Pénzért gyermeket-a szociális és családtámogatás negatív jelenségei
Október 14, kedd, 01:09:03

Írta: mgiz

Általánosítani a jelenségből szándék kérdése, ám hamis és veszélyes. A családtámogatási és szociális rendszer jelenségeihez hozzátartozik azonban a következő hír is. Nem elszigetelt, nem egy megyei jelenség, ám több adatot nem ismerünk.
Ne feledjük el a családok többségére nem ez jellemző!
Új szociális trükk: pénzért szülik a gyereket
A sonline.hu híre:

Új szociális trükk: pénzért szülik a gyereket

Gyermekenként 100 ezer forintot is jelenthet, ha nem közvetlenül az anya kapja a támogatást.

Új trükk járja Somogyban is a gyermekek után kapott járandóságokra „pályázók” körében – hallottuk a hírt. A fiatalkorú anyuka lemond a gyermekről, majd valamely családtagja, például az ugyanabban a háztartásban élő nagymama a gyámja, esetleg később az örökbefogadója lesz a kicsinek. A törvényes fordulat pedig pénzt hoz a konyhára. Nem is keveset, gyermekenként akár százezer forintot is jelenthet a családon belüli megoldás, a havi juttatások ugyanis magasabbak, mint ha az anya kapja a támogatásokat. Az elmúlt időszakban több településen is történt ilyen eset, bár beszélni igazán senki nem szeret róla, legfeljebb a falubelieknek „büszkélkednek” a törvény ilyen kijátszásával.

– Sokan csinálják ezt – mondta Ötvöskónyiban a Kónyi utca egyik lakója. – A gyerekszülés önmagában már nem hoz eleget, kellett hát egy újabb megoldás. Azt is beszélik, van olyan, aki már szinte „arra hajt”, hogy fogyatékos gyermeke szülessen, mert azzal több pénz jár.

Simonovics Józsefné, a Rinyamenti Szociális Központ vezetője szerint ennyire nem súlyos a helyzet. – Tapasztaltam már ilyen esetet, de a mi területünkön nem jellemző ez az eljárás. Olyan valóban történt, hogy a lányanya gyermeke felett nagymama vállalt gyámságot, ám megítélésem szerint itt inkább a szintén még gyermek édesanya és gyermekének az érdekei voltak a meghatározóak. Azt inkább tapasztaljuk, hogy egy-egy családban erőteljesebb a törekvés arra, hogy több gyermeket szüljenek, mert több pénzhez jutnak.

Mennyi jár egy gyermek után?

A Gyed 2008-ban maximum 96 ezer 600 forint. A gyes összege 2008-tól havi 28 ezer 500 forint. A Családi pótlék összege egy gyermek esetén 12 ezer 200, egyedülálló esetén 13 ezer 700 forint. Kétgyermekes család esetén gyermekenként 13 ezer 300, egyedülálló esetén 14 ezer 800 forint. Három vagy több gyermeket nevelők esetén 16 ezer, egyedülálló esetén 17 ezer forint. Tartósan beteg vagy súlyosan fogyatékos gyermek után 23 300, egyedülálló esetén 25 900 forint.
Sonline.hu

Content received from: Köziglap.hu, http://www.koziglap.hu