Köziglap.hu  
Toggle ContentToggle Content .:: Kezdőlap :: Közösségi fórumok :: Regisztráció ::.
Toggle Content User Info

Üdvözlet Anonymous

(Regisztráció)

Csatlakozás:
Legutóbbi: Deri
Új, ma: 1
Új, tegnap: 0
Összes: 4551

Látogató online:
Tag: 0
Látogató: 92
Összes: 92
Ki hol van?:
 Látogató:
01: Saját beállítások
02: Saját beállítások
03: Hírek
04: Fórum
05: Fórum
06: Hírek
07: Hírek
08: Hírek
09: Fórum
10: Fórum
11: Fórum
12: Saját beállítások
13: Fórum
14: Fórum
15: Hírek
16: Fórum
17: Saját beállítások
18: Saját beállítások
19: Hírek
20: Hírek
21: Saját beállítások
22: Hírek
23: Hírek
24: Hírek
25: Hírek
26: Fórum
27: Hírek
28: Fórum
29: Fórum
30: Hírek
31: Fórum
32: Saját beállítások
33: Hírek archívuma
34: Fórum
35: Hírek
36: Hírek
37: Fórum
38: Fórum
39: Hírek
40: Fórum
41: Fórum
42: Hírek
43: Saját beállítások
44: Fórum
45: Saját beállítások
46: Fórum
47: Saját beállítások
48: Hírek
49: Hírek
50: Hírek
51: Hírek
52: Hírek
53: Hírek
54: Hírek
55: Hírek
56: Hírek
57: Hírek
58: Hírek
59: Hírek archívuma
60: Hírek archívuma
61: Fórum
62: Hírek
63: Saját beállítások
64: Hírek
65: Hírek archívuma
66: Hírek
67: Hírek
68: Hírek
69: Hírek
70: Fórum
71: Fórum
72: Fórum
73: Hírek
74: Saját beállítások
75: Fórum
76: Fórum
77: Hírek
78: Hírek
79: Fórum
80: Hírek
81: Hírek
82: Fórum
83: Saját beállítások
84: Saját beállítások
85: Hírek
86: Saját beállítások
87: Hírek
88: Fórum
89: Fórum
90: Fórum
91: Fórum
92: Fórum

Bejelentkezett admin:

Nincs jelenleg adminisztrátor!

Toggle Content Modulok

Hírek › Reformok? Elvonások?
Esélyegyenlőség Az index.hu-ról két hír, reformok címen, mi valósul meg ezekből, s mi nem ma még nem tudjuk.

Ugyanígy nem tudjuk ennek a szociális kedvezményezetti köre ki lesz, lesz-e, mire?

A közigazgatásról pedig már megjegyzést sem írok, mintha nagy dolgok előtt állnánk, erre felkészültünk? Lassan már nem értjük azt sem mi a cél? Voltak célok, írásban, határozatokban, tanulmányokban, ezt felejtsük el?

Ingyen orvos nincs többé

Április 1-jétől a gyakorlatban is csak az kap egészségügyi ellátást, aki fizetett járulékot. A köztisztviselői illetményrendszer reformjáról szóló javaslatot tavasszal nyújtja be a kormány - jelentette Draskovics Tibor.

Április 1-jétől lehet arra számítani, hogy az egészségügyi ellátásokat - kivéve az életmentő beavatkozásokat - csak azok vehetik igénybe, akik befizették az egészségügyi járulékot. Ezt Draskovics Tibor, az államreform-bizottság vezetője jelentette be a GKI Gazdaságkutató Zrt. által szervezett Reformkényszer és kényszerreform konferencián. Nem az a cél, hogy minél többen legyenek azok, akik csak életmentő beavatkozásokra jogosultak, hanem az, hogy mindenki fizessen járulékot - emelte ki.
Az egykori pénzügyminiszter hangsúlyozta: társadalombiztosítást kell csinálni abból a rendszerből, amely ma csak a nevében az. Ez azt jelenti, hogy egyértelműsíteni kell, a közös társadalmi kockázatközösségben mindenkinek kötelező részt vennie, azaz fizetnie. Ez alól csak nagyon világosan meghatározott feltételek alapján lehetnek kivételek azok, akik után az állam fizeti meg a járulékot.

Versenybérezés 2009-től
Draskovics szólt arról is: egy hónapon belül benyújtja a kormány a parlamentnek azokat a törvényjavaslatokat, amelyek a közszféra átalakítását célozzák. Az államreform-bizottság elnöke az Indexnek elmondta: a még az idén elkészülő törvényjavaslatok a köztisztviselők pályáztatásával, versenyvizsgájával kapcsolatos szabályokat tartalmazzák majd. Tavaszra készülnek el a teljesítményméréssel és az erre alapuló új bérezési rendszerrel kapcsolatos törvénytervezetek, amelyek lényege, hogy - szemben a jelenlegi helyzettel - a nem a közigazgatásban eltöltött idő lesz a fizetések szempontjából meghatározó tényező.
Az új rendszer szakaszosan lépne életben a jelenlegi elképzelések szerint - mondta Draskovics, aki szerint 2009. január 1-jétől már a teljes közszférában érvényesül a versenybérezés. A szakaszos bevezetés nem kor, hanem rangsor alapján történik, elsőként a központi közigazgatás vezetőinél, majd a központi közigazgatásban, illetve mindenütt először a vezetőkre vonatkozóan lép hatályba az új rendszer.

Feje tetejére állítják
Draskovics szerint alaptalan az a kritika, hogy a kormány csak beszél a reformokról, de nem történik semmi. Mint mondta, a kommunikációban vannak hibák, de a javaslatok sorra kerülnek a parlament elé. Könnyebb lenne a helyzet, ha nem csak a kormánynak, hanem a politikai ellenzéknek is lennének javaslatai, de az ő oldalukon Draskovics szerint csak üres papír látható. Az államreform-bizottság elnöke szerint a reformok szelleme is világos: az ingyen ebédnek vége, hangsúlyozta, ugyanakkor a feje tetejére kell állítani azt a rendszert, amelyben eddig a közszolgáltatást nyújtó intézményeket védték a fogyasztótól, azaz a szolgáltatást igénybe vevő állampolgártól. Ennek költségvetési hatásai 2007-ben még kevéssé érvényesülnek - ismerte el a volt pénzügyminiszter, ám hangsúlyozta: a kormány egyrészt óvatosan számolt, másfelől az első évben elkerülhetetlenek a leépítéssel együtt járó egyszeri kiadások. 2008-2009-ben már százmilliárdos nagyságrendű megtakarítást hoznak a büdzsének a reformok. Draskovics szerint egyedül a nyugdíjrendszer már bejelentett korrekciója százmilliárd forintos megtakarítást eredményez 2009-2010-ben.

Gyurcsány: Le kell számolni az ingyenességgel

Le kell számolni az ingyenesség rendszertorzító eszményével - jelentette ki Gyurcsány Ferenc. A kormányfő szerint az egészségügy, az oktatás, az államigazgatás és a szociális ellátások területén 2008 végéig le kell zárni a reformfolyamatokat, az intézkedéseknek a gyakorlatban is működniük kell. Így a ciklus utolsó két évében már azt bizonyíthatja a kormány, hogy rendben van, amit megcsináltak.
Valamennyi ellátórendszerünk a fenntarthatóság komoly problémájával küzd - jelentette ki Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a GKI Gazdaságkutató Rt. Reformkényszer című konferenciáján. A kormányfő úgy vélte: eddig is hol a traumatológusok, hol az egyetemek jelezték, hogy ha ez így megy tovább, lehúzhatják a rolót, ezért van szükség a reformokra, amelyeknek a minőség, a szolgáltatások mindenki számára biztosított elérhetősége és a rendszerek fenntarthatósága hármas követelményének kell megfelelniük.
A szocializmus korából itt maradt állami szerep
A fenntarthatóság szempontjából Gyurcsány szerint három lépést kell szem előtt tartani, amelyek közül elsőként a "szocializmus korából itt maradt állami szereppel" való leszámolást említette. El kell különíteni az állam mint tulajdonos és mint szolgáltatásvásárló szerepét - hangsúlyozta, azaz az állam nem biztosíthat magának védett piacokat. A kormányfő szerint ez az elv sugárzik az egészségügyi reform eddigi lépéseiből is. A szerepdefiniálásra azért is szükség van, mert csak ez teremti meg a második lépés, a teljesítménymérés és -értékelés, ezen keresztül a gazdasági ösztönzés lehetőségét. "Ma nagy bajban van az állam, ha össze akarja hasonlítani két iskolája teljesítményét" - szögezte le Gyurcsány.
A fenntarthatóság irányába ható harmadik állami eszköznek a magán- és a közfelelősség szétválasztását és az annak tudatosítását szolgáló intézkedéséket mondta a kormányfő. "Az ingyenesség rendszertorzító igényével le kell számolni" - jelentette ki, hangsúlyozva, hogy az állami szolgáltatások területén is olyan racionális fogyasztói döntéseket kell hozni az azokat igénybe vevőknek, amelyek esetében az esetleges rossz döntés felelősségét nekik is viselniük kell. Gyurcsány szerint a racionális fogyasztói döntések ösztönzésére elég lehet a néhány száz forintos vizit-, vagy a néhány ezer forintos tandíj is.
Hatból négy területen biztosan
Legalább hat területre lehet bontani a kormány által megkezdett reformokat - mondta GYurcsány Ferenc, aki szerint a legátfogóbb az egészségügyi. Hangsúlyozta: nem ért egyet azokkal a kritikákkal, amelyek szerint nem világos az ezeken a területeken születő intézkedések kerete, nem látszik a vízió. A kormányfő szerint a biztosítás alapú egészségügy konzisztens reformot jelent, amely az ágazat minden területén hat, és amelynek elemeiről a kormányon belül egyetértés van. Gyurcsány szavaiból azt tűnt ki, egyetértés övezi a több-biztosítós modell bevezetését is.
A további, még ebben a ciklusban érvényesülő reformok közé sorolta a kormányfő a felsőoktatás átalakítását, az államigazgatás megújítását, valamint a szociális ellátási és a munkanélküli-ellátási rendszerek teljes integrációját. A nyugdíjrendszert illetően Gyurcsány azt mondta: hosszabb időre van szükség az átfogó reform kidolgozásához, átgondolásához, de ez ügyben is megszületnek a döntések 2009-re, amelyek végrehajtása 2011-13 között lehet esedékes. Az önkormányzati rendszer esetében a kétharmados törvények körüli politikai konszenzus kialakítása a legkényesebb kérdés.
A ciklus végén már csak magyaráznának

A reformfolyamatoknak a kormányfő szerint három időbeli szakasza van: az első a jelenlegi, amely a döntések meghozatalára irányul. Gyurcsány szerint az eddig meghozott döntések tartalmilag rendben vannak, de "okszerű a kritika, ami a hogyan csináljuk"-ot illeti. Felhívta ugyanakkor a figyelmet: parlamenti kiszavazás nem volt, és a pártok fórumain sem merült fel alternatív javaslat a kormány terveivel szemben, ami azt jelzi, megmaradt a politikai egység a reformokat illetően.
A legkockázatosabb szakasznak Gyurcsány a végrehajtást mondta, azt, hogy az érintett szervezetek képesek lesznek-e megfelelni az új szabályozásnak, hogy 2007. január 1-jén hajnalban, "az első túl ittas személy kórházba szállításakor beszedik-e a vizitdíjat?" Politikai érdeke a kormánynak, hogy a bevezetés szakasza 2007-2008-ban, 2008 végéig befejeződjön - emelte ki a kormányfő. A ciklus fennmaradó részében, 2009-ben és 2010-ben a kormánynak azt kell bizonyítania, hogy működik, amit megcsináltak, annak érdekében is, hogy - ahogy erre van példa a környező országokban - 2010 után ne lehessen cél a visszarendeződés.


Írta: mgiz Ideje: November 15, szerda, 22:35:27 (902 olvasás)

Hozzárendelt téma

Munkanélküliség, foglalkoztatásMunkajog, munkavédelemGyermek és ifjúságvédelemFogyatékkal, betegséggel élőkSzociális témákEsélyegyenlőségÖnkormányzatok helyzetéről, működ

"Reformok? Elvonások?" | Belépés/Regisztráció | 1 hozzászólás
Küszöb
Minden hozzászólás a szerzők tulajdona. Nem feltétlenül értünk egyet velük, és nem vállalhatunk felelősséget a hozzászólások tartalmáért.

Re: Reformok? Elvonások? (Pontok: 1 )
Szerző: Kertészné Ideje: November 16, csütörtök, 20:28:17
Mi lesz azokkal az emberekkel, akik jövedelem nélküliek, de még a rendszeres szociális segélyre sem jogosultak, mert mondjuk a családban van 1 kereső, ezért pár forinttal a határ fölött vannak. Ezek az emberek egy idő után felörlődnek, egészségügyi ellátásra szorulnak. Miből fogják az egészségügyi járulékukat megfizetni? Félelmetes. Sokan önhibájukon kívül kerülnek utcára. Szinte mindenkit fenyeget ez a veszély. Ezekkel az elvonásokkal félek még nagyobb lesz a szakadék.


Toggle Content Kapcsolódó linkek
 Adatok: Esélyegyenlőség

A legolvasottabb cikk a következő kategóriában: Esélyegyenlőség:
Rokknatsági nyugdíjak- törvényjavaslat

Toggle Content Cikk minősítése
Átlagos eredmény: 0
szavazatok: 0

Áldozz egy pillanatot az idődből és minősítsd a cikket

Kitűnő
Nagyon jó
Jó
Átlagos
Rossz


Toggle Content Beállítások

Toggle Content A nap híre
A legolvasottabb cikk ma:

Gyászhír

Toggle Content Partnereink
KCR-VEZSE

KCR-gportal

Mindentudó

Telefalu


Toggle Content jogiforumhírek


websas.hu

Interactive software released under GNU GPL, Code Credits, Privacy Policy
PR Csoport: Hírek | Kameravilág - biztonság | Shaggy szőnyegek | varrogep88.hu | Honlap elemző teszt | Szobalevegő | Vajaiajtó | Webdesign nyíregyháza