Ingyenes ellátás - "önkéntes" szülői hozzájárulás
Május 03, vasárnap, 18:06:55

Írta: mgiz

Az ombudsman az oktatási és a kulturális minisztertől vár pontosítást.

Az oktatási és a kulturális miniszterhez fordul Szabó Máté országgyűlési biztos, mert nincs egyértelműen megnevezve, melyek azok az eszközök, amelyeket kötelezően biztosítani kell az óvodák feladatellátásához - közölte az Országgyűlési Biztos Hivatala vasárnap.


Az állampolgári jogok országgyűlési biztosának közleménye szerint az óvodákban csak a mindennapi neveléshez nem tartozó többletszolgáltatásokat szabadna megfizettetni. Az óvodai étkeztetésért fizetni kell, de a törvényben rögzített ingyenes ellátásokért nem kérhető térítés a szülőktől - hangsúlyozta Szabó Máté.

A közleményben azt írja, több panaszos szerint vécépapírt, papír zsebkendőt, szalvétát, szappant, fogkrémet, ágyneműt és huzatot, írószereket, helyenként gyümölcsöt kérnek az óvodák a szülőktől, természetesen nem előírva, hanem önkéntes hozzájárulásként.

Ezzel szemben a közoktatási törvény kimondja, hogy az óvodai nevelés ingyenes, egy rendelet pedig meghatározza azokat az eszközöket, amelyeket kötelezően biztosítani kell az óvodák feladatellátásához - mutatott rá az ombudsman.

Úgy véli, a tisztálkodás kellékeiről, az ágyneműről és a nevelőmunkát segítő eszközökről az intézményeknek, illetve a fenntartóiknak kell gondoskodniuk. Utalt arra, hogy minimális feltételként a többi között a fésű, a fogkefét, a fogmosó poharat, az ágyneműt, a törülközőt, az abroszt, a papírszalvétát határozzák meg, ide tartoznak az ábrázoló tevékenységet fejlesztő anyagok, vagyis azok, amelyek a rajzoláshoz, festéshez, mintázáshoz, építéshez szükségesek.

Szabó Máté szerint a rendelet nem egyértelmű: nem nevezik meg benne a vécépapírt, a zsebkendőt, a fogkrémet és a szappant. A megkérdezett polgármesterek azt mondták, hogy ezekkel a szülők önkéntes felajánlásként látják el az óvodákat - olvasható a közleményben.

Az ombudsman közölte, ezen gyakorlat kialakulásához a hiányos jogszabály és az anyagi forrás hiánya vezetett, ami sérti a jogbiztonság követelményét és az alapvető jogot a művelődéshez.

A kommüniké kitér arra, hogy a közoktatási törvény meghatározza a térítéssel igénybe vehető szolgáltatásokat, közöttük van az étkeztetés is, az étkezési díjak megfizetése alól a szociális helyzet függvényében mentesség kapható.

A biztos szerint ennek ellentmond, hogyha az intézmények az ilyen jogosult szülőktől is valamiféle hozzájárulást várnak el, úgymond "önkéntes felajánlásként".

A vizsgálat során megkeresett valamennyi szerv felhívta az ombudsman figyelmét arra a rendelkezésre, amely szerint a szülő írásos beleegyezését kell beszerezni minden olyan óvodai, iskolai, kollégiumi döntéshez, amelyből a szülőre fizetési kötelezettség hárul - ismertette az ombudsman. Szabó Máté álláspontja szerint ez nem a rendeletben előírt kötelező minimumszolgáltatásokra vonatkozik, hanem a közéjük nem tartozó többletekre, például a színházlátogatásra.
nol.huNotes: Nekem felnőtt gyermekeim vannak, ám már a mi időnkben is ezeken a vitatott ám szükséges eszközökön, tisztálkodási eszközökön kellett takarékoskodni a gyermekintézményeknek. Költségvetésüket az önkormányzat hagyja jóvá, ahol szintén további pénzügyi, forráshiányokkal találkozunk. Sok szülő várhatja érdeklődéssel mi lesz a miniszter válasza.
A gyermekintézmények nagy többsége, nem csupán az óvodák, a bölcsődék is hasonló kérésekre kényszerülnek.

Content received from: Köziglap.hu, http://www.koziglap.hu