Vitanap és törvényjavaslatok a Perlamentben
Június 20, kedd, 20:49:58

Írta: mgiz

Megkezdte a munkáját az Országgyűlés. Minden javaslat fontos, jelentős változásokat céloz, mégis az önkormányzatok helyzetét jelöltem meg témaként, talán a mi szempontunkból kiemelhető törvényjavaslat.
A benyújtott indítványok legegyszerűbben a parlament.hu, irományok menüpontból elérhetők és megtekinthetők.

Hét törvényjavaslatról tárgyal a jövő héten az Országgyűlés

Reform vagy megszorítás?
címmel politikai vitanappal indul a jövő héten az Országgyűlés rendkívüli nyári ülésszaka. A továbbiakban a képviselők tárgyalnak az adó- és járuléktörvények módosításáról, az önkormányzati rendszert átalakító alkotmánymódosításról, valamint az önkormányzati képviselők tiszteletdíjáról is. A jövő hét elején megkezdi a parlament a rendkívüli nyári ülésszakra benyújtott törvényjavaslatok tárgyalását. Hétfőn a Fidesz kezdeményezésére politikai vitanapot tartanak Reform vagy megszorítás? címmel, amelyet követően hétfőn, kedden és szerdán hét törvényjavaslat általános vitáját folytatják le. Hétfőn megkezdődik az államháztartás egyensúlyát javító különadóról és a költségvetési forrásból származó kamattámogatások után fizetendő járadékról, a házipénztár-adóról és az egyes pénzügyi törvények módosításáról szóló javaslat általános vitája, amelyet kedden folytatnak a képviselők.
Az első javaslat értelmében négy százalék szolidaritási különadó fizetésére lesznek kötelezettek a nyereséges vállalkozások és a hatmillió forint feletti éves jövedelemmel rendelkező magánszemélyek. A hitelintézeteknek a költségvetési forrásból származó, az adóévben kamattámogatás - például lakáshitel támogatás - címén kapott összeg után kell 20 százalékos járadékot fizetniük.

Adó a rendellenes házipénztár-használat ellen

A házipénztáradó - amelynek mértéke 20 százalék - a rendellenes házipénztár-használatot kívánja megakadályozni. A törvényjavaslat szerint az éves átlagban a napi készpénzforgalom kétszeresét meghaladó mértékű házipénztár vagyonnak minősül és adóköteles.
Az egyes pénzügyi tárgyú törvényeket módosító javaslat tartalmazza többek között a kamatból és a tőzsdei ügyletekből származó jövedelmek 20 százalékos megadóztatását, és az egyszerűsített vállalkozói adó 15-ről 20 százalékra emelését.
Önkormányzati törvények a napirenden

Szerdán négy önkormányzati tárgyú törvény általános vitáját kezdi meg a Ház. A hatékonyabban működő helyi önkormányzati rendszer megteremtését célzó alkotmánymódosító javaslat elfogadása után régió az állam területi tagozódásának önálló szintjeként ismerhető el, és lehetővé válik egyes önkormányzati feladatok esetében a kötelező társulási feladatellátás előírása.

A helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásáról szóló törvényt módosító javaslat a Fővárosi Közgyűlés és a megyei közgyűlések létszámának átlagosan 20 százalékos csökkentését írja elő azzal, hogy az egyes területi egységekben megszerezhető mandátumok számát a választásra jogosultak számával arányosítja.

Polgármesteri, képviselői tiszteletdíjak

A helyi önkormányzatokról szóló törvény módosításával lehetővé válik a körjegyzőségek és a kistérségi társulások rendszerének továbbfejlesztése. A javaslat rögzíti, hogy a fővárosban sajátos kétszintű önkormányzati rendszer működik, és megfogalmazza a regionális önkormányzatok működésére vonatkozó szabályokat.
A polgármesteri tisztség ellátásának egyes kérdéseiről és az önkormányzati képviselők tiszteletdíjáról szóló törvényt módosító javaslat mérsékli a képviselői tiszteletdíj maximumát és a testületi tagoknak biztosítható magasabb összegű juttatást.

Forrás: Magyarország.hu

Content received from: Köziglap.hu, http://www.koziglap.hu