Köziglap.hu  
Toggle ContentToggle Content .:: Kezdőlap :: Közösségi fórumok :: Regisztráció ::.
Toggle Content User Info

Üdvözlet Anonymous

(Regisztráció)

Csatlakozás:
Legutóbbi: Ágica74
Új, ma: 0
Új, tegnap: 0
Összes: 4533

Látogató online:
Tag: 0
Látogató: 17
Összes: 17
Ki hol van?:
 Látogató:
01: Hírek
02: Saját beállítások
03: Fórum
04: Fórum
05: Fórum
06: Fórum
07: Kezdőlap
08: Fórum
09: Fórum
10: Fórum
11: Hírek
12: Kezdőlap
13: Fórum
14: Hírek
15: Fórum
16: Fórum
17: Hírek

Bejelentkezett admin:

Nincs jelenleg adminisztrátor!

Toggle Content Modulok

Hírek › Elvennék a nevelőotthonokat az önkormányzatoktól
Gyermek és ifjúságvédelem Nem hagyná önkormányzati hatáskörben a speciális nevelőotthonok fenntartását az új szociális miniszter. Az MTI-nek pénteken nyilatkozó Szűcs Erika szerint a szakmai kérdések gyakran politikai erőtérbe kerülnek. "Ha az önkormányzati rendszerhez és az önkormányzatok által működtetett intézmények fenntartási logikájához hozzá lehetne nyúlni, akkor ezeket a különleges érzékeny területeket nem kellene önkormányzati hatáskörben hagyni" - mondta a szocialista politikus.
A cikk is írja, ehhez az önkormányzati törvény módosítására is szüksége lenne, ez szintén politikai, s nem szakmai döntés, bár befolyásolhatják különböző érdekek, s maga a szakma is.
A reggel.hu híre:

Elvennék a nevelőotthonokat az önkormányzatoktól
Nem hagyná önkormányzati hatáskörben a speciális nevelőotthonok fenntartását az új szociális miniszter.

Nem hagyná önkormányzati hatáskörben a speciális nevelőotthonok fenntartását az új szociális miniszter. Az MTI-nek pénteken nyilatkozó Szűcs Erika szerint a szakmai kérdések gyakran politikai erőtérbe kerülnek. "Ha az önkormányzati rendszerhez és az önkormányzatok által működtetett intézmények fenntartási logikájához hozzá lehetne nyúlni, akkor ezeket a különleges érzékeny területeket nem kellene önkormányzati hatáskörben hagyni" - mondta a szocialista politikus.

Közölte, szükségesnek tartaná az önkormányzati törvény módosítását ebben a kérdésben, ám ehhez kétharmados parlamenti támogatásra lenne szükség. Szűcs Erika jelezte azt is: vannak még olyan szakterületek, ahol véleménye szerint nem értelmezhető az önkormányzati felelősség. Az új minisztert annak kapcsán kereste meg a távirati iroda, hogy a nevelőotthonokban élő fiatalokat képviselő gyermekparlament nemrég sérelmezte: a speciális ellátást igénylő, gyakran súlyos pszichés zavarokkal küszködő, vagy tudatmódosító szereket használó társaikkal egy intézményben kell élniük, és gyakran "rettegniük".

Szakemberek is megerősítették: valóban több speciális gyermekotthonra lenne szükség, ám miután ezek fenntartása, a szakemberek, pszichiáterek megfizetése sokba kerül, a fenntartó megyei önkormányzatok alig hoznak létre ilyen intézményeket. A szakminiszter figyelmeztető társadalmi tünetnek nevezte, hogy növekszik a speciális bánásmódot igénylő gyermekek száma. Álláspontja szerint erre finanszírozási oldalról is választ kell adni, így például több szakembert kellene a speciális ellátási igényű gyermekek mellé állítani.

A minisztériumnak ugyanakkor azzal kell szembenéznie, hogy - részben a területi gazdasági egyenlőtlenségek miatt - a megyei önkormányzatok egy részének nincs forrása a szükséges speciális ellátás biztosítására - közölte Szűcs Erika. Hozzátette: személyes, ám "önkormányzati tapasztalati alapú" véleménye szerint nem igazán szerencsés, hogy minden közösségi szolgáltatási típusú intézmény önkormányzati fenntartásban van. Mint mondta, emiatt az értelmes, szakmai változtatási szándékok gyakran politikai erőtérbe kerülnek, és így "már nem a szakmáról szól a történet".


Írta: mgiz Ideje: Május 18, vasárnap, 22:57:21 (1333 olvasás)

Hozzárendelt téma

Gyermek és ifjúságvédelemSzociális témákÖnkormányzatok helyzetéről, működ

"Elvennék a nevelőotthonokat az önkormányzatoktól" | Belépés/Regisztráció | 0 hozzászólás
Küszöb
Minden hozzászólás a szerzők tulajdona. Nem feltétlenül értünk egyet velük, és nem vállalhatunk felelősséget a hozzászólások tartalmáért.

Toggle Content Kapcsolódó linkek
 Adatok: Gyermek és ifjúságvédelem

A legolvasottabb cikk a következő kategóriában: Gyermek és ifjúságvédelem:
Új tankönyv és étkezési támogatás jövőre!

Toggle Content Cikk minősítése
Átlagos eredmény: 5
szavazatok: 1


Áldozz egy pillanatot az idődből és minősítsd a cikket

Kitűnő
Nagyon jó
Jó
Átlagos
Rossz


Toggle Content Beállítások

Toggle Content A nap híre

Toggle Content jogiforumhírek


websas.hu

Interactive software released under GNU GPL, Code Credits, Privacy Policy
PR Csoport: Hírek | Kameravilág - biztonság | Shaggy szőnyegek | varrogep88.hu | Honlap elemző teszt | Szobalevegő | Vajaiajtó | Webdesign nyíregyháza