Köziglap.hu  
Toggle ContentToggle Content .:: Kezdőlap :: Közösségi fórumok :: Regisztráció ::.
Toggle Content User Info

Üdvözlet Anonymous

(Regisztráció)

Csatlakozás:
Legutóbbi: Deri
Új, ma: 1
Új, tegnap: 0
Összes: 4551

Látogató online:
Tag: 0
Látogató: 49
Összes: 49
Ki hol van?:
 Látogató:
01: Fórum
02: Hírek
03: Saját beállítások
04: Fórum
05: Saját beállítások
06: Hírek
07: Hírek
08: Hírek
09: Hírek
10: Hírek
11: Hírek
12: Hírek
13: Hírek
14: Hírek
15: Hírek
16: Hírek
17: Hírek archívuma
18: Hírek archívuma
19: Fórum
20: Hírek
21: Saját beállítások
22: Hírek
23: Hírek archívuma
24: Hírek
25: Hírek
26: Hírek
27: Hírek
28: Fórum
29: Fórum
30: Fórum
31: Hírek
32: Saját beállítások
33: Fórum
34: Fórum
35: Hírek
36: Fórum
37: Hírek
38: Hírek
39: Fórum
40: Fórum
41: Fórum
42: Fórum
43: Fórum
44: Fórum
45: Fórum
46: Fórum
47: Fórum
48: Fórum
49: Fórum

Bejelentkezett admin:

Nincs jelenleg adminisztrátor!

Toggle Content Modulok

Hírek › Ingyen tankönyv marad, megszűnik?
Gyermek és ifjúságvédelem Jogszabályalkotási hajrá, kapkodjunk a fejünket, tőlünk szeretnének az ügyfeleink többet tudni, ám túl sokat nem mondhatunk. Türelem, majd, ha megjelenik a jogszabály.
A hírek, s nyilatkozatok között pedig sokszor valóban nehéz eligazodni. Erre példa a sok között az ingyen tankönyv, lesz jövőre, megszűnik?
Két hír ezzel kapcsolatban, egy napon jelent meg mindkettő.

Az oktatási tárca államtitkára is elismerte
Az oktatási tárca államtitkára a parlamentben is elismerte, hogy a kormány tervei szerint jövőre már nem igényelhetnek alanyi jogon ingyen-tankönyvet a gyermeküket egyedül nevelők és a három vagy több gyermekes családok.

Arató Gergely azt mondta: ezt a forrást, ami mintegy hétmilliárd forint, benne hagyják a rendszerben, s azt az oktatási intézmények a tankönyvellátásra fordíthatják. Az intézkedés ellen immár nemcsak a Nagycsaládosok Országos Egyesülete tiltakozik, hanem a kormány szegénységellenes programját vezető szociológus, Ferge Zsuzsa is.
hirtv.hu

Fordulat: mégis jár ingyen tankönyv a nagycsaládosoknak
Kormánypárti kérésre módosítják a PM előterjesztését

Kósa András

Várhatóan továbbra is alanyi jogon jár majd az ingyenes tankönyv a nagycsaládosoknak, és a gyermeküket egyedül nevelőknek is – a Pénzügyminisztérium eredeti elképzeléseivel szemben. A szigorítás eltörléséért információink szerint kormánypárti képviselők lobbiznak.
Nem járna alanyi jogon az ingyenes tankönyv a nagycsaládosoknak és a gyermeküket egyedül nevelőknek a Pénzügyminisztérium elképzelései szerint.

A tárca által benyújtott javaslat szerint az alanyi jogú ingyenesség így csak a tartósan beteg; testi-, érzékszervi-, érzelmi-, beszédfogyatékos, autista; a nagykorú és saját jogán családi pótlékra jogosult; valamint a rendszeres gyermekvédelmi támogatásban részesülő gyermekek után járna, az említett két másik körnek csak rászorultság alapján, ha az egy főre eső jövedelem nem éri el a 29 500 forintot.

A Magyar Hírlapnak nyilatkozva Arató Gergely, az oktatási tárca államtitkára azt hangsúlyozta, az ingyenes tankönyvellátásra jutó mintegy hét milliárd forint „a rendszerben marad”, csak éppen az iskolákra bízzák, hogy döntsenek a juttatás odaítéléséről.

„Az iskolák már régóta kérik, hogy hadd döntsenek ők maguk a támogatásokról, mert helyben jobban meg tudják ítélni, ki rászoruló és ki nem. Ma Orbán Viktor vagy Gyurcsány Ferenc gyermekeinek jár az ingyen tankönyv, ugyanakkor egy kétgyermekes, két, a minimálbérnél alig többet kereső szülővel rendelkező családnak nem” – mondta a Hírszerzőnek egy kormánypárti oktatáspolitikus is.

Szégyen – lett volna

A Nagycsaládosok Országos Egyesületének elnöke a Magyar Hírlapnak nyilatkozva szégyennek nevezte a megkérdezésük nélkül megszületett előterjesztést, és Béki Gabriella, az SZDSZ szociális ügyekkel foglalkozó politikusa is "rossz döntésnek" minősítette a Hírszerzőnek az előterjesztésben szereplő változást. Béki Gabriella – hozzátéve, hogy frakcióálláspont még nincs az ügyben – azt ígérte, ha a téma napirendre kerül, várhatóan saját módosító indítványt is megfogalmaz majd.
Információink szerint azonban hamarosan megváltozik a módosítás: erőteljes kormánypárti lobbizásnak köszönhetően ugyanis várhatóan visszaáll az eredeti ellátotti kör, azzal a megkötéssel, hogy az egyedül élőknek és a nagycsaládosoknak előzetesen külön kérvényezniük kell, ha ingyen szeretnének tankönyvhöz jutni. Ez a procedúra egyik forrásunk szerint elég lehet ahhoz, hogy aki nem rászoruló, ne kérje térítésmentesen a tankönyvet.

„Ez egy nagyon rossz döntés lett volna mind politikailag, mind pedig a társadalmi hatásait tekintve” – vélekedett a Hírszerzőnek egy kormánypárti szakpolitikus, hozzátéve, hogy a változás sok családot hozhatott volna nehéz helyzetbe, és a megszorítások „baloldali jellegét” hangsúlyozó kormánypárti kommunikáció után nehéz lett volna megmagyarázni egy ilyen lépést.

Informátorunk szerint „nyilvánvalóan az a szándék jelenik meg az elképzelés mögött, hogy vannak gazdag nagycsaládosok is, ami kétségkívül így van, de minden létező statisztika szerint ma Magyarországon a gyerekvállalás és a szegénység között sajnos szoros kapcsolat van, ezt nem lehet figyelmen kívül hagyni”.

A megkérdezett szociálpolitikus az egyik legnagyobb gondnak ma éppen azt tartja, hogy nagyon sok olyan család van, ahol az eltartók jövedelme éppen meghaladja azt a szintet, amely fölött már nem részesülhetnek szociális kedvezményekben, ettől függetlenül nagyon rossz körülmények között élnek.
hirszerzo.hu


Írta: mgiz Ideje: November 17, péntek, 20:27:13 (5319 olvasás)

Hozzárendelt téma

Gyermek és ifjúságvédelemEsélyegyenlőség

"Ingyen tankönyv marad, megszűnik?" | Belépés/Regisztráció | 1 hozzászólás
Küszöb
Minden hozzászólás a szerzők tulajdona. Nem feltétlenül értünk egyet velük, és nem vállalhatunk felelősséget a hozzászólások tartalmáért.

Re: Ingyen tankönyv marad, megszűnik? (Pontok: 1 )
Szerző: wuxie Ideje: Augusztus 23, csütörtök, 12:30:06
being the suitable rugby apparel and equipment to implement this. Rugby outfits for junior people is commonly to choose from from numerous diverse sportswear makers and suppliers, also as being the protecting equipment that go along with the sport black leather gloves Corset Pettiskirt sets . It truly is actually necessary which the mother and father or individuals liable for juniors ensure which the clothes they re putting on would be to typical and difficult sporting to resist the rigours of enjoying a get in contact with activity, also as any coaching apparel they may require. Some people also decide on to dress in objects by way of example foundation levels, mouth guards and forearm supports as more defense halloween store halloween women costumes , and that is nicely suggested within the system of the match. Junior rugby tops like t shirts Western Costumes


Toggle Content Kapcsolódó linkek
 Adatok: Gyermek és ifjúságvédelem

A legolvasottabb cikk a következő kategóriában: Gyermek és ifjúságvédelem:
Új tankönyv és étkezési támogatás jövőre!

Toggle Content Cikk minősítése
Átlagos eredmény: 0
szavazatok: 0

Áldozz egy pillanatot az idődből és minősítsd a cikket

Kitűnő
Nagyon jó
Jó
Átlagos
Rossz


Toggle Content Beállítások

Toggle Content A nap híre
A legolvasottabb cikk ma:

Gyászhír

Toggle Content Partnereink
KCR-VEZSE

KCR-gportal

Mindentudó

Telefalu


Toggle Content jogiforumhírek


websas.hu

Interactive software released under GNU GPL, Code Credits, Privacy Policy
PR Csoport: Hírek | Kameravilág - biztonság | Shaggy szőnyegek | varrogep88.hu | Honlap elemző teszt | Szobalevegő | Vajaiajtó | Webdesign nyíregyháza