Köziglap.hu  
Toggle ContentToggle Content .:: Kezdőlap :: Közösségi fórumok :: Regisztráció ::.
Toggle Content User Info

Üdvözlet Anonymous

(Regisztráció)

Csatlakozás:
Legutóbbi: adrkk88
Új, ma: 0
Új, tegnap: 0
Összes: 4574

Látogató online:
Tag: 0
Látogató: 12
Összes: 12
Ki hol van?:
 Látogató:
01: Hírek
02: Hírek
03: Fórum
04: Fórum
05: Fórum
06: Hírek
07: Fórum
08: Hírek
09: Fórum
10: Hírek
11: Fórum
12: Fórum

Bejelentkezett admin:

Nincs jelenleg adminisztrátor!

Toggle Content Modulok

Hírek › Ingyenes ellátás - "önkéntes" szülői hozzájárulás
Gyermek és ifjúságvédelem Az ombudsman az oktatási és a kulturális minisztertől vár pontosítást.

Az oktatási és a kulturális miniszterhez fordul Szabó Máté országgyűlési biztos, mert nincs egyértelműen megnevezve, melyek azok az eszközök, amelyeket kötelezően biztosítani kell az óvodák feladatellátásához - közölte az Országgyűlési Biztos Hivatala vasárnap.


Az állampolgári jogok országgyűlési biztosának közleménye szerint az óvodákban csak a mindennapi neveléshez nem tartozó többletszolgáltatásokat szabadna megfizettetni. Az óvodai étkeztetésért fizetni kell, de a törvényben rögzített ingyenes ellátásokért nem kérhető térítés a szülőktől - hangsúlyozta Szabó Máté.

A közleményben azt írja, több panaszos szerint vécépapírt, papír zsebkendőt, szalvétát, szappant, fogkrémet, ágyneműt és huzatot, írószereket, helyenként gyümölcsöt kérnek az óvodák a szülőktől, természetesen nem előírva, hanem önkéntes hozzájárulásként.

Ezzel szemben a közoktatási törvény kimondja, hogy az óvodai nevelés ingyenes, egy rendelet pedig meghatározza azokat az eszközöket, amelyeket kötelezően biztosítani kell az óvodák feladatellátásához - mutatott rá az ombudsman.

Úgy véli, a tisztálkodás kellékeiről, az ágyneműről és a nevelőmunkát segítő eszközökről az intézményeknek, illetve a fenntartóiknak kell gondoskodniuk. Utalt arra, hogy minimális feltételként a többi között a fésű, a fogkefét, a fogmosó poharat, az ágyneműt, a törülközőt, az abroszt, a papírszalvétát határozzák meg, ide tartoznak az ábrázoló tevékenységet fejlesztő anyagok, vagyis azok, amelyek a rajzoláshoz, festéshez, mintázáshoz, építéshez szükségesek.

Szabó Máté szerint a rendelet nem egyértelmű: nem nevezik meg benne a vécépapírt, a zsebkendőt, a fogkrémet és a szappant. A megkérdezett polgármesterek azt mondták, hogy ezekkel a szülők önkéntes felajánlásként látják el az óvodákat - olvasható a közleményben.

Az ombudsman közölte, ezen gyakorlat kialakulásához a hiányos jogszabály és az anyagi forrás hiánya vezetett, ami sérti a jogbiztonság követelményét és az alapvető jogot a művelődéshez.

A kommüniké kitér arra, hogy a közoktatási törvény meghatározza a térítéssel igénybe vehető szolgáltatásokat, közöttük van az étkeztetés is, az étkezési díjak megfizetése alól a szociális helyzet függvényében mentesség kapható.

A biztos szerint ennek ellentmond, hogyha az intézmények az ilyen jogosult szülőktől is valamiféle hozzájárulást várnak el, úgymond "önkéntes felajánlásként".

A vizsgálat során megkeresett valamennyi szerv felhívta az ombudsman figyelmét arra a rendelkezésre, amely szerint a szülő írásos beleegyezését kell beszerezni minden olyan óvodai, iskolai, kollégiumi döntéshez, amelyből a szülőre fizetési kötelezettség hárul - ismertette az ombudsman. Szabó Máté álláspontja szerint ez nem a rendeletben előírt kötelező minimumszolgáltatásokra vonatkozik, hanem a közéjük nem tartozó többletekre, például a színházlátogatásra.
nol.hu

Megjegyzés: Nekem felnőtt gyermekeim vannak, ám már a mi időnkben is ezeken a vitatott ám szükséges eszközökön, tisztálkodási eszközökön kellett takarékoskodni a gyermekintézményeknek. Költségvetésüket az önkormányzat hagyja jóvá, ahol szintén további pénzügyi, forráshiányokkal találkozunk. Sok szülő várhatja érdeklődéssel mi lesz a miniszter válasza.
A gyermekintézmények nagy többsége, nem csupán az óvodák, a bölcsődék is hasonló kérésekre kényszerülnek.


Írta: mgiz Ideje: Május 03, vasárnap, 18:06:55 (1796 olvasás)

Hozzárendelt téma

Gyermek és ifjúságvédelemÖnkormányzatok helyzetéről, működ

"Ingyenes ellátás - "önkéntes" szülői hozzájárulás" | Belépés/Regisztráció | 0 hozzászólás
Küszöb
Minden hozzászólás a szerzők tulajdona. Nem feltétlenül értünk egyet velük, és nem vállalhatunk felelősséget a hozzászólások tartalmáért.

Toggle Content Kapcsolódó linkek
 Adatok: Gyermek és ifjúságvédelem

A legolvasottabb cikk a következő kategóriában: Gyermek és ifjúságvédelem:
Új tankönyv és étkezési támogatás jövőre!

Toggle Content Cikk minősítése
Átlagos eredmény: 4
szavazatok: 1


Áldozz egy pillanatot az idődből és minősítsd a cikket

Kitűnő
Nagyon jó
Jó
Átlagos
Rossz


Toggle Content Beállítások

Toggle Content A nap híre

Toggle Content Partnereink
KCR-VEZSE

KCR-gportal

Mindentudó

Telefalu


Toggle Content jogiforumhírek

Toggle Content Régebbi hírek


websas.hu

Interactive software released under GNU GPL, Code Credits, Privacy Policy
PR Csoport: Hírek | Kameravilág - biztonság | Shaggy szőnyegek | varrogep88.hu | Honlap elemző teszt | Szobalevegő | Vajaiajtó | Webdesign nyíregyháza