozzátette: Nyugat-Európában azért magasabb a nyugdíjkorhatár, mert az átlagéletkor is magasabb. hirtv.hu


Írta: mgiz Ideje: Szeptember 04, hétfő, 22:56:55 (26120 olvasás)

Hozzárendelt téma

Munkanélküliség, foglalkoztatásMunkajog, munkavédelemNyugdíjasok, időskorúak

"Nyugdíjkorhatár emelés?" | Belépés/Regisztráció | 1 hozzászólás
Küszöb
Minden hozzászólás a szerzők tulajdona. Nem feltétlenül értünk egyet velük, és nem vállalhatunk felelősséget a hozzászólások tartalmáért.

Re: Nyugdíjkorhatár emelés? (Pontok: 1 )
Szerző: mgiz Ideje: Szeptember 06, szerda, 23:43:41
Egy pontosabb hír a Magyarország.hu-ról:
Októberben dönthet a kormány az új nyugdíjszabályokró
A kormány szándéka, hogy úgy alakítsa át a nyugdíjrendszer szabályait, hosszabb aktív korra ösztönözze az embereket, egészségi állapotuknak megfelelően - mondta Kiss Péter szociális és munkaügyi miniszter hétfőn.
- Az átalakításnak hosszú távon az a célja, hogy a nyugdíjrendszer igazságosabb legyen, hogy nagyobb jövedelmet azoknak biztosítson, akik végigdolgozták életüket, és akik tisztességesen fizették a járulékokat. Ne a mielőbbi nyugdíjba vonulásra ösztönözzön, hanem az aktivitás megőrzésére, nyilvánvaló módon a vállalható egészségi feltételek mellett. Legyen ez a nyugdíjrendszer fenntartható, és ne rójon az aktív korosztályokra elviselhetetlen terheket - fogalmazott Kiss Péter.
Döntés várható az év végéig
A miniszter hozzátette: az ezzel kapcsolatos szabályozás várhatóan októberben kerül a kormány elé, s a döntés várhatóan az év végéig megszületik. Kiss Péter elmondta: a változások nem a ma nyugdíjasait érintik, hanem a ma aktív korosztályokat. Hozzátette: a nyugdíjba vonulás korcentruma 57 és 60 év között van, ám ha a rokkantnyugdíjazásokat is figyelembe vesszük, akkor 53,5 év. Ez meghatározza a tennivalókat - jegyezte meg.
Az intézkedések szükségességét a nyugdíjrendszer pénzügyi hátterével is indokolta a miniszter. Elmondta: ma a nyugdíjrendszer hiánya a GDP 2,1 százalékát teszi ki, ami intézkedések nélkül 2050-re elérné a GDP 5 százalékát.
A tárcavezető elmondta: a rövid távú lépések részeként változást terveznek a korhatár előtti öregségi nyugdíjba vonulás feltételeiben. Az elképzelések szerint az öregségi nyugdíj előrehozott korhatára a férfiaknál 2009-től, a nőknél 2012-től 60 év lenne.
Áttekintik a korkedvezményes nyugdíjazást
Szó van a korkedvezményes nyugdíjazás áttekintéséről is. A mai rendszer 2007. január 1-jéig maradna fenn, s ezt követően - a társadalmi partnerekkel egyeztetve - fokozatos lenne a változás. A célok között szerepel a korkedvezményes nyugdíjvásárlás lehetőségének biztosítása. "Erről az országos érdekegyeztetés fórumain fogunk tárgyalásokat folytatni" - mondta Kiss Péter.
A változások része továbbá, hogy módosulnak a nyugdíj melletti kereső tevékenység szabályai is. Ennek célja, hogy akik tovább dolgoznak, azoknak több legyen a nyugdíjuk.
A szociális és munkaügyi miniszter kiemelte: a legjelentősebb változást a rehabilitációs rendszer átalakításában tervezik. "Azt szeretnénk elérni, hogy a ma mintegy 450 ezer rokkantnyugdíjas (...) jelentős része, aki orvosilag, emberileg, munkaerő-piaci szempontból rehabilitálható, saját munkájából (...) boldogulhasson" - fogalmazott Kiss Péter, aki hozzátette: várhatóan mód lesz e területen - a magyar források mellett - európai források felhasználására is.
Ki kell építeni a megfelelő intézményrendszert
A miniszter elmondta: a rendszer kialakításának része a megfelelő intézményrendszer kiépítése, és szükség van arra, hogy ezeket az intézkedéseket összehangolják a konvergenciaprogram munkaerő-piaci lépéseivel. Így a várhatóan 2009-re bővülő munkaerőpiacon ezek a rehabilitált személyek már meg tudnak jelenni - mondta.
A politikus kérdésre válaszolva elmondta: rövid távon nincs szó a jelenlegi nyugdíjkorhatár emeléséről, ám - a nyugdíjreform keretében a következő 20-30-40 évet érintően - végig kell gondolni a nyugdíjkorhatár fokozatos közelítését az Európában szokásos mértékhez, az átlagos élettartam magyarországi növekedésével párhuz


Toggle Content Kapcsolódó linkek
 Adatok: Nyugdíjasok, időskorúak

A legolvasottabb cikk a következő kategóriában: Nyugdíjasok, időskorúak:
Nyugdíjkorhatár emelés?

Toggle Content Cikk minősítése
Átlagos eredmény: 3.31
szavazatok: 29


Áldozz egy pillanatot az idődből és minősítsd a cikket

Kitűnő
Nagyon jó
Jó
Átlagos
Rossz


Toggle Content Beállítások

Toggle Content A nap híre

Toggle Content Partnereink
KCR-VEZSE

KCR-gportal

Mindentudó

Telefalu


Toggle Content jogiforumhírek

Toggle Content Régebbi hírek


websas.hu

Interactive software released under GNU GPL, Code Credits, Privacy Policy
PR Csoport: Hírek | Kameravilág - biztonság | Shaggy szőnyegek | varrogep88.hu | Honlap elemző teszt | Szobalevegő | Vajaiajtó | Webdesign nyíregyháza