Köziglap.hu  
Toggle ContentToggle Content .:: Kezdőlap :: Közösségi fórumok :: Regisztráció ::.
Toggle Content User Info

Üdvözlet Anonymous

(Regisztráció)

Csatlakozás:
Legutóbbi: dora.czerovszki
Új, ma: 0
Új, tegnap: 0
Összes: 4561

Látogató online:
Tag: 0
Látogató: 20
Összes: 20
Ki hol van?:
 Látogató:
01: Fórum
02: Hírek
03: Fórum
04: Hírek archívuma
05: Hírek archívuma
06: Hírek archívuma
07: Hírek archívuma
08: Hírek
09: Hírek archívuma
10: Hírek archívuma
11: Hírek archívuma
12: Hírek archívuma
13: Hírek archívuma
14: Hírek archívuma
15: Hírek
16: Hírek
17: Saját beállítások
18: Saját beállítások
19: Hírek
20: Fórum

Bejelentkezett admin:

Nincs jelenleg adminisztrátor!

Toggle Content Modulok

Hírek › Rokknatsági nyugdíjak- törvényjavaslat
Esélyegyenlőség A Kormány benyújtotta törvényjavaslatát a rokkantsági járadékokról, s minden rokkantsági nyugdíjat felülvizsgálnak majd.

A törvényjavaslat: http://www.mkogy.hu/internet/plsql/ogy_irom.irom_adat?p_ckl=38&p_izon=2913


Ezzel lehet egyet nem érteni, morogni. A tervek szépen hangzanak, rahabilitálni, akit kell és lehet. Képzések és támogatások munkahelyek létesítéséhez, ez mind nagyon jó dolog.
Az én félelmem, hogy nem lesz mindehol munkahely a rehabilitációhoz, s mi lesz azokkal az emberekkel? Különösen a vidéki településeken élőkre gondolok, ahol most sincsenek munkehelyek.
Nehéz kérdések, bizonytalan a jövő, s most azok fognak félelemben élni, aki betegek, olyan jövőkép kellene számukra, hogy ne érezzenek félelmet, valamilyen formában biztosnak érezzék a jövőt, ez a helyzet csak súlyosbítja az érintettek helyzetét.
A mai helyzet? Az én csalédtagom már rahabilitálta magát, diplomát szerzett, rokkantsága mellett, támogatás nélkül. Betegsége gyógyíthatatlan, bár ez nincs ráírva senkire.
Mégsem kap munkát, teljes értékű életet élhet -a munka szempontjából, ám egy rehabilitált munkahelyre kényszerül majd csupán azért mert beteg?
Ennyi munkahelyet elképzelni sem tudok, a munkáltatók pedig nyilvánvalóan félnek, a beteg beteg lehet, kieshet a munkából.
Igazi kiutat nem látok, bár várhatóan jó dolgok is lesznek majd az új rendszerben.

Ötvenen túl már nincs élet? - Kiszűrik a pszeudo-rokkantnyugdíjasokat
A jövőben inkább a munkába való visszatérést ösztönzik

Papp Zsolt

A kormány megkezdi a rokkantnyugdíj-rendszer felülvizsgálat, az ehhez kapcsolódó jogszabályt most terjesztette be a szociális tárca a parlament elé. A nyilvántartások szerint ma 649 ezer honfitársunk kap rokkantnyugdíjat - a szám nagysága felveti a kérdést, hogy ebből ki a valódi rokkant és ki az, aki szociális segélyként használja a szolgáltatást. Az új javaslat szerint a rokkanttá nyilvánítás bonyolultabbá válik, a cél pedig a rehabilitáció lesz a jövőben.

A rokkantnyugdíj-kérdésről eltérő az emberek véleménye. A testi-lelki traumán túl – amelyeket nehéz földolgozni, sok esetben nem könnyű új életet kezdeni sem – ráadásul a rokkantnyugdíj soha nem biztosít luxusjövedelmet, különösen ha fiatal emberek pár év munka után kerülnek ilyen helyzetbe. Ma átlagosan havi ötvenezer forintot kap egy rokkantnyugdíjas, ennek fényében meglepő, hogy jelenleg összesen 649 ezer honfitársunk részesül ebben az ellátásban.

A közel 650 ezer fő a 3,9 millió foglalkoztatott 16 százaléka, s ez a szám részben magyarázatot ad az európai összehasonlításban alacsony hazai foglalkoztatási mutatókra. A rokkantak 72 százaléka az 1950 után született korosztályokból kerül ki, vagyis már közel van a nyugdíjkorhatárhoz, de azt még nem érte le.

A mai munkaerőpaicon a friss diplomások, illetve a nyugdíj előtt álló ötvenes korosztály elhelyezkedése a legnehezebb, ugyanis a vállalati HR-esek meggyőződése szerint ötvenen túl már nincs élet.

Kimondatlan ösztönzés

Ezért alakult úgy, hogy a kilencvenes évek óta a munkanélkülivé váló ötvenes korosztály a nyugdíjas évekig a rokkantnyugdíjban látja megélhetésének fő forrását. Kimondatlan kormányzati politika lett a rokkantnyugdíjazás ösztönzése, amit támogatott az eljárás viszonylag megengedő és némi korrupciótól sem mentes volta.

Az idén 580 milliárd forintot fordítanak a társadalombiztosítási alapok rokkantnyugdíjra, ami hatalmas összeg – a nyugdíjkiadások 22 százalékát teszi ki –, ennek ellenére alacsonyak a járadékok. Ezen a helyzeten most változtat a kormány: 2008-tól bevezeti a rehabilitációs járadékot – olvasható a parlament előtt fekvő törvényjavaslatban. Ezt a pénzbeli juttatást kapnák a jövőben mindazok, akik a törvény hatályba lépését követően szenvednek balesetet.

A rehabilitációs járadék húsz százalékkal magasabb lesz, mint a rokkantnyugdíj, igaz, ebből még nyugdíjjárulékot is kell fizetnie a biztosítottnak. A javaslat célja, hogy ösztönözze a munkába való visszatérést, hiszen a rehabilitációs időszak munkában eltöltött időnek számít a későbbi nyugdíjazás szempontjából.

Minden rokkantnyugdíjast felülvizsgálnak

Ez a rokkantnyugdíjat helyettesítő ellátás három évig járna, és akár munka mellett is igénybe lehetne venni, ám ez alatt a három év alatt az volna a cél, hogy a balesetet szenvedettet rehabilitálják annyira, hogy visszakerülhessen a munkaerőpiacra. A foglakoztatási rehabilitáció felelősei a munkaügyi központok lesznek, ahol tervek szerint különböző – az ellátott számára ingyenes – átképzési programokat szerveznek, a munkahelyteremtéshez külön támogatást kapnak a munkaadók.

Az egész rokkantosítás és rehabilitáció kulcsa az orvosi felülvizsgálat, ahol szemléleti változásra van szükség: míg jelenleg azt vizsgálják, mekkora a rokkantság foka, a jövőben a rehabilitáció esélyét kell vizsgálnia az orvosi bizottságnak. Ám ez még a jövő zenéje, hiszen a törvény indoklásából kiderül, hogy a szükséges intézményrendszer még csak csírájában létezik.

A valódi reform 2009-től kezdődne, mikoris a már rokkantnyugdíjat kapók felülvizsgálata során azt kell megnézni, hogy indokolt volt-e a rokkantnyugdíjazás, illetve fennáll-e még az indokoltsága. Így 2010-től indulhat meg a rokkantnyugdíjasok táborának lassú csökkenése, hiszen megnyílik számukra is a rehabilitáció lehetősége.
Hirszerzo.hu


Írta: mgiz Ideje: Május 05, szombat, 20:10:10 (9353 olvasás)

Hozzárendelt téma

Fogyatékkal, betegséggel élőkEsélyegyenlőség

"Rokknatsági nyugdíjak- törvényjavaslat" | Belépés/Regisztráció | 1 hozzászólás
Küszöb
Minden hozzászólás a szerzők tulajdona. Nem feltétlenül értünk egyet velük, és nem vállalhatunk felelősséget a hozzászólások tartalmáért.

Re: Rokknatsági nyugdíjak- törvényjavaslat (Pontok: 1 )
Szerző: wuxie Ideje: Augusztus 23, csütörtök, 12:27:17
sci Fi Costume pictureUse certain search phrases to refine your searchSearch on the web for retailers promoting outfits for additionally dimensions females.
Posted On: halloween costumes Saturday, February 18th, 2012 at five:fifty seven am Procuring for products hasn't been far more handy as of late with all the introduction linked with world wide web know-how. Understanding about diverse data has grown to get obtainable to a lot of people in lots of areas on the earth also sexy Teddies . Definitely, spirit halloween costume store Geisha Costume folks are benefitting seriously in the usefulness a consequence of online. It truly is just like you can accessibility distinct sections from the entire world with simply just click from the button. Sharing info is observable with these engineering and organization in addition to has built a means for it Fire Fighter Costume . Pirate Costumes black strapless dress angel Costumes


Toggle Content Kapcsolódó linkek
 Adatok: Esélyegyenlőség

A legolvasottabb cikk a következő kategóriában: Esélyegyenlőség:
Rokknatsági nyugdíjak- törvényjavaslat

Toggle Content Cikk minősítése
Átlagos eredmény: 3.33
szavazatok: 9


Áldozz egy pillanatot az idődből és minősítsd a cikket

Kitűnő
Nagyon jó
Jó
Átlagos
Rossz


Toggle Content Beállítások

Toggle Content A nap híre

Toggle Content Partnereink
KCR-VEZSE

KCR-gportal

Mindentudó

Telefalu


Toggle Content jogiforumhírek

Toggle Content Régebbi hírek


websas.hu

Interactive software released under GNU GPL, Code Credits, Privacy Policy
PR Csoport: Hírek | Kameravilág - biztonság | Shaggy szőnyegek | varrogep88.hu | Honlap elemző teszt | Szobalevegő | Vajaiajtó | Webdesign nyíregyháza