Köziglap.hu  
Toggle ContentToggle Content .:: Kezdőlap :: Közösségi fórumok :: Regisztráció ::.
Toggle Content User Info

Üdvözlet Anonymous

(Regisztráció)

Csatlakozás:
Legutóbbi: adrkk88
Új, ma: 0
Új, tegnap: 0
Összes: 4574

Látogató online:
Tag: 0
Látogató: 11
Összes: 11
Ki hol van?:
 Látogató:
01: Hírek
02: Hírek
03: Fórum
04: Hírek
05: Fórum
06: Fórum
07: Fórum
08: Saját beállítások
09: Hírek
10: Fórum
11: Hírek

Bejelentkezett admin:

Nincs jelenleg adminisztrátor!

Toggle Content Modulok

Hírek › Gondnok dönthetne a családi pótlékról
Gyermek és ifjúságvédelem Egyes hírek, tervek szerint szigorodnak a családtámogatási rendszer ellátásainak jogosultsági feltételei.
A családi pótlékkal kapcsolatos hír a nol.hu-ról:
Tervek szerint azok a szülők, akikről a település jegyzője úgy véli, hogy elhanyagolják a gyermeküket, nem kapnák meg a családi pótlékot, helyettük eseti gondnok döntene a juttatás felhasználásáról.

Gondnok dönthetne a családi pótlékról

Tervek szerint azok a szülők, akikről a település jegyzője úgy véli, hogy elhanyagolják a gyermeküket, nem kapnák meg a családi pótlékot, helyettük eseti gondnok döntene a juttatás felhasználásáról.


Az év eleje óta több nyilatkozat is elhangzott arról, milyen változások várhatók a családi pótlékkal kapcsolatban. Szeptembertől adóterhet nem viselő támogatásként kapják majd a családok, így közvetlenül ugyan nem adózik, de akinek idén az összjövedelme (a családi pótlékkal és a gyessel) átlépi a 2,2 millió, jövőre pedig a hárommillió forintot, annak a kilógó rész után 19 százalékos adót kell fizetnie. Nyilvánosságra került már, hogy a 14 és 18 éves kor közötti gyerekek esetében csak akkor jár majd a családi pótlék, ha a gyerekek iskolába járnak.

Információink szerint a családi pótlék felhasználását a jövőben nem minden esetben bíznák a szülőkre. Korlátoznák a felhasználását - ahogy arra korábbi tanulmányában Ferge Zsuzsa szociológus is felhívta a figyelmet -, ha a szülő elhanyagolja gyermekét. Mit jelent az elhanyagolás? A gyereket nem öltözteti, nem eteti megfelelően, nem mosdatja, egészségügyi ellátását is elhanyagolja. E körbe tartozna, ha a szülő a lakását, a környezetét sem tartja rendben. (A lakókörnyezet korábban már egyszer előkerült: tavaly ősszel, amikor a szociális törvény módosításához érkeztek a szocialista javaslatok. Akkor a szociális segélyhez jutás szigorítása kapcsán merült fel: ne kapjon segélyt az, aki nem tartja be "a társadalmi együttélés szabályait", és aki "életvitele alapján" nem felel meg "a közösségi elvárásoknak". Az indítványozók az ellátás feltételeként várták volna el, hogy a segélyezett a "lakókörnyezetének alapvető tisztaságáról" gondoskodjék.) Úgy tudjuk, a tervezet kidolgozói összefüggést látnak az elhanyagolt gyerek és a családi pótlék elherdálása között. Azaz: ha a juttatást a gyerekekre költenék, akkor kevesebb elhanyagolt gyerek lenne.

A családi pótlék korlátozásáról, eseti gondnok kirendeléséről jegyzői gyámhatóság döntene, amit azzal indokolnak, hogy a gyermekvédelmi törvény szerint eddig is a jegyző döntött a gyermekek védelembe vételéről. A jegyző döntése alapján a hanyag szülőtől legalább egy évig megvonnák a családi pótlék felét, és azt természetben (étkeztetés, közlekedési hozzájárulás stb.) nyújtanák a gyerek számára. Ha a védelembe vétel nem járna sikerrel, és bizonyítható lenne, hogy a gyermek azért elhanyagolt, mert a szülő nem biztosítja számára az alapvető feltételeket, a jegyzői gyámhatóság megvonhatná a családi pótlékot. Vagyis: a szülő nem rendelkezhetne a pénzről, helyette a gyámhivatal által kirendelt eseti gondnok döntené el, a gyermeknek mire van szüksége, mire kell költeni.

Az eseti gondnokok kinevezéséhez a gyermekvédelmi törvény módosítására is szükség van. A jogszabály rögzítené, hogy erre a feladatra a gyermek más közeli hozzátartozóját, az iskolai gyermekvédelmi felelőst, a védőnőt, a családsegítő szolgálat vagy a gyermekjóléti szolgálat családgondozóját, a falugondnokot jelölhetik ki.
A tervezet illeszkedik ahhoz a koncepcióhoz, amely életre hívta a szociális törvény módosítását, az Út a munkához programot. A program és az azt kísérő viták során egyre több település szigorított rendeletben a szociális segélyhez jutás feltételein. A szerencsi kistérség 18 polgármestere pedig petíciót juttatott el a közjogi méltóságokhoz: ebben javaslatot tesznek a családi pótlék eltörlésére. Az aláírók szerint háromnál több gyerek esetén a juttatás "egyre gerjeszti az alacsonyan szocializálódott tömegek népességnövekedését, amely megélhetési formává fejlesztette a gyermekszülést, maffiaszerű bűnözéssé a szociálpolitikai csalást".
Nol.hu


Írta: mgiz Ideje: Március 19, csütörtök, 22:35:38 (2267 olvasás)

Hozzárendelt téma

Gyermek és ifjúságvédelem

"Gondnok dönthetne a családi pótlékról" | Belépés/Regisztráció | 2 hozzászólás
Küszöb
Minden hozzászólás a szerzők tulajdona. Nem feltétlenül értünk egyet velük, és nem vállalhatunk felelősséget a hozzászólások tartalmáért.

Re: Gondnok dönthetne a családi pótlékról (Pontok: 1 )
Szerző: badicseva Ideje: április 03, péntek, 19:59:59
Ha emlékeztek még rá, akkor egyszer már volt erre lehetőség. Akkor teljes egészében gyámhivatali hatáskörben volt. Számla benyújtására lehetett első körben kötelezni a szülőt, ha ez nem működött akkor jött az eseti gondnok, aki akkor családgondozó lehetett. Nem igazán működött. Most fog?


Re: Gondnok dönthetne a családi pótlékról (Pontok: 1 )
Szerző: angyalka Ideje: április 03, péntek, 21:39:55
ráadásul a segítő szakembereket ( családgondozók) ismét félhatósági szerepkörbe kényszerítik....príma... Szomorú


Toggle Content Kapcsolódó linkek
 Adatok: Gyermek és ifjúságvédelem

A legolvasottabb cikk a következő kategóriában: Gyermek és ifjúságvédelem:
Új tankönyv és étkezési támogatás jövőre!

Toggle Content Cikk minősítése
Átlagos eredmény: 4.66
szavazatok: 3


Áldozz egy pillanatot az idődből és minősítsd a cikket

Kitűnő
Nagyon jó
Jó
Átlagos
Rossz


Toggle Content Beállítások

Toggle Content A nap híre

Toggle Content Partnereink
KCR-VEZSE

KCR-gportal

Mindentudó

Telefalu


Toggle Content jogiforumhírek

Toggle Content Régebbi hírek


websas.hu

Interactive software released under GNU GPL, Code Credits, Privacy Policy
PR Csoport: Hírek | Kameravilág - biztonság | Shaggy szőnyegek | varrogep88.hu | Honlap elemző teszt | Szobalevegő | Vajaiajtó | Webdesign nyíregyháza