Köziglap.hu  
Toggle ContentToggle Content .:: Kezdőlap :: Közösségi fórumok :: Regisztráció ::.
Toggle Content User Info

Üdvözlet Anonymous

(Regisztráció)

Csatlakozás:
Legutóbbi: Sandorildi
Új, ma: 0
Új, tegnap: 1
Összes: 4472

Látogató online:
Tag: 0
Látogató: 12
Összes: 12
Ki hol van?:
 Látogató:
01: Hírek
02: Hírek
03: Hírek
04: Hírek
05: Saját beállítások
06: Hírek
07: Saját beállítások
08: Saját beállítások
09: Fórum
10: Fórum
11: Saját beállítások
12: Fórum

Bejelentkezett admin:

Nincs jelenleg adminisztrátor!

Toggle Content Modulok

Toggle Content KeresésToggle Content Élj! Ne túlélj!
Keress információért!
http://www.href.hu/x/gjgo

Toggle Content HIRTV

Toggle Content

Toggle Content ABACUS

Toggle Content http://www.linkpark.hu


Toggle Content Webnyertes

Toggle Content jogiforumhírek

Hírek › Leszázalékolás szigorítás vagy aktív eszközök?
Fogyatékkal, betegséggel élők Hallhattunk korábban is róla, készül az új koncepció a leszázalékolás és rokkantsági nyugdíj rendszerének átalakítására. Nos a koncepció kész. Kérdés e szép programot ki fogja végrehajtani, s hol lesznek a kivezető utak? A kivezető út pedig munka és munka és munka. Ma is tömegesen keresnének , s keresnek munkát csökkent munkaképességűek és rokkantsági nyugdíjasok, mert élni kell(ene) valamiből. Ám a fal itt is ugyanaz: nincs munka! A munkahelyteremtés pedig pénz, nagyon sok pénz, mi a gazdaságosabb? Én sok munkahelyet szeretnék látni!
A kérdés másik oldala mitől vagyunk ilyen betegek? Hiába hasonlítunk bármely nyugati országéhoz adatokat, lehetetlen, ha dolgozunk belebetegszünk, sokan, s ha nem dolguzunk abba betegszünk bele. Az életünket, színvonalat és környezetet, s nagyon sok mindent képtelenség összehasonlítani , mi bizony még mindig kelet vagyunk. Ki ad munkát egy rokkantsági nyugdíjasnak, igen munkaerőpicra valónak, ma úgy tűnik alig akad olyan, ha mégis, jókora állami támogatással egy töredéket a nagy létszámból.

Nem akarják "ránk önteni" - a kormány óvatosan nyúl a rokkantsági szabályokhoz
Három éves rehabilitációs eljárás előzi meg a leszázalékolást

Hazafi Zsolt 2007. március 28.

Lapunk úgy tudja, fokozatosan, de bevezetik az új rokkantosítási rendszert, amellyel azt szeretnék elérni, hogy minél több csökkent munkaképességű ember maradjon a munkaerőpiacon. A magyarok ugyanis más országokhoz képest nagyon korán mennek nyugdíjba, és alacsony a szolgálati éveik száma.

A választások előtt több szakértői anyag született arról, hogy a nyugdíjkérdésben korrigálni kell a magyar rendszert, mert rövid és hosszú távon egyaránt fenntarthatatlan helyzetben van.

Az egyik legaggasztóbb probléma, hogy a magyarok 94 százaléka évekkel a hivatalos 62 éves nyugdíjkorhatár előtt ment nyugdíjállományba; például a „normál” nyugdíjba vonulás úgynevezett korcentruma 58,6 év, de a rokkantnyugdíjasokat is ideszámítva alig 56,7 év. Emiatt a magyarok más országokhoz képest nagyon korán mennek nyugdíjba, és alacsony a szolgálati éveik száma. (Európában a 65 év a jellemző korhatár, de ezt több helyütt 67-re kívánják emelni.)

Kész a koncepció

A Central European Managment Intelligence (CEMI) helyzetértékelése szerint a korai nyugdíjba-menetel és szolgálati évek alacsony számának egyik fő oka a rokkantnyugdíjasok magas aránya.

2005. januári adatok alapján a 2.46 millió saját jogon nyugdíjszolgáltatásban részesülők 33 százaléka, 808 ezer fő rokkantnyugdíjasként ment nyugdíjba, ebből 2005-ben 466 ezer fő volt korhatár alatti rokkantsági nyugdíjas. Ez a rendkívül magas arány jórészt az elmúlt 10-15 év tömeges munkahelyvesztéseinek következménye. A CEMI az javasolta: alapvetően szigorítsák a kényszer-menekülési pálya igénybevételei lehetőségeit.

A kormány már tavaly véghez vitt egy „félreformot”, olyan intézkedéseket hozott, amelyek az említett korcentrumot, azaz a nyugdíjba vonulások idejét szigorításokkal és támogatásokkal jelentősen megpróbálják emelni. Emellett bejelentették, hogy a rokkantságinyugdíj-rendszer átalakításával a fogyatékosellátásban részesülőknek lehetőséget biztosítsanak a munkába való visszatérésre.

A közelmúltban elkészült a rokkantsági rendszer átalakításáról szóló előterjesztés a kormány részére, amely részletesen olvasható az illetékes minisztérium honlapján.

http://www.szmm.gov.hu/main.php?folderID=14004

Információink szerint a munkaképesség megváltozását elbíráló bizottsági értékelést követően csak azok kapnak rögtön rokkantsági nyugdíjat, akik rehabilitációval sem válhatnak munkaképessé. Bevezetik a rehabilitációs járulékot, amit azok kapnak, akik esetében van arra esély, hogy átképzéssel vagy egészségügyi kezeléssel teljes értékű munkát végezhetnek. Ez a járulék a rokkantsági nyugdíjjal megegyező összegű, és maximum három évig adható.

Csak fokozatosan

Ha a rehabilitáció sikeres, akkor az említett személy „marad” a munkaerő-piacon, ha azonban nem, akkor rokkantsági nyugdíjban részesülhet. Olyan eset is előfordulhat, hogy a rehabilitáció csak félig sikeres, például, ha a járulékban részesülő személy kap ugyan új szakmát, de nem tud elhelyezkedni vele – ilyenkor a munkaügyi ellátásban vesz részt. Természetesen előzetesen a munkaerő-piaci esélyeket is megvizsgálják. Mivel a maximum három évig tartó „rehab-járulék” szolgálati időnek számít, ezért mind a nyugdíj-, mind a munkaügyi ellátási ágban tovább mehet a „kliens”.

Az új rendszer három lényeges elemre épül: az új minősítési rendszerre, a rehabilitációs járulékra, valamint a rehabilitációs folyamatra. Ez utóbbi azt jelenti, hogy a „klienssel” nemcsak egészségügyi, hanem munkaügyi és szociális szakemberek is foglalkoznak. Az esetmenedzserek, illetve a rehabilitációs mentorok ezáltal személyre szabottan próbálnak segíteni a csökkent munkaképességű polgároknak, hogy a munkaerőpiacon tudjanak maradni.


Mint az egy szakmai háttérbeszélgetésen elhangzott, az új rendszert nem akarják „ráönteni” a társadalomra, ezért fokozatosan vezetik be. Először 2008. januárjától vonatkozik majd azokra, akik újonnan kérik leszázalékolásukat, később az eljárás kiterjed azokra is, akik régebbi rokkantosítás után felülvizsgálaton vesznek részt. Az új szisztéma a tervek szerint 2010-2011-re áll be a végleges üzemmódba.Az új rendszer bevezetésére a következő hét évben uniós forrásokkal együtt 60 milliárd forintot szánnak, és reményeik szerint évi mintegy 10-15 ezer embert tudnak majd „visszavezetni” a munkaerőpiacra.


Írta: mgiz Ideje: Március 28, szerda, 20:16:59 (24309 olvasás)

Hozzárendelt téma

Munkanélküliség, foglalkoztatásFogyatékkal, betegséggel élőkEsélyegyenlőség

"Leszázalékolás szigorítás vagy aktív eszközök?" | Belépés/Regisztráció | 0 hozzászólás
Küszöb
Minden hozzászólás a szerzők tulajdona. Nem feltétlenül értünk egyet velük, és nem vállalhatunk felelősséget a hozzászólások tartalmáért.

Toggle Content Kapcsolódó linkek
 Adatok: Fogyatékkal, betegséggel élők

A legolvasottabb cikk a következő kategóriában: Fogyatékkal, betegséggel élők:
Leszázalékolás szigorítás vagy aktív eszközök?

Toggle Content Cikk minősítése
Átlagos eredmény: 3.54
szavazatok: 33


Áldozz egy pillanatot az idődből és minősítsd a cikket

Kitűnő
Nagyon jó
Jó
Átlagos
Rossz


Toggle Content Beállítások

Toggle Content A nap híre

Toggle Content Régebbi hírek
Március 25, péntek
Jogszabályok (0)
Március 21, hétfő
Jogszabályok (0)
Március 09, szerda
Jogszabályok (0)
Március 03, csütörtök
Jogszabályok (0)
Február 27, szombat
Jogszabályok (0)
Február 20, szombat
Jogszabályok (0)
Február 18, csütörtök
Kilépési program közszolgáknak? (0)
Február 16, kedd
Jogszabályok (0)
Február 12, péntek
Jogszabályok (0)
Február 12, péntek
Munkajogi szeminárium (0)
Február 09, kedd
Jogszabályok (0)
Január 27, szerda
Munkajogi aktualitások 2016-ban - szakértői és bírói szemmel (0)
Január 23, szombat
Hatósági jogkör gyakorlása társasházak és lakásszövetkezetek életében (0)
Január 26, hétfő
Azonnali felmondás (0)
Január 26, hétfő
Hatósági jogkör gyakorlása társasházak és lakásszövetkezetek életében (0)
November 24, hétfő
Új tagok, új anyagok! (0)
Február 21, péntek
V. Önkormányzati Vagyongazdálkodási Konferencia (0)
április 05, péntek
IV. Önkormányzati Vagyongazdálkodási Konferencia (0)
Február 26, kedd
Pályázat! (0)
Február 16, szombat
Helyi adók-újdonság! (0)

Régebbi cikkek

Toggle Content Partnereink
Mindentudó

Telefalu

ITMentor

Telekuckó

Értelmi

Aktafórum

Lombikbaba


websas.hu

Interactive software released under GNU GPL, Code Credits, Privacy Policy
PR Csoport: Hírek | Kameravilág - biztonság | Shaggy szőnyegek | varrogep88.hu | Honlap elemző teszt | Szobalevegő | Vajaiajtó | Webdesign nyíregyháza