Köziglap.hu  
Toggle ContentToggle Content .:: Kezdőlap :: Közösségi fórumok :: Regisztráció ::.
Toggle Content User Info

Üdvözlet Anonymous

(Regisztráció)

Csatlakozás:
Legutóbbi: Ágica74
Új, ma: 0
Új, tegnap: 0
Összes: 4533

Látogató online:
Tag: 0
Látogató: 21
Összes: 21
Ki hol van?:
 Látogató:
01: Hírek
02: Hírek
03: Saját beállítások
04: Fórum
05: Fórum
06: Hírek
07: Fórum
08: Fórum
09: Kezdőlap
10: Fórum
11: Fórum
12: Fórum
13: Hírek
14: Kezdőlap
15: Fórum
16: Hírek
17: Hírek
18: Fórum
19: Kezdőlap
20: Fórum
21: Saját beállítások

Bejelentkezett admin:

Nincs jelenleg adminisztrátor!

Toggle Content Modulok

Hírek › Legyen Jobb a gyerekeknek!
Gyermek és ifjúságvédelem Közös jövőnkről Ferge Zsuzsa nyilatkozik a 168 órának. Ezt teszem közzé.

Valamit valóban tenni kell, ma! A "vészhelyzetet" lehet nem látja mindenki tisztán, ám fenyeget.


Ferge Zsuzsa a közös jövőről

Vészhelyzet

szerző: Sztankay Ádám forrás: 168ra

Az Országgyűlés május elején szavaz a Legyen jobb a gyerekeknek! elnevezésű nemzeti stratégiai programról, amely a gyermekszegénység leküzdését célozza. A voksolás elővitái során váltak szélesebb körben is ismertté az UNICEF felmérésének számai. Kiderül belőlük: Magyarországon 620 ezer 18 évnél fiatalabb él a szegénységi küszöb alatt (a korosztály 30 százaléka). 15 százaléknak a családjában egyik szülőnek sincs munkája. Ugyanakkor stratégiát előkészítő program kidolgozója maga is úgy véli: a tervek megvalósítására még az Országgyűlés egyhangú jóváhagyása sem jelent garanciát.

Az UNICEF adatai civil szemmel is riasztóak. Vészhelyzet van?

Magyarország – az utolsó évtized összesített adatai alapján – sok esetben az utolsó vagy az utolsó előtti helyen szerepel a huszonegy fejlett európai ország közt. Három tény különösen ijesztő. Utolsók között vagyunk a szülők foglalkoztatottságát, illetve a kis súlyú újszülöttek számát és a csecsemőhalandóság adatait tekintve. A két utóbbi „mutató” egyértelműen kapcsolódik egymáshoz, és az egész összefügg a szegénységgel. Jelenleg 2,8 millió ember él a statisztikai hivatal által meghatározott létminimum alatt. Ez statisztikailag 28 százalék. Ám ez a szám a gyerekes családokban már 40, háromgyerekeseknél 60, a négy- és többgyerekesek közt pedig 80 százalék. Ha mindehhez hozzávesszük az oktatási rendszer problémáit, akkor azt látjuk: a szegénységben élő gyerekek 25-30 százalékának nincs esélye olyan képzésre, amely felnőttkorára egyenlő esélyeket adhatna számukra.

Kidolgozója volt a Legyen jobb a gyerekeknek! nemzeti stratégia háttérprogramjának. Ha a tervből valóság lesz, mit kellene első lépésben tenni?

A három- és többgyerekesek családi pótlékát emelni. Aztán megoldani a kisebb és nagyobb gyermekek rendszeres és jobb óvodai, iskolai étkezését a 28-30 legrosszabb helyzetű kistérségben. Viszonylag gyorsan el kellene kezdeni a „Biztos kezdet” elnevezésű program szélesebb körű bevezetését. A tudomány ugyanis rájött: nem három-öt éves korban, hanem már a születéstől el kell kezdeni a gyermekek fejlesztését. Sőt már a várandós anyák táplálkozása is idetartozik. A program eredetijét Angliában kezdték működtetni, ahol egyébként sokkal rosszabb az óvodai helyzet. Olyan gyerekházakat hoztak létre, amelyekben szakemberek mérik fel az ott megforduló gyerekek állapotát. Nincs kötelező megjelenés, rugalmasan alkalmazkodnak a szülők igényeihez, idejéhez. Afféle anya- és gyermektanító intézményről van szó. Jelzik, ha a gyerek valamilyen téren lemarad, és segítenek a korrekcióban. Angliában sikeres a program, nagy a civil támogatottsága. Néhány éve kísérletképpen Magyarországon is nyílt pár ilyen ház – az óvoda előtti fejlesztéshez. Ha a polgármester helyet ad, ha a lakosság támogatja az elképzelést, s mindenekelőtt beviszik oda a rosszabb helyzetű vagy akár a normál körülmények között élő gyermekeket, akkor nálunk is komoly eredményeket lehetne elérni.

A Legyen jobb a gyerekeknek! program kapcsán többször elmondta: alapkérdés, miként reagál a tervekre a társadalom. Ugyanakkor rendre arról hallani, hogy már a roma, nem roma vegyes osztályok „rendeleti” létrehozása ellen is sokan tiltakoznak.

Meggyőződésem: parancsszóval semmit nem lehet megoldani. Ha egy osztályban a gyerekek 60 százaléka nagyon rossz környezetből jön, akkor a másik 40 sem tud igazán jól tanulni. Felmérések szerint egyharmad rossz helyzetű és kétharmad normál helyzetű gyerek – feltéve, hogy nem túl nagy létszámú az osztály – még jól tanítható együtt. Ha több a hátrányos helyzetű gyerek, akkor szinte érthető a szülők tiltakozása. Az ideális megoldásokhoz többféle feltételrendszert kellene megteremteni. Magyarországon például a „gettósodás” is olyan fokú, hogy néhány faluban már nem lehet vegyes iskolát csinálni, mert ott csak cigányok élnek. Ilyen esetben kérdés: a helyi iskola színvonalát kell-e fejleszteni, vagy inkább a tanulókat utaztatni, hogy „szivárványszínű” iskolákba járjanak. Mindennek van létjogosultsága, attól függően, hogy mit akar például a helyi közösség. Több megoldást el tudok képzelni, de fotelból nem tudok receptet adni. Ráadásul annyi érdek és erő ütközik, hogy az sem könnyíti meg a tisztánlátást. Az sem biztos, hogy a gyermekszegénység kapcsán ezek a legfontosabb kérdések.

Mi a helyzet a gyerekszegénység elleni kidolgozott programmal?

A kormány illetékesei országgyűlési határozatot készítettek belőle. Májusban döntenek a képviselők: elfogadják-e a huszonöt évre szóló nemzeti stratégiát.

Nyilatkozta: tizenöt éve nem volt rá példa, hogy a gyermekszegénység megoldása kapcsán az illetékes minisztériumok olyan komolyan együttműködjenek, mint most.

Csoda történt?

A miniszterelnök döntése alapján alakult ki az a struktúra, amely lehetővé tette a dolgot. Létrejött a Társadalompolitikai Kabinet, amelynek tagja minden humán érdekeltségű miniszter. Elnöke Kiss Péter. Titkára Kovárik Erzsébet, aki egyben a gyermekszegénység elleni program kormánybiztosa a Szociális és Munkaügyi Minisztériumban. Az ő munkája volt, hogy – a kormányhatározat utasításának megfelelően – összehozza a különböző minisztériumok felelőseit. Ez meg is történt, és akkoriban még optimistán nyilatkoztam. Azóta már nem ilyen jó a helyzet.

Mert?

Az Új Magyarország fejlesztési terv kapcsán, az operatív megvalósítás sikere érdekében a kormány kijelölt bizonyos „zászlóshajókat”, amelyek kiemelt fontosságúak. Az első ilyen volt a Legyen jobb a gyerekeknek! nemzeti stratégiai terv, amelyet még öt követett. A különböző érdekcsoportok „mozgása” következtében mára viszont már több mint húsz „zászlóshajó” van, és óriási a versengés a forrásokért.

A Fidesz március végi konferencián „kiegészítette” a gyermekszegénység kapcsán készült stratégiát. Hangsúlyozták: az elképzelés és a kormány politikája nincs összhangban. Kiáltványt is fogalmaztak, amelynek végére azt is odabiggyesztették: szóban ön is egyetértett.

Pártolom az árkok betemetését. Ezért elfogadtam a Fidesz nőtagozatának meghívását a konferenciára. Szakkérdésekben voltak viták, de alapvetően egyetértettünk abban: szükség van a programra. Ezt követően nagyon meglepődtem, amikor azt hallottam: a nőtagozat elnöke, a Fidesz alelnöke, Pelczné Gáll Ildikó nagyon programellenes beszédet mondott a parlamentben. Csak a szavazás után fog kiderülni, sikerül-e végül ötpárti konszenzusra jutni.

Ha nem?

Akkor is kell valamit csinálni. Kérdés az is: mit ér egyáltalán egy elfogadott országgyűlési határozat. Mennyi pénzt tesz mögé az operatív program, amelyet az elfogadás után kell a kormánynak kidolgoznia. És milyen ellenőrzés lesz felette. Tizenöt éve született egy csodálatos országgyűlési határozat a nyugdíjrendszerről. Azóta is ott pihen valamelyik fiókban. Nagyszerű országgyűlési határozat született a fogyatékosok helyzetének javításáról is, az akadálymentesítésről. Abból is csak akkor lett valami, amikor az érintettek civil szervezetei megelégelték a nagy csendességet.

A gyermekszegénység érintettjeinek elég csekély az érdekérvényesítő képessége.

Elsősorban a média feladata, hogy világossá tegye: a változás nemcsak a gyerekek, hanem mindannyiunk érdeke. Ha nem történik semmi, akkor húsz év múlva olyan országban fogunk élni, ahol a társadalom 30 százaléka mérhetetlenül nyomorult és munkaképtelen emberekből áll. Amely melegágya a bűnözésnek és mindenféle politikai zűrzavarnak.

Médiamelósként nem könnyű olyan témát „melegen” tartani, amely nem kap hangsúlyt a kormányzati kommunikációban. Abban viszont most nem a szegény gyermekeké a főszerep, hanem például a sikeresnek címkézett egészségügyi reformé.

A több-biztosításos modell bevezetését a társadalom 90 százaléka ellenzi, megvalósulása csupán 10 százalék hasznát szolgálná. Remélem, hogy a tervezetet mielőbb elvetik. Ha így történik, és folytatódik az eddigi intézkedések korrekciója, az ország politikai nyugvópontra juthat. Erőre kaphatnak a helyi társadalmak, a civil világ. Elkezdhetnek olyan társadalmi problémákkal foglalkozni, amelyek függetlenek a politikai erők pillanatnyi érdekeitől, de megoldásukon a közös jövőnk múlhat.
www.168ora.hu


Írta: mgiz Ideje: Május 11, péntek, 21:21:21 (2420 olvasás)

Hozzárendelt téma

Gyermek és ifjúságvédelemEsélyegyenlőség

"Legyen Jobb a gyerekeknek!" | Belépés/Regisztráció | 3 hozzászólás
Küszöb
Minden hozzászólás a szerzők tulajdona. Nem feltétlenül értünk egyet velük, és nem vállalhatunk felelősséget a hozzászólások tartalmáért.

Re: Legyen Jobb a gyerekeknek! (Pontok: 1 )
Szerző: Holdanyó Ideje: Május 28, hétfő, 05:49:30
Olvastam a cikket sőt alatta vannak linkek többekközt hangriport.
Jelenleg várnunk kell júliusig amikor az első 3 éves programot kidolgozza a bizottság. Kíváncsi leszek mi sűl ki belőle. jelenleg a www.gyerekszegenyseg.hu honlappal tartom a kapcsolatot. Ferge Sándorral és Keszeg Évával álok e-mail kapcsolatban. Ígyekszem a lakóhelyemen terjeszteni a Biztos Kezdet program fontosságát. Csak az a kérdés hogy erre az uniós pénzek mikor folynak be.


Re: Legyen Jobb a gyerekeknek! (Pontok: 1 )
Szerző: Holdanyó Ideje: Június 06, szerda, 10:19:39
Ennek a cikknek a végén még voltak linkek, ahonnan hanganyagot lehetett hallani 4 részben. Most fórumozok a www.gyerekszegenyseg.hu honlapon és Kecskés Éva meg is látogatott, hogy vajon milyen erők munkálkodnak bennem, hogy 5 gyerek mellet estin gimibe járva még van időm, kedvem a gyermekein jövőjével a jelenével foglalkozni. Elmeséltem neki, hogy a középső lányom kreativitása indított el ezen az úton, hisz olyan mint tiffany vagy agyagozás vagy bármi más helyben nem található meg. Nade az utazás drágult, így reménytelen hogy heti-havi rendszerességgel be tudjunk menni Budapestre ahol ilyen tanfolyamok kultúrházi programok vannak. Nem beszélve arról, hogy egy keresetből élő nagy családban nem lehet csak egy gyerek kívánságainak eleget tenni. Nagyon hiányzik pl: a Mikka-makka ház, mert bár nem egészen a Biztos Kezdet program keretében működött, de egy védőnő vezette és járt oda egy fejlesztőpedagógus, így a szülőnek, ha gondja volt, bátran fordulhatott tanácsért. De ez sem a lakóhelyünkön volt, de akkor még rendelkezésünkre állt idős autónk, így 20 perc alatt az 5 gyerekkel átruccantunk szombatonként. Most várjuk, hogy az első 3 évre kidolgozzanak valami programot, de ehhez úgy rémlik nincs központi költségvetési keret, csak amit az unio juttat. Nagyon kiváncsi vagyok megint egeret szülnek a hegyek? vagy lesz valami érdemi munka, mert mindent az önkormányzatokra hárítanak.


Re: Legyen Jobb a gyerekeknek! (Pontok: 1 )
Szerző: wuxie Ideje: Augusztus 23, csütörtök, 12:19:57
incredibly committed and gifted team of designers that fully grasp the manufacturer and its sector and understand how to make their shoppers smile!The manufacturer quickly grew to become infectious and distribute to other areas from the earth like the united kingdom, Spain summer dress up games , Portugal expensive halloween costumes , France funny halloween costumes cowgirl halloween costume , Germany, Italy, Scandinavia, Benelux Cowgirl Costumes Vinyl Fetish , Greece, Israel and Turkey. It is rarely a shock once you search the fantastic designs which can be readily available. You ll be delighted aided by the girly materials, edgy prints and contemporary models that may ring a bell together with your internal shoe diva. This manufacturer understands tips on how to do points with regards to independence of decision. boy halloween costumes Just like the label offers you the liberty to become on your own and unwind,


Toggle Content Kapcsolódó linkek
 Adatok: Gyermek és ifjúságvédelem

A legolvasottabb cikk a következő kategóriában: Gyermek és ifjúságvédelem:
Új tankönyv és étkezési támogatás jövőre!

Toggle Content Cikk minősítése
Átlagos eredmény: 0
szavazatok: 0

Áldozz egy pillanatot az idődből és minősítsd a cikket

Kitűnő
Nagyon jó
Jó
Átlagos
Rossz


Toggle Content Beállítások

Toggle Content A nap híre

Toggle Content jogiforumhírek


websas.hu

Interactive software released under GNU GPL, Code Credits, Privacy Policy
PR Csoport: Hírek | Kameravilág - biztonság | Shaggy szőnyegek | varrogep88.hu | Honlap elemző teszt | Szobalevegő | Vajaiajtó | Webdesign nyíregyháza