Aszályközlemény
November 03, péntek, 12:08:35

Írta: hivatalnok

A földművelésügyi miniszter most megjelent aszályközleménye értelmében az ország szinte valamennyi járásában, illetve a közleményben felsorolt járások egyes településein aszályhelyzet volt Magyarországon a 2017. kárenyhítési év során.

A Földművelésügyi Értesítő LXVII. évfolyamának 2017. október 25-i 11. számában megjelent aszályközlemény az alábbi oldalról érhető el:
http://www.kormany.hu/download/3/79/31000/ertesito.pdf

A mezőgazdasági termelést érintő időjárási és más természeti kockázatok kezeléséről szóló 2011. évi CLXVIII. törvény értelmében az aszálykár utáni kárenyhítő juttatás kifizetésének egyik feltétele, ha az adott kárenyhítési év vonatkozásában az aszályhelyzetről a miniszter tárgyév október 31-ig közleményt ad ki. A 2016. november 1-től 2017. október 31-ig terjedő kárenyhítési év tekintetében a miniszteri aszályközlemény alapvetően az Országos Meteorológiai Szolgálat által üzemeltetett agro.met.hu honlap információin alapul, amely az aszály vegetációs időszakban történő bekövetkezéséről is részletes tájékoztatást nyújt a termelők és a hatóságok számára.

A miniszteri aszályközlemény mostani megjelenése önmagában nem jogosítja fel a termelőt kárenyhítő juttatás igénybevételére, ugyanis az aszályközlemény egy szükséges, de nem elégséges feltétele a kompenzációnak. Az agrárkár-enyhítési rendszerben a kárenyhítő juttatás igénybevételének további feltételei:

- aszálykár határidőben történő bejelentése, majd agrárkár-megállapító szerv általi igazolása;

- az aszálykárral érintett növénykultúrában 30%-ot meghaladó hozamcsökkenés és 15%-ot meghaladó hozamérték-csökkenés keletkezik;

- a termelő a kárenyhítési hozzájárulását szeptember 15-ig megfizette;

- a termelő a kárenyhítő juttatás iránti kérelmét 2017. november 30-ig az erre a célra létrehozott elektronikus felületen benyújtja (a kérelembenyújtás lehetősége november elején fog nyílni).

Fontos, hogy a közleményben felsorolt járásokban a fel nem tüntetett településeken, amelyeket nem fed le a most meghirdetett miniszteri aszályközlemény, nem lehetséges aszálykár miatt kárenyhítő juttatást igénybe venni.

www.kormanyhu - (FM Sajtóiroda)

Content received from: Köziglap.hu, http://www.koziglap.hu