Köziglap.hu  
Toggle ContentToggle Content .:: Kezdőlap :: Közösségi fórumok :: Regisztráció ::.
Toggle Content User Info

Üdvözlet Anonymous

(Regisztráció)

Csatlakozás:
Legutóbbi: Deri
Új, ma: 1
Új, tegnap: 0
Összes: 4551

Látogató online:
Tag: 0
Látogató: 42
Összes: 42
Ki hol van?:
 Látogató:
01: Hírek
02: Hírek
03: Hírek
04: Hírek
05: Hírek
06: Hírek
07: Hírek
08: Hírek
09: Hírek
10: Hírek archívuma
11: Hírek archívuma
12: Fórum
13: Hírek
14: Saját beállítások
15: Hírek
16: Hírek archívuma
17: Hírek
18: Hírek
19: Hírek
20: Hírek
21: Fórum
22: Fórum
23: Fórum
24: Hírek
25: Saját beállítások
26: Fórum
27: Fórum
28: Hírek
29: Fórum
30: Hírek
31: Hírek
32: Fórum
33: Fórum
34: Fórum
35: Fórum
36: Fórum
37: Fórum
38: Fórum
39: Fórum
40: Fórum
41: Fórum
42: Fórum

Bejelentkezett admin:

Nincs jelenleg adminisztrátor!

Toggle Content Modulok

Hírek › Új megoldások a bürokráciacsökkentésre: szoftverrobotok a közigazgatásba
Közigazgatás korszerűsítése Szoftverrobotok a közigazgatásban

Bürokráciacsökkentés a magyar közigazgatásban

A közigazgatás átfogó modernizálására – az Általános Közigazgatási Rendtartás (Ákr.) és az elektronikus ügyintézési törvény (e-ügyintézési tv.) hatályba lépéséhez kapcsolódóan – egyedülálló lehetőség nyílik 2018-ban.


Szoftverrobotok a közigazgatásban

A bürokrácia csökkentése régóta a magyar közigazgatás egyik központi célkitűzése, ennek ellenére eddig nem jártak látványos eredménnyel az ilyen irányú törekvések. Az egyre fokozódó társadalmi nyomás, az ezt leképező jogszabályi változások (Ákr., e-ügyintézési tv.), illetve az utóbbi évek munkaerőpiaci változásai miatt előálló, immár a közigazgatást is egyre inkább fenyegető munkaerőhiány ki fogják kényszeríteni a közigazgatási folyamatok hatékonyabb megszervezését.

A szoftverrobotok a közigazgatásban is csökkentik a bürokráciátEgy szervezet esetében a kapacitások 5-25%-át is leköti a szervezet rendeltetése szerinti feladatok adminisztratív jellegű támogatása. Az e tevékenységek hatékonyságának növelése érdekében alkalmazott megoldások eddig jellemzően kimerültek az adminisztratív feladatok központosításában, illetőleg a korábban papír alapú folyamatok digitalizálásában (pl. dokumentummenedzsment rendszerek bevezetése), és a különböző e-ügyintézési szolgáltatások bevezetésében. A közigazgatásban ugyanakkor a látszólag korszerű rendszerek mögött még mindig rengeteg manuálisan végzett munkafolyamat áll.

A fontosabb gyártási folyamatok (ld. pl. autógyártás) robotizálását követően, az utóbbi években a figyelem egyre inkább a támogató folyamatok automatizálása felé irányul. Ennek eredményeként a Robotic Process Automation – RPA alapú projektek száma az Egyesült Államokban és Nyugat-Európában az utóbbi 10 évben ugrásszerűen megnőtt, különösen a pénzügyi és szolgáltatási szektorban. A következő robotizációs hullám a közigazgatást fogja elérni.

Joggal vetődhet fel a sokat látott közigazgatás-fejlesztési szakemberekben az, hogy az elmúlt években már számos folyamatautomatizálási kezdeményezés történt a közigazgatásban, de azok rendre kudarcot vallottak. Miért lenne az RPA sikeres?

A válasz magában a technológiában rejlik: nagyon fontos különbség az RPA és a korábban jellemző monumentális workflow automatizációt támogató IT bevezetési projektek között, hogy az RPA rendszerek nem igénylik a meglévő informatikai rendszerek alapvető megváltoztatását, nem követelnek meg hatalmas rendszerintegrációs feladatokat. Az RPA megoldás a meglévő rendszerekre „ül rá”, a meglévő alkalmazásokat kapcsolja össze, ily módon akár hetek alatt bevezethető egy működőképes megoldás egy-egy folyamatra. Ez egyben azt is jelenti, hogy ha megváltozik az ügyintézési folyamat vagy az alkalmazandó sablon, akkor az RPA megoldást rövid idő alatt az új folyamathoz lehet igazítani, nem kell több éves változáskezelési projekteket definiálni.

Bürokráciacsökkentés a magyar közigazgatásban

A közigazgatás átfogó modernizálására – az Általános Közigazgatási Rendtartás (Ákr.) és az elektronikus ügyintézési törvény (e-ügyintézési tv.) hatályba lépéséhez kapcsolódóan – egyedülálló lehetőség nyílik 2018-ban. A fejlett gazdaságú országokban közel egy évtizede ismert és az elmúlt néhány évben rohamosan terjedő RPA-technológiák közigazgatási bevezetését érdemes néhány, erre kiválasztott területen elkezdeni.

Közigazgatási RPA pilot projekteket lenne célszerű indítani az automatikus, „sommás” döntéshozatal és más munkafolyamatok támogatására, majd az eredmények tapasztalatai alapján a megoldást minél több területre kiterjeszteni.

A fentiek alapján, lehetséges közigazgatási RPA-pilot területként az alábbi állami feladatellátási esetek valamelyikét lenne célszerű kijelölni:

Központi ügyfélszolgálati feladatok (a magyarorszag.hu-ra beérkező megkeresések) feldolgozása és megválaszolása;
Az Ákr. 40.§ szerinti automatikus döntéshozatali eljárás megvalósításával az okmány-ügyintézés támogatása (évi 1,23 millió lakcímváltozással kapcsolatos és évi 460 ezer útlevélkérelemmel kapcsolatos ügy automatizált intézésének támogatása;
Adattisztítás, törzsadat karbantartás a nemzeti adatvagyon körébe sorolt nyilvántartásoknál;
Az európai uniós források kihelyezésének támogatása a normatív típusú pályázati támogatások esetében;
Egyes ágazati programok megvalósításának támogatása, pl. az „Otthon melege” program keretében beérkező támogatási kérelmek automatizált feldolgozása, támogatások kihelyezése;
Egyes e-ügyintézés biztosítására kötelezett szervek adminisztratív támogatása.
Bármely, digitális megoldásokra nyitott közigazgatási intézmény sztenderd munkafolyamatainak automatizálása.
Az új technológiák itt dörömbölnek a közigazgatás ablakán. A következő forradalmat talán a blockchain hozza majd el – de az RPA már itt van, ma is létező, kipróbált és bevált technológia, amely végre elérhető közelségbe hozhatja a bürokrácia érezhető mértékű, tartós leépítését. Ne szalasszuk el ezt a lehetőséget!

A szerzők:

Tanács Zoltán
partner
IFUA Horváth & Partners Kft.

Sántha György


forrás: https://www.controllingportal.hu/szoftverrobotok-a-kozigazgatasban/


Írta: hivatalnok Ideje: December 18, hétfő, 08:47:09 (58 olvasás)

Hozzárendelt téma

Közigazgatás korszerűsítése

"Új megoldások a bürokráciacsökkentésre: szoftverrobotok a közigazgatásba" | Belépés/Regisztráció | 0 hozzászólás
Küszöb
Minden hozzászólás a szerzők tulajdona. Nem feltétlenül értünk egyet velük, és nem vállalhatunk felelősséget a hozzászólások tartalmáért.

Toggle Content Kapcsolódó linkek
 Kormány.hu
 Adatok: Közigazgatás korszerűsítése


A legolvasottabb cikk a következő kategóriában: Közigazgatás korszerűsítése:
Kedvezmények a közszféra dolgozóinak

Toggle Content Cikk minősítése
Átlagos eredmény: 0
szavazatok: 0

Áldozz egy pillanatot az idődből és minősítsd a cikket

Kitűnő
Nagyon jó
Jó
Átlagos
Rossz


Toggle Content Beállítások

Toggle Content A nap híre
A legolvasottabb cikk ma:

Gyászhír

Toggle Content Partnereink
KCR-VEZSE

KCR-gportal

Mindentudó

Telefalu


Toggle Content jogiforumhírek


websas.hu

Interactive software released under GNU GPL, Code Credits, Privacy Policy
PR Csoport: Hírek | Kameravilág - biztonság | Shaggy szőnyegek | varrogep88.hu | Honlap elemző teszt | Szobalevegő | Vajaiajtó | Webdesign nyíregyháza