Köziglap.hu  
Toggle ContentToggle Content .:: Kezdőlap :: Közösségi fórumok :: Regisztráció ::.
Toggle Content User Info

Üdvözlet Anonymous

(Regisztráció)

Csatlakozás:
Legutóbbi: Gábor1991
Új, ma: 0
Új, tegnap: 0
Összes: 4550

Látogató online:
Tag: 0
Látogató: 25
Összes: 25
Ki hol van?:
 Látogató:
01: Fórum
02: Kezdőlap
03: Fórum
04: Hírek
05: Hírek
06: Hírek
07: Hírek
08: Hírek
09: Hírek
10: Hírek
11: Fórum
12: Fórum
13: Fórum
14: Hírek
15: Hírek
16: Linkgyűjtemény
17: Fórum
18: Tell a Friend
19: Linkgyűjtemény
20: Hírek
21: Hírek
22: Hírek
23: Hírek
24: Hírek
25: Hírek

Bejelentkezett admin:

Nincs jelenleg adminisztrátor!

Toggle Content Modulok

Hírek › Elfogadták a nyugellátások módosításáról szóló törvényt
Munkajog, munkavédelem Csökken az összege, szigorodik, vagyis rosszabbul járunk...

Sokakat érzékenyen érint a szigorodó új törvény. A nyugdíj előtt állókat, s a nyugdíj mellett dolgozókat, dolgozni akarókat is.

Sajnálom, hogy nem vagyok elég idős, s örülök, hogy nem vagyok pályakezdő, fiatal, aki állást keres, s szomorú vagyok, hogy ez jut majd nekem, e mai helyzetben kell élniük a gyermekeimnek...talán a még meg nem született unokák majd, egyszer egy jobb világban élhetnek.

Nincs pénz, ezt értjük, azt nem mindig mire van...

SZDSZ-Fidesz összeszavazás a nyugdíjtörvénynél

Jelentősen csökkenhet a jövőre nyugdíjba menők pénze: az Országgyűlés hétfői döntése nyomán már nem a bruttó, hanem a nettó keresetet veszik figyelembe, ami 8 százalékos veszteség. A megfelelő szolgálati időt elérőknek viszont mégsem kell 62 éves korukig várniuk, az SZDSZ és a Fidesz együttes voksolása nyomán a Parlament végül leszavazta a szocialistákat.

Elfogadta az Országgyűlés hétfőn a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló törvényt, melynek módosításakor - a zárószavazás előtt - egy ellenzéki javaslatot is megszavazott a Ház. Magát a törvényjavaslatot 192 igen, 160 nem és 2 tartózkodó szavazattal fogadták el a képviselők.
Leszavazták a szocialistákat
A zárószavazás előtt az Országgyűlés elfogadott egy ellenzéki módosító javaslatot, ami az előrehozott nyugdíj megállapításánál a szolgálati időt venné figyelembe. Ez azt jelenti, hogy akinek megfelelően hosszú a szolgálati ideje, annak nem kell megvárnia a nyugdíjaztatását addig, amíg be nem tölti a 62. esztendőt. Ennek az indítványnak a szavazásakor szavazategyenlőség alakult ki - 178 igen, 178 nem, 0 tartózkodás volt -, végül az ülést vezető Világosi Gábor (SZDSZ) szavazata döntött az ellenzéki indítvány javára.
Az Index tudósítóinak jelentése szerint a szavazáskor az SZDSZ és a Fidesz voksolt együtt. Így a szocialisták nem tudtak elég voksot felsorakoztatni az eredeti indítvány mellett.

Egyre rosszabbul járnak a nők

A most elfogadott jogszabály szerint a 62 éves nyugdíjkorhatár nem változik, de az előrehozott nyugdíj korhatára a nők esetében folyamatosan emelkedik majd. A jelenlegi 57 helyett 59 év lesz 2009. január 1-jétől és 2011. december 31-ig, ennek feltétele még a 37 éves szolgálati idő is. 2012-től a korhatár várhatóan 60 év lesz, ugyanúgy, mint a férfiaké jelenleg.

Szigorodik az előrehozott nyugdíj

Az előrehozott nyugdíj csökkentett összegű lesz, annak függvényében, hogy a jogosult életkorából hány hónap hiányzik az öregségi nyugdíjkorhatár betöltéséhez; a csökkentés havi 0,1 százaléktól 0,4 százalékig terjed; legalább 40 év szolgálati idő esetén viszont a csökkentés a felére mérséklődik.
Előrehozott nyugdíj esetén 2008. január elsejétől, ha valaki nyugdíj mellett dolgozik, és a minimálbérnél többet keres, a korhatár elérésig szüneteltetni kell nyugdíjának folyósítását. 2010. január 1-től ez a szabály kiterjed mindazokra, akik korhatár alatt nyugdíj mellett dolgoznak.

Nyugdíjjárulékot kell fizetniük a nyugdíj mellett dolgozóknak

A nyugdíj mellett dolgozóknak jövőre, a korhatár feletti vagy alatti nyugdíjazástól függetlenül, keresetük után a jelenlegi 8,5 százalékos nyugdíjjárulékot meg kell fizetniük (ezt a tb-járulékról szóló törvény írja elő), de a jelen törvény szerint ennek fejében többletnyugdíjat is szereznek: nyugdíjukat minden 365 nap után járulékalapot képező jövedelmük 0,4 százalékával meg kell emelni.

Ezeket a módosításokat az előterjesztő - a nyugdíjkassza hiánya és a demográfiai változások mellett - azzal indokolta, hogy jelenleg a 62 éves korhatár ellenére, a tényleges nyugdíjazási életkor 58,6 év; Magyarországon a jogosultak mindössze hat százaléka megy nyugdíjba a tényleges korhatáron, mivel a hatályos szabályok a mielőbbi nyugdíjba vonulást ösztönzik.

Változik a nyugdíjszámítás

Változnak a nyugdíjszámítási szabályok is: jelenleg a nyugdíjakat az 1988-tól a nyugdíjazásig elért, az adóval csökkentett, részlegesen valorizált kereset átlagából kell megállapítani; a nyugdíjazás előtti utolsó három év kereset teljes értéken szerepel, a megelőző éveket pedig a nyugdíjazás előtti második év szintjére kell felszorozni. Ez azt eredményezte, hogy a különböző években megállapított nyugdíjak színvonala között jelentős az ingadozás, az induló nyugdíjak színvonala 2005-ben a nettó átlagkereset 78 százaléka volt, szemben az átlagosan regisztrált 64 százalékkal.
Az aránytalanságok csökkentése céljából 2008 január elsejétől minden év keresetét, amelyet a nyugdíj-megállapításhoz figyelembe vesznek, a nyugdíjazást megelőző év kereseti szintjére kell valorizálni, ugyanakkor a nettó nyugdíj megállapításához az adókkal és járulékokkal is csökkentett tényleges nettó kereseteket kell figyelembe venni. Ez a jelenlegihez képest 7-8 százalékos nyugdíjszínvonal-csökkenést jelent.

index.hu


Írta: mgiz Ideje: November 27, hétfő, 23:50:13 (17970 olvasás)

Hozzárendelt téma

Munkanélküliség, foglalkoztatásMunkajog, munkavédelemEsélyegyenlőségNyugdíjasok, időskorúak

"Elfogadták a nyugellátások módosításáról szóló törvényt" | Belépés/Regisztráció | 2 hozzászólás
Küszöb
Minden hozzászólás a szerzők tulajdona. Nem feltétlenül értünk egyet velük, és nem vállalhatunk felelősséget a hozzászólások tartalmáért.

Re: Elfogadták a nyugellátások módosításáról szóló törvényt (Pontok: 1 )
Szerző: mgiz Ideje: November 29, szerda, 02:28:31
Hogyan is történt a szvazás, ez is érdekes...
Pénzbírság vár a renitens szocialistákra
Mára koalíciós feszültség alakult ki az átszavazás miatt

MNO
A legszigorúbb pénzbüntetést kaphatják azok az MSZP-s képviselők, akik a nyugdíjtörvény módosításakor nemmel szavaztak a kormány előterjesztésére. Mint ismert hétfőn este a szocialisták és a liberálisok kétfelé szavaztak a nyugdíjtörvény módosításánál.

A szocialisták és a szabad demokraták között azután alakult ki koalíciós vita, hogy hétfőn este a két párt kétfelé szavazott a nyugdíjtörvény módosításánál - írja a hirado.hu. Az MSZP-frakció vezetése az egyik leszavazott javaslat miatt egyeztetést is kezdeményez az SZDSZ-szel.

Több MSZP-s politikus is élesen bírálta az SZDSZ-es minisztereket és a liberális képviselőket, akik a Fidesszel együtt szavaztak, de koalíciós válságról hivatalosan senki nem beszél.

A tegnapi átszavazás után az előrehozott nyugdíjat nem az életkorhoz kötik, hanem a munkában eltöltött évekhez. A javaslatra 178-an igennel és 178-an nemmel szavaztak. Az SZDSZ frakcióvezetője, Kuncze Gábor, illetve Magyar Bálint, az MSZP-vel szavazott, két szocialista viszont az SZDSZ-szel. A módosítást végül az éppen az ülést vezető Világosi Gábor szabaddemokrata képviselő igen szavazata döntötte el. A kormánypárti politikus - szemben a kabinettel- azért támogatta a javaslatot, mert az egybecsengett az SZDSZ-es Béki Gabriella indítványával, aki ugyancsak a szolgálati idő figyelembevétetlét tartotta fontosnak az előrehozott nyugdíj megállapításánál.


Toggle Content Kapcsolódó linkek
 Adatok: Munkajog, munkavédelem

A legolvasottabb cikk a következő kategóriában: Munkajog, munkavédelem:
13. havi juttatás- döntött az Alkotmánybíróság

Toggle Content Cikk minősítése
Átlagos eredmény: 4.5
szavazatok: 10


Áldozz egy pillanatot az idődből és minősítsd a cikket

Kitűnő
Nagyon jó
Jó
Átlagos
Rossz


Toggle Content Beállítások

Toggle Content A nap híre

Toggle Content jogiforumhírek


websas.hu

Interactive software released under GNU GPL, Code Credits, Privacy Policy
PR Csoport: Hírek | Kameravilág - biztonság | Shaggy szőnyegek | varrogep88.hu | Honlap elemző teszt | Szobalevegő | Vajaiajtó | Webdesign nyíregyháza