Köziglap.hu  
Toggle ContentToggle Content .:: Kezdőlap :: Közösségi fórumok :: Regisztráció ::.
Toggle Content User Info

Üdvözlet Anonymous

(Regisztráció)

Csatlakozás:
Legutóbbi: Deri
Új, ma: 1
Új, tegnap: 0
Összes: 4551

Látogató online:
Tag: 0
Látogató: 65
Összes: 65
Ki hol van?:
 Látogató:
01: Fórum
02: Saját beállítások
03: Fórum
04: Fórum
05: Hírek
06: Fórum
07: Saját beállítások
08: Saját beállítások
09: Hírek
10: Hírek
11: Fórum
12: Fórum
13: Hírek
14: Fórum
15: Fórum
16: Hírek
17: Saját beállítások
18: Fórum
19: Saját beállítások
20: Fórum
21: Saját beállítások
22: Hírek
23: Hírek
24: Hírek
25: Hírek
26: Hírek
27: Hírek
28: Hírek
29: Hírek
30: Hírek
31: Hírek
32: Hírek
33: Hírek archívuma
34: Hírek archívuma
35: Fórum
36: Hírek
37: Saját beállítások
38: Hírek
39: Hírek archívuma
40: Hírek
41: Hírek
42: Hírek
43: Hírek
44: Fórum
45: Fórum
46: Fórum
47: Hírek
48: Saját beállítások
49: Fórum
50: Fórum
51: Hírek
52: Fórum
53: Hírek
54: Hírek
55: Fórum
56: Fórum
57: Fórum
58: Fórum
59: Fórum
60: Fórum
61: Fórum
62: Fórum
63: Fórum
64: Fórum
65: Fórum

Bejelentkezett admin:

Nincs jelenleg adminisztrátor!

Toggle Content Modulok

Hírek › Sztrájkok?
Munkajog, munkavédelem Szaporodnak a hírek minden lapon, a szakszervezetek más eszköz hiányában sztrájkot hirdetnek? A közszférában, a MEH-nél?

Kérdőjeleket tettem, mi csupán figyelünk, valóság lesz, netán csak huza-vona után semmi... Inkább ehhez szoktunk.
A MEH sztrájkja azonban érzékelhető lenne a közigazgatásban, akadoznának ügyintézések. Valóban betelt a pohár??

Országos közszolgálati sztrájkbizottság alakult

Bákonyi Ádám
Négy szakszervezeti konföderáció részvételével országos közszolgálati sztrájkbizottság alakult. Az érdekvédők ezt az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanácsban (OKÉT) jelentették be, miután a kormányzati oldal nem vette napirendre a bértárgyalások folytatását, és nem is tett új javaslatot a tízszázalékos reálbércsökkenést okozó ajánlatához képest.

A szakszervezetek felfüggesztették tevékenységüket az OKÉT-ban, és a közszolgálat más ágazati érdekegyeztető fórumain is.

Rövid ideig tartott az OKÉT ülése, mivel a szakszervezetek bejelentették: egységes, országos közszolgálati sztrájkbizottságot alakítanak „a foglalkoztatási biztonság megőrzése, a jogállási törvényekben garantált munkavállalói jogok, juttatások, csorbítására irányuló szándékok megakadályozása, valamint a közszféra munkavállalói béreinek 2007-ben a reálértéken történő megőrzése érdekében”.

A döntés előzménye, hogy október végén a kormány bruttó nullaszázalékos béremelést ajánlott a mintegy nyolcszázezer fős közszférának, ami az infláció, valamint az emelkedő munkavállalói járululékok miatt 10 százalékos reálbércsökkenést jelent. A szférában ráadásul további több tízezres elbocsátásokat tervez a kormány, ám a felszabaduló forrásokat az eddigi gyakorlattal ellentétben nem folyatja vissza, így a továbbra is ott dolgozók jelentős többletfeladatokat látnak el csökkenő kereset mellett.

Ezt követően a szakszervezetek levélben fordultak Gyurcsány Ferenchez, amelyben olyan jogilag és pénzügyileg garantált illetményemelés előterjesztését igényelték, amely lehetővé teszi, hogy 2007-ben a közszolgálat még megmaradt munkavállalóinak keresetcsökkenése se legyen nagyobb, mint általában a munkavállalóké. (A kormány a versenyszférának ugyanis „csak” 4-4,5 százalékos reálbércsökkenést ajánlott). A megadott időpontig azonban Gyurcsány nem válaszolt az érdekvédőknek, és bár az OKÉT-et összehívták, a napirendi pontok között nem szerepelt a bértárgyalások folytatása, noha november 28-án lezárul a költségvetés parlamenti vitájának azon része, amelyben még van lehetőség a változtatásra.

A szakszerveztek ezért napirend előtt kértek választ a kormányzati oldaltól, hogy számíthatnak-e új bérajánlatra. Csizmár Gábor, a munkaügyi minisztérium államtitkára közölte, hogy nincs újabb ajánlat, de a kabinet kész a tárgyalások folytatására. Az érdekvédők rövid szünetet kértek, majd ezt követően bejelentették a sztrájkbizottság megalakítását, valamint azt, hogy felfüggesztik tevékenységüket az OKÉT-ban, és a közszolgálat más ágazati érdekegyeztető fórumain is. A sztrájkbizottságot alkotó Szakszervezetek Együttműködési Fóruma, az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés, a Liga Szakszervezetek, valamint a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége Közszféra Részszövetsége hangsúlyozzák: nem a sztrájk a fő cél, hanem a megállapodás, viszont ha a tárgyalások nem vezetnek eredményre, akkor megvizsgálják a legkeményebb nyomásgyakorlás lehetőségét is.

mno.hu

Sztrájkba lépnek a MeH köztisztviselői – veszélyben az állam működése?

MNO
A Miniszterelnöki Hivatal felügyelete alá tartozó Központi Hivatal Róna utcai géptermének köztisztviselői a számukra méltánytalan, megalázó és elfogadhatatlan tervezett elbocsátások miatt a jövő héten csütörtökön sztrájkba lépnek – közölte az InfoRádióval a Belügyi és Rendvédelmi Dolgozók Szakszervezetének főtitkára.

Méltánytalannak, megalázónak és elfogadhatatlannak tartják a Központi Hivatal Róna utcai géptermének köztisztviselői tervezett elbocsátásukat, ezért jövő héten csütörtökön sztrájkolni akarnak. A döntés mintegy 20 embert érint – közölte az InfoRádióval a Belügyi és Rendvédelmi Dolgozók Szakszervezetének főtitkára.

Dr. Bárdos Judit szerint a sztrájkbizottság kompromisszumos ajánlata ellenére sem a Hivatal vezetőjével, mint munkáltatóval, sem pedig a Miniszterelnöki Hivatal vezetője által megbízott kormánybiztossal nem sikerült megállapodni. – A sztrájk közvetetten érinti a polgároknak nyújtott szolgáltatásokat is (személyi igazolvány, útlevél, lakcímkártya, erkölcsi bizonyítvány, stb.), amennyiben ezekhez csak késedelmesen vagy nem juthatnak hozzá – fogalmaz a főtitkár által jegyzett levél.

Az adatszolgáltatás szüneteltetés vagy lassítása a szakszervezet szerint fennakadásokat okozhat a közigazgatásban, például a bűnügyi munkában, amennyiben a hatóságok a szakmai nyilvántartásokhoz átmenetileg nem férhetnek hozzá.

– A rendszerváltás után ezt a szakterületet többször is létszámleépítéssel sújtották, a további elbocsátások ellehetetlenítenék a szakmai munkát, ugyanis a műszakonként tervezett 2-2 fős ügyeleti szolgálat 400 m2-en fizikailag, pszichikailag képtelen lenne a feladatait problémamentesen ellátni. Ezt tetézi, hogy az ott dolgozók egészség- és munkavédelme, valamint az adatbiztonság sem volna szavatolható – fogalmaz a levél.

A szakszervezet szerint ha a munkáltató továbbra is ragaszkodik az ilyen mértékű létszámleépítéshez, akkor maga veszélyeztetheti az állampolgárok adatbiztonságát, illetve az állam működését.


Írta: mgiz Ideje: November 16, csütörtök, 22:26:56 (907 olvasás)

Hozzárendelt téma

Munkajog, munkavédelem

"Sztrájkok?" | Belépés/Regisztráció | 0 hozzászólás
Küszöb
Minden hozzászólás a szerzők tulajdona. Nem feltétlenül értünk egyet velük, és nem vállalhatunk felelősséget a hozzászólások tartalmáért.

Toggle Content Kapcsolódó linkek
 Adatok: Munkajog, munkavédelem

A legolvasottabb cikk a következő kategóriában: Munkajog, munkavédelem:
13. havi juttatás- döntött az Alkotmánybíróság

Toggle Content Cikk minősítése
Átlagos eredmény: 1
szavazatok: 1


Áldozz egy pillanatot az idődből és minősítsd a cikket

Kitűnő
Nagyon jó
Jó
Átlagos
Rossz


Toggle Content Beállítások

Toggle Content A nap híre
A legolvasottabb cikk ma:

Gyászhír

Toggle Content Partnereink
KCR-VEZSE

KCR-gportal

Mindentudó

Telefalu


Toggle Content jogiforumhírek


websas.hu

Interactive software released under GNU GPL, Code Credits, Privacy Policy
PR Csoport: Hírek | Kameravilág - biztonság | Shaggy szőnyegek | varrogep88.hu | Honlap elemző teszt | Szobalevegő | Vajaiajtó | Webdesign nyíregyháza