Köziglap.hu  
Toggle ContentToggle Content .:: Kezdőlap :: Közösségi fórumok :: Regisztráció ::.
Toggle Content User Info

Üdvözlet Anonymous

(Regisztráció)

Csatlakozás:
Legutóbbi: adrkk88
Új, ma: 0
Új, tegnap: 0
Összes: 4574

Látogató online:
Tag: 0
Látogató: 12
Összes: 12
Ki hol van?:
 Látogató:
01: Hírek
02: Hírek
03: Fórum
04: Fórum
05: Fórum
06: Hírek
07: Fórum
08: Hírek
09: Fórum
10: Hírek
11: Fórum
12: Fórum

Bejelentkezett admin:

Nincs jelenleg adminisztrátor!

Toggle Content Modulok

Hírek › Az Ombudsman közleményei gyermekvédelmi eljárásokról
Gyermek és ifjúságvédelem Az állampolgári jogok országgyűlési biztosának éves beszámolóiból és közleményeiből is sokat lehet tanulni minden érintettnek, aki gyermeket nevel, gyermekekkel foglalkozik. Az éves jelentésekben más bennünket érintő vizsgálatokról is olvashatunk.

Közlemények gyermekvédelmi ügyekben az obh.hu lapról:

Közlemény a tankötelezettség teljesítéséről
(OBH 4250/2007.)
A panaszos, egy magatartás-problémákkal küszködő gyermek anyja az országgyűlési biztostól kérte, vizsgálja meg a gyereke tankötelezettségével kapcsolatos intézkedéseket. Azt sérelmezte, hogy nem kapott segítséget ahhoz, hogy a gyermek a megfelelő általános iskolába járjon. Az általános iskola megoldási javaslata kimerült abban, hogy a szülőt kérték, kezdeményezze gyermeke magántanulóként való oktatását. Ennek megfelelően a kisdiák a 2007/2008-as tanévet magántanulóként kezdte meg, de édesanyja rövidesen átíratta a lakóhelye szerint illetékes, kötelező felvételt biztosító iskolába.
A magatartási, beilleszkedési problémák 2004. évtől kezdődően fennálltak. A szakemberek a gyermek pszichoterápiás kezelését javasolták. Az anya a vizsgálatokra a gyermeket elvitte, a javasolt terápiás foglalkozások megkezdődtek, de megszakadtak, mivel az édesanya nem biztosította a folyamatos részvételt.
Az iskolának tudomása volt arról, hogy az anya a terápiás kezeléseket megszakította, de nem tárták fel annak okát, az együttműködés hiányának hátterét. A pedagógusok – a gyermekvédelmi jelzőrendszer tagjai – nem jelezték a gyermekjóléti szolgálatnak a gyermek veszélyeztetettségét. Az anya ezért a gyermekvédelmi alapellátás keretében nem kapott, nem kaphatott segítséget a problémái megoldásához.
A biztos megállapította, hogy a beilleszkedési, magatartási, súlyos pszichés zavarokkal küzdő, amúgy kiemelkedő képességű gyermek érdekét semmiképpen nem szolgálta a magántanulói oktatás javaslata, és az sem, hogy átíratták a kötelező iskolai felvételt biztosító alapfokú iskolába. Önmagában az iskolaváltás, az „új környezet” nem volt alkalmas problémamegoldásra.
A vizsgálat összességében megállapította, hogy a panaszos nem kapott valós segítséget szülői kötelezettsége teljesítéséhez, a gyermeki jogok érdekében hatékony intézkedések elmulasztása miatt a kisiskolás nem a pszichés állapotának megfelelő oktatási intézményben teljesíti tankötelezettségét.
A biztos az iskola igazgatójánál kezdeményezte, hogy a jövőben tegyen eleget a gyermekvédelmi törvényben foglalt jelzési és együttműködési kötelezettségnek, továbbá felkérte a gyermekjóléti központ vezetőjét, hogy a családdal vegye fel a kapcsolatot, a gyermek védelme érdekében tegye meg a szakmailag megalapozott intézkedéseket.

Az állampolgári jogok országgyűlési biztosának közleménye
a 13 hónapos korában éhen halt gyermek ügyében

(OBH 1024/2008)

Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa jogszabály-módosítást kezdeményezett annak érdekében, hogy a gyermekvédelmi törvénybe kerüljön bele, hogy milyen következményekkel jár, ha a gyermekvédelmi jelzőrendszer tagjai elmulasztják jelzési és együttműködési kötelezettségüket.
Az ombudsman hivatalból vizsgálatot folytatott a Népszabadság c. napilap 2007. december 22-én megjelent „Éhhalál 13 hónapos korban” című cikke alapján. Az írásban feltárt körülmények ugyanis arra utaltak, hogy sérült a gyermek élethez, valamint kiemelt védelemhez való joga.
A vizsgálat feltárta, hogy a gyermekjóléti szolgálat családgondozójának 2005 januárjától tudomása volt a családban nevelkedő gyermekek veszélyeztetettségéről. A hét gyermeket nevelő családdal kapcsolatban állt a családgondozó, a védőnő, a gyermekorvos, a pedagógusok, a jegyző. A családon belüli erőszak miatt már korábban rendőri intézkedésre is sor került. A vizsgálat megállapította, hogy – bár tudtak a csecsemő veszélyeztetettségéről – a gyermek védelmére jogosult és köteles hatóságok valamint szolgáltatók nem tettek eleget a gyermekvédelmi törvényben előírt jelzési, együttműködési és tájékoztatási kötelezettségüknek. Nem hoztak hatékony intézkedéseket a gyermeki jogok érvényesülésére, ami sértette a gyermek kiemelt védelemhez fűződő jogát.
A biztos mindezek alapján kezdeményezte a gyermekvédelmi törvény módosítását.

Budapest, 2008. április 9.
Dr. Szabó Máté sk.

Közlemény egy gyámhatósági eljárás ügyében
(OBH 1251/2008.)

Egy 12 és egy 9 éves gyermek édesapja és apai nagyanyja kérte a biztos vizsgálatát, mert a gyámhivatal az apát láthatási ügyben végrehajtási bírsággal sújtotta, miközben rendszeresen figyelmen kívül hagyta azt a bejelentést, hogy gyermekek – annak magatartása miatt – nem akarnak találkozni az anyjukkal. A gyámhivatal nem intézkedett azzal a kérelemmel kapcsolatban sem, amelyben az apa a kiskorúak és az anya kapcsolattartásának újraszabályozását igényelte, és nem reagált a kisebb gyermek veszélyeztetettségéről szóló jelzésre sem.
A jegyző a szülők közötti konfliktusok miatt a gyermekeket védelembe vette, ennek nyomán a család gondozása a gyermekjóléti szolgálat kötelessége lett. A biztos ezért a gyámhivatal sérelmezett magatartásán kívül hivatalból is vizsgálta a jegyző gyámhatósági eljárását és a gyermekjóléti szolgálat tevékenységét.
Alapvető jogokkal összefüggő sérelmet a vizsgálat abban a tekintetben nem tárt fel, hogy a gyámhivatal a kapcsolattartást meghiúsító szülőt – a jogszabályi előírásoknak megfelelően – eljárási bírság megfizetésére kötelezte. Ennek hátterében ugyanis az áll, hogy a gondozó szülő felelőssége és kötelezettsége a gyermek kapcsolattartásra való felkészítése, nem csupán fizikai, hanem érzelmi szempontból is.
A tisztességes eljáráshoz való joggal összefüggő visszásságot okozott azonban az, hogy az első és másodfokon eljáró gyámhivatalok jogerős döntéseiket több esetben az eljárás megindulását követő fél- egy év múlva hozták meg, a gyámhatóság védelembe vételi eljárása pedig formális volt.
A vizsgálat szerint a gyámhivatal nem tisztázta megfelelően, hogy megalapozott-e a kisebb gyermek bántalmazására utaló jelzés. A gyermekjóléti szolgálat kísérletet sem tett rá, hogy ellássa a védelembe vételhez kapcsolódó szolgáltatási feladatokat. A mulasztások következtében veszélybe került a gyermek kiemelt védelemhez fűződő – az állam és a társadalom részéről megillető – joga
.
A biztos felkérte az első és másodfokon eljáró gyámhivatalok vezetőjét, hogy a jövőben fokozottabban figyeljenek az ügyintézési határidők betartására. Az első fokon eljáró gyámhivatal vezetőjénél kezdeményezte, hogy haladéktalanul tisztázza a gyermek bántalmazására utaló jelzések megalapozottságát. A jegyzőt és a gyermekjóléti szolgálatot a biztos felszólította, hogy a jogszabályi rendelkezések alapján teljesítse a védelembe vételi eljárás és az ahhoz kapcsolódó szolgáltatás feladatait.
Budapest, 2008. május 14.íbr> Dr. Szabó Máté sk.


Írta: mgiz Ideje: Május 24, szombat, 22:24:18 (2815 olvasás)

Hozzárendelt téma

Gyermek és ifjúságvédelemEllenőrzések a közszférában

"Az Ombudsman közleményei gyermekvédelmi eljárásokról" | Belépés/Regisztráció | 0 hozzászólás
Küszöb
Minden hozzászólás a szerzők tulajdona. Nem feltétlenül értünk egyet velük, és nem vállalhatunk felelősséget a hozzászólások tartalmáért.

Toggle Content Kapcsolódó linkek
 Adatok: Gyermek és ifjúságvédelem

A legolvasottabb cikk a következő kategóriában: Gyermek és ifjúságvédelem:
Új tankönyv és étkezési támogatás jövőre!

Toggle Content Cikk minősítése
Átlagos eredmény: 0
szavazatok: 0

Áldozz egy pillanatot az idődből és minősítsd a cikket

Kitűnő
Nagyon jó
Jó
Átlagos
Rossz


Toggle Content Beállítások

Toggle Content A nap híre

Toggle Content Partnereink
KCR-VEZSE

KCR-gportal

Mindentudó

Telefalu


Toggle Content jogiforumhírek

Toggle Content Régebbi hírek


websas.hu

Interactive software released under GNU GPL, Code Credits, Privacy Policy
PR Csoport: Hírek | Kameravilág - biztonság | Shaggy szőnyegek | varrogep88.hu | Honlap elemző teszt | Szobalevegő | Vajaiajtó | Webdesign nyíregyháza