Köziglap.hu  
Toggle ContentToggle Content .:: Kezdőlap :: Közösségi fórumok :: Regisztráció ::.
Toggle Content User Info

Üdvözlet Anonymous

(Regisztráció)

Csatlakozás:
Legutóbbi: Gábor1991
Új, ma: 0
Új, tegnap: 0
Összes: 4550

Látogató online:
Tag: 0
Látogató: 25
Összes: 25
Ki hol van?:
 Látogató:
01: Fórum
02: Kezdőlap
03: Fórum
04: Hírek
05: Hírek
06: Hírek
07: Hírek
08: Hírek
09: Hírek
10: Hírek
11: Fórum
12: Fórum
13: Fórum
14: Hírek
15: Hírek
16: Linkgyűjtemény
17: Fórum
18: Tell a Friend
19: Linkgyűjtemény
20: Hírek
21: Hírek
22: Hírek
23: Hírek
24: Hírek
25: Hírek

Bejelentkezett admin:

Nincs jelenleg adminisztrátor!

Toggle Content Modulok

Hírek › Gázárakról
Szociális témák Csökken a gázár-kompenzáció

58 milliárd forinttal kevesebbet költ jövőre az állam gázár-kompenzációra. A tervek szerint megváltozik a jelenlegi támogatási rendszer is, és nem az elfogyasztott gáz mennyisége, hanem a szociális rászorultság alapján jár majd támogatás. Ma Magyarországon a háztartások 86 százaléka kap árkiegészítést, ezek jelentős részét hátrányosan érintheti a támogatási rendszer megváltozása. A számlát tovább növelheti, hogy jövőre nem csak a kompenzáció csökken, de a gáz ára is számottevően emelkedhet.
Az idén még 160, jövőre csak 102 milliárd forintot fordít az állam gázár-kompenzációra. Nem csak a pénz lesz kevesebb, az elosztás módja is megváltozik. Most azok kapják a legnagyobb támogatást, akik a legkevesebb gázt fogyasztják. Jövőre szociális alapon csak a rászorulóknak jár árkiegészítés. A legszegényebbek kapják majd a legtöbb támogatást, a középső csoportban lévőknek kisebb árkiegészítés jár, a felső harmadba tartozóknak pedig piaci árat kell fizetniük a gázért.
Az volna a szándék, de ez most még csak egy tervezet, hogy akik az alsó harmadba tartoznak, azoknál ne növekedjenek érzékelhetően a terhek - erről Kiss Péter, szociális- és munkaügyi miniszter nyilatkozott az RTL Klub Híradójának.
Egyelőre nem tudni, melyik csoport mekkora támogatásra számíthat. Ennek ellenére a gázszolgáltatók, akik már megismerhették a tervezetet, úgy vélik, egyre többen lesznek fizetésképtelenek.
A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint átlagosan a fogyasztók 5 százaléka nem tudta tavaly időben befizetni gázszámláját. A szegényebbek között még többen vannak, akik már most sem tudnak fizetni.
Ha megszűnik a jelenlegi kompenzációs rendszer, a legnagyobb áremelkedésre a legmagasabb jövedelműek közül azok számíthatnak, akiknek eddig a kisfogyasztóként járt a támogatás.
Egyes előrejelzések szerint jövőre 20-30 százalékkal emelkedik a gáz ára. Azoknak a fogyasztóknak, akiknek 2007-ben már nem jár állami kompenzáció, így összességében akár 60-70 százalékkal is többet kell majd fizetniük a gázért.
hirtv.hu


Írta: mgiz Ideje: November 11, szombat, 20:40:31 (1504 olvasás)

Hozzárendelt téma

Szociális témák

"Gázárakról" | Belépés/Regisztráció | 2 hozzászólás
Küszöb
Minden hozzászólás a szerzők tulajdona. Nem feltétlenül értünk egyet velük, és nem vállalhatunk felelősséget a hozzászólások tartalmáért.

Re: Gázárakról (Pontok: 1 )
Szerző: mgiz Ideje: November 15, szerda, 23:06:18
Egy újabb hír, nehéz eldönteni biztató, s kinek is?

90 ezret keres? Nem kap támogatást

Azok a családok, ahol az egy főre eső jövedelem meghaladja a 90 300 forintot, nem kapnak gázár-támogatást. Kiss Péter szerint viszont a háztartásoknak mintegy kétharmada jogosult lesz támogatásra, ugyanis esetükben az egy főre jutó jövedelem a nyugdíjminimum három és félszerese alatt van.

A szociális és munkaügyi miniszter hangsúlyozta: „ne a gázt támogassuk, hanem a rászorultság alapján az embereket". Eszerint a támogatás alapja az egy főre eső jövedelem lesz, de a tervekről előbb a kormánynak és a szociális partnereknek kell állást foglalniuk.

Kiss Péter szerint a támogatási lépcsőket a nyugdíjminimum kettő, kettő és fél, három, illetve három és félszereséhez kötik. Ha az egy főre jutó jövedelem a nyugdíjminimum három és félszerese (90 300 Ft) alatt van, akkor jogos a támogatás. Ha az egy főre eső jövedelem a minimális nyugdíj kétszerese alatt van, akkor Kiss Péter szerint a támogatás olyan mértékű lehet, hogy lényegében nem is növekszik a gázfűtés költsége.

Kiss Péter rámutatott: ahol az egy főre eső jövedelem a nyugdíjminimum három és félszerese, azaz 90 300 forint fölött van, ott piaci áron fogják fizetni a gázköltségeket.

A miniszter nem akart nyilatkozni a gázáremelés mértékéről. A változásokat megszellőztető Népszabadság szombaton arról írt, hogy az öt kategóriában 0, 18, 35, 53, illetve 72 százalék körüli áremelés várható.

Ez azt jelenti: ha az egy főre eső jövedelem 51.600 és 64.500 forint között van, akkor 18 százalékos lesz az emelés, ha 64.500 és 77.400 közötti, akkor 35 százalék, ha 77.400 és 90.300 közötti, akkor 53 százalék, 90.300 forint jövedelem fölött pedig 72 százalék.
hirtv.hu

Lesznek települések, ahol a lakosság többsége támogatott lesz, ez jó.
Természetes a feladat az önkormányzatokhoz kerül. Egyszer megkérdezhetnék már van még ember, aki mindezt végrehajtja? Adnak hozzá bért, s ami szükséges? Nem, ám a "szocosok" megoldják, a szakmai elismerés alján kullogók.. hazaviszik, bent maradnak, ki hogyan, egy kis segítséggel.

Ugyenezen lapon jelent meg egy másik hír, csupán idézet ebből:

A kandallókészítők lettek a gázáremelés nyertesei

A gázáremelés első és talán egyetlen nyertesei a kandallókészítők, a megszorítások óta ugyanis jelentősen megnőtt a fatüzelésű berendezések iránti kereslet. Bár a kandalló nem olcsó, mégis a fűtési költség közel felét meg lehet spórolni. Amíg nem emelkedik a fa ára is.
Ez jó hír, valaki keres is, embereket foglalkoztat, ám kinek telik ma kandallóra? Ők meg tudják fizetni a fát is, a gázt is.
Míg egy másik réteg, a dolgozók köréből indul le az elszégényedés felé...ahol még egyszer támogatott is lehet.. ez rossz hír. Bár csupán magánvélemény.


Toggle Content Kapcsolódó linkek
 Adatok: Szociális témák

A legolvasottabb cikk a következő kategóriában: Szociális témák:
Gyermekvédelmi támogatás minta és gyakorlat

Toggle Content Cikk minősítése
Átlagos eredmény: 5
szavazatok: 1


Áldozz egy pillanatot az idődből és minősítsd a cikket

Kitűnő
Nagyon jó
Jó
Átlagos
Rossz


Toggle Content Beállítások

Toggle Content A nap híre

Toggle Content jogiforumhírek


websas.hu

Interactive software released under GNU GPL, Code Credits, Privacy Policy
PR Csoport: Hírek | Kameravilág - biztonság | Shaggy szőnyegek | varrogep88.hu | Honlap elemző teszt | Szobalevegő | Vajaiajtó | Webdesign nyíregyháza