Köziglap.hu  
Toggle ContentToggle Content .:: Kezdőlap :: Közösségi fórumok :: Regisztráció ::.
Toggle Content User Info

Üdvözlet Anonymous

(Regisztráció)

Csatlakozás:
Legutóbbi: Sandorildi
Új, ma: 0
Új, tegnap: 0
Összes: 4472

Látogató online:
Tag: 0
Látogató: 29
Összes: 29
Ki hol van?:
 Látogató:
01: Fórum
02: Fórum
03: Saját beállítások
04: Linkgyűjtemény
05: Fórum
06: Fórum
07: Linkgyűjtemény
08: Fórum
09: Hírek
10: Fórum
11: Fórum
12: Fórum
13: Fórum
14: Fórum
15: Hírek
16: Fórum
17: Saját beállítások
18: Fórum
19: Saját beállítások
20: Saját beállítások
21: Hírek
22: Hírek
23: Hírek
24: Fórum
25: Hírek
26: Hírek
27: Képgaléria
28: Fórum
29: Fórum

Bejelentkezett admin:

Nincs jelenleg adminisztrátor!

Toggle Content Modulok

Toggle Content KeresésToggle Content Élj! Ne túlélj!
Keress információért!
http://www.href.hu/x/gjgo

Toggle Content HIRTV

Toggle Content

Toggle Content ABACUS

Toggle Content http://www.linkpark.hu


Toggle Content Webnyertes

Toggle Content jogiforumhírek

Hírek › Elfogadták a nyugellátások módosításáról szóló törvényt
Munkajog, munkavédelem Csökken az összege, szigorodik, vagyis rosszabbul járunk...

Sokakat érzékenyen érint a szigorodó új törvény. A nyugdíj előtt állókat, s a nyugdíj mellett dolgozókat, dolgozni akarókat is.

Sajnálom, hogy nem vagyok elég idős, s örülök, hogy nem vagyok pályakezdő, fiatal, aki állást keres, s szomorú vagyok, hogy ez jut majd nekem, e mai helyzetben kell élniük a gyermekeimnek...talán a még meg nem született unokák majd, egyszer egy jobb világban élhetnek.

Nincs pénz, ezt értjük, azt nem mindig mire van...

SZDSZ-Fidesz összeszavazás a nyugdíjtörvénynél

Jelentősen csökkenhet a jövőre nyugdíjba menők pénze: az Országgyűlés hétfői döntése nyomán már nem a bruttó, hanem a nettó keresetet veszik figyelembe, ami 8 százalékos veszteség. A megfelelő szolgálati időt elérőknek viszont mégsem kell 62 éves korukig várniuk, az SZDSZ és a Fidesz együttes voksolása nyomán a Parlament végül leszavazta a szocialistákat.

Elfogadta az Országgyűlés hétfőn a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló törvényt, melynek módosításakor - a zárószavazás előtt - egy ellenzéki javaslatot is megszavazott a Ház. Magát a törvényjavaslatot 192 igen, 160 nem és 2 tartózkodó szavazattal fogadták el a képviselők.
Leszavazták a szocialistákat
A zárószavazás előtt az Országgyűlés elfogadott egy ellenzéki módosító javaslatot, ami az előrehozott nyugdíj megállapításánál a szolgálati időt venné figyelembe. Ez azt jelenti, hogy akinek megfelelően hosszú a szolgálati ideje, annak nem kell megvárnia a nyugdíjaztatását addig, amíg be nem tölti a 62. esztendőt. Ennek az indítványnak a szavazásakor szavazategyenlőség alakult ki - 178 igen, 178 nem, 0 tartózkodás volt -, végül az ülést vezető Világosi Gábor (SZDSZ) szavazata döntött az ellenzéki indítvány javára.
Az Index tudósítóinak jelentése szerint a szavazáskor az SZDSZ és a Fidesz voksolt együtt. Így a szocialisták nem tudtak elég voksot felsorakoztatni az eredeti indítvány mellett.

Egyre rosszabbul járnak a nők

A most elfogadott jogszabály szerint a 62 éves nyugdíjkorhatár nem változik, de az előrehozott nyugdíj korhatára a nők esetében folyamatosan emelkedik majd. A jelenlegi 57 helyett 59 év lesz 2009. január 1-jétől és 2011. december 31-ig, ennek feltétele még a 37 éves szolgálati idő is. 2012-től a korhatár várhatóan 60 év lesz, ugyanúgy, mint a férfiaké jelenleg.

Szigorodik az előrehozott nyugdíj

Az előrehozott nyugdíj csökkentett összegű lesz, annak függvényében, hogy a jogosult életkorából hány hónap hiányzik az öregségi nyugdíjkorhatár betöltéséhez; a csökkentés havi 0,1 százaléktól 0,4 százalékig terjed; legalább 40 év szolgálati idő esetén viszont a csökkentés a felére mérséklődik.
Előrehozott nyugdíj esetén 2008. január elsejétől, ha valaki nyugdíj mellett dolgozik, és a minimálbérnél többet keres, a korhatár elérésig szüneteltetni kell nyugdíjának folyósítását. 2010. január 1-től ez a szabály kiterjed mindazokra, akik korhatár alatt nyugdíj mellett dolgoznak.

Nyugdíjjárulékot kell fizetniük a nyugdíj mellett dolgozóknak

A nyugdíj mellett dolgozóknak jövőre, a korhatár feletti vagy alatti nyugdíjazástól függetlenül, keresetük után a jelenlegi 8,5 százalékos nyugdíjjárulékot meg kell fizetniük (ezt a tb-járulékról szóló törvény írja elő), de a jelen törvény szerint ennek fejében többletnyugdíjat is szereznek: nyugdíjukat minden 365 nap után járulékalapot képező jövedelmük 0,4 százalékával meg kell emelni.

Ezeket a módosításokat az előterjesztő - a nyugdíjkassza hiánya és a demográfiai változások mellett - azzal indokolta, hogy jelenleg a 62 éves korhatár ellenére, a tényleges nyugdíjazási életkor 58,6 év; Magyarországon a jogosultak mindössze hat százaléka megy nyugdíjba a tényleges korhatáron, mivel a hatályos szabályok a mielőbbi nyugdíjba vonulást ösztönzik.

Változik a nyugdíjszámítás

Változnak a nyugdíjszámítási szabályok is: jelenleg a nyugdíjakat az 1988-tól a nyugdíjazásig elért, az adóval csökkentett, részlegesen valorizált kereset átlagából kell megállapítani; a nyugdíjazás előtti utolsó három év kereset teljes értéken szerepel, a megelőző éveket pedig a nyugdíjazás előtti második év szintjére kell felszorozni. Ez azt eredményezte, hogy a különböző években megállapított nyugdíjak színvonala között jelentős az ingadozás, az induló nyugdíjak színvonala 2005-ben a nettó átlagkereset 78 százaléka volt, szemben az átlagosan regisztrált 64 százalékkal.
Az aránytalanságok csökkentése céljából 2008 január elsejétől minden év keresetét, amelyet a nyugdíj-megállapításhoz figyelembe vesznek, a nyugdíjazást megelőző év kereseti szintjére kell valorizálni, ugyanakkor a nettó nyugdíj megállapításához az adókkal és járulékokkal is csökkentett tényleges nettó kereseteket kell figyelembe venni. Ez a jelenlegihez képest 7-8 százalékos nyugdíjszínvonal-csökkenést jelent.

index.hu


Írta: mgiz Ideje: November 28, kedd, 00:50:13 (17893 olvasás)

Hozzárendelt téma

Munkanélküliség, foglalkoztatásMunkajog, munkavédelemEsélyegyenlőségNyugdíjasok, időskorúak

"Elfogadták a nyugellátások módosításáról szóló törvényt" | Belépés/Regisztráció | 2 hozzászólás
Küszöb
Minden hozzászólás a szerzők tulajdona. Nem feltétlenül értünk egyet velük, és nem vállalhatunk felelősséget a hozzászólások tartalmáért.

Re: Elfogadták a nyugellátások módosításáról szóló törvényt (Pontok: 1 )
Szerző: mgiz Ideje: November 29, szerda, 03:28:31
Hogyan is történt a szvazás, ez is érdekes...
Pénzbírság vár a renitens szocialistákra
Mára koalíciós feszültség alakult ki az átszavazás miatt

MNO
A legszigorúbb pénzbüntetést kaphatják azok az MSZP-s képviselők, akik a nyugdíjtörvény módosításakor nemmel szavaztak a kormány előterjesztésére. Mint ismert hétfőn este a szocialisták és a liberálisok kétfelé szavaztak a nyugdíjtörvény módosításánál.

A szocialisták és a szabad demokraták között azután alakult ki koalíciós vita, hogy hétfőn este a két párt kétfelé szavazott a nyugdíjtörvény módosításánál - írja a hirado.hu. Az MSZP-frakció vezetése az egyik leszavazott javaslat miatt egyeztetést is kezdeményez az SZDSZ-szel.

Több MSZP-s politikus is élesen bírálta az SZDSZ-es minisztereket és a liberális képviselőket, akik a Fidesszel együtt szavaztak, de koalíciós válságról hivatalosan senki nem beszél.

A tegnapi átszavazás után az előrehozott nyugdíjat nem az életkorhoz kötik, hanem a munkában eltöltött évekhez. A javaslatra 178-an igennel és 178-an nemmel szavaztak. Az SZDSZ frakcióvezetője, Kuncze Gábor, illetve Magyar Bálint, az MSZP-vel szavazott, két szocialista viszont az SZDSZ-szel. A módosítást végül az éppen az ülést vezető Világosi Gábor szabaddemokrata képviselő igen szavazata döntötte el. A kormánypárti politikus - szemben a kabinettel- azért támogatta a javaslatot, mert az egybecsengett az SZDSZ-es Béki Gabriella indítványával, aki ugyancsak a szolgálati idő figyelembevétetlét tartotta fontosnak az előrehozott nyugdíj megállapításánál.


Toggle Content Kapcsolódó linkek
 Adatok: Munkajog, munkavédelem

A legolvasottabb cikk a következő kategóriában: Munkajog, munkavédelem:
13. havi juttatás- döntött az Alkotmánybíróság

Toggle Content Cikk minősítése
Átlagos eredmény: 4.5
szavazatok: 10


Áldozz egy pillanatot az idődből és minősítsd a cikket

Kitűnő
Nagyon jó
Jó
Átlagos
Rossz


Toggle Content Beállítások

Toggle Content A nap híre

Toggle Content Régebbi hírek
Március 25, péntek
Jogszabályok (0)
Március 21, hétfő
Jogszabályok (0)
Március 09, szerda
Jogszabályok (0)
Március 03, csütörtök
Jogszabályok (0)
Február 27, szombat
Jogszabályok (0)
Február 20, szombat
Jogszabályok (0)
Február 18, csütörtök
Kilépési program közszolgáknak? (0)
Február 16, kedd
Jogszabályok (0)
Február 12, péntek
Jogszabályok (0)
Február 12, péntek
Munkajogi szeminárium (0)
Február 09, kedd
Jogszabályok (0)
Január 27, szerda
Munkajogi aktualitások 2016-ban - szakértői és bírói szemmel (0)
Január 23, szombat
Hatósági jogkör gyakorlása társasházak és lakásszövetkezetek életében (0)
Január 26, hétfő
Azonnali felmondás (0)
Január 26, hétfő
Hatósági jogkör gyakorlása társasházak és lakásszövetkezetek életében (0)
November 24, hétfő
Új tagok, új anyagok! (0)
Február 21, péntek
V. Önkormányzati Vagyongazdálkodási Konferencia (0)
április 05, péntek
IV. Önkormányzati Vagyongazdálkodási Konferencia (0)
Február 26, kedd
Pályázat! (0)
Február 16, szombat
Helyi adók-újdonság! (0)

Régebbi cikkek

Toggle Content Partnereink
Mindentudó

Telefalu

ITMentor

Telekuckó

Értelmi

Aktafórum

Lombikbaba


websas.hu

Interactive software released under GNU GPL, Code Credits, Privacy Policy
PR Csoport: Hírek | Kameravilág - biztonság | Shaggy szőnyegek | varrogep88.hu | Honlap elemző teszt | Szobalevegő | Vajaiajtó | Webdesign nyíregyháza