Köziglap.hu  
Toggle ContentToggle Content .:: Kezdőlap :: Közösségi fórumok :: Regisztráció ::.
Toggle Content User Info

Üdvözlet Anonymous

(Regisztráció)

Csatlakozás:
Legutóbbi: adrkk88
Új, ma: 0
Új, tegnap: 0
Összes: 4574

Látogató online:
Tag: 0
Látogató: 15
Összes: 15
Ki hol van?:
 Látogató:
01: Hírek
02: Saját beállítások
03: Hírek
04: Fórum
05: Fórum
06: Fórum
07: Fórum
08: Fórum
09: Hírek
10: Saját beállítások
11: Fórum
12: Hírek
13: Hírek
14: Fórum
15: Kezdőlap

Bejelentkezett admin:

Nincs jelenleg adminisztrátor!

Toggle Content Modulok

Hírek › Gyermekvédelmi támogatás minta és gyakorlat
Szociális témák Újdonság!! Végre letisztult a kép! Mi is a teendő, gyorsan beszerkesztem ide, még talán mindig időben.
Az ellátást a képviselő-testület szünteti meg határozattal! A jegyző tájékoztatót küld ki a kedvezményre jogosultságról!.
A jogszabályi alapja: a 315/2005. (XII. 25.) Korm. rendelet a gyámhatóságokról, valamint a gyermekvédelmi és gyámügyi eljárásról szóló 149/1997. (IX. 10.) Korm. rendelet módosításáról szóló rendelet

78. §. "(2) A települési önkormányzat képviselő-testülete a rendszeres gyermekvédelmi támogatásra való jogosultságnak a - családtámogatási rendszer átalakításáról szóló 2005. évi CXXVI. törvény (a továbbiakban: Cstá. tv.) 28. §-ának (8.)-(10) bekezdésében meghatározott időpontokra figyelemmel történő - megszűnéséről a Ket. 71. §-ának értelmében meghozott határozatával egyidejűleg a települési önkormányzat jegyzője tájékoztatja az érintett személyt arról, hogy a) amennyiben a Cstá. tv. 28. §-ának (11) bekezdésében meghatározott feltételek fennállnak, 2006. június 30-áig a törvény erejénél fogva rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosultnak tekintendő,
b) 2006. július 1-jétől akkor jogosult továbbra is, megszakítás nélkül a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre, ha 2006. július 1-jét megelőzően benyújtja rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre való jogosultsága megállapítása iránti kérelmét.
(3) Ha a Cstá. tv. 28. §-ának (9)-(10) bekezdése alapján a települési önkormányzat képviselő-testülete továbbfolyósítja a rendszeres gyermekvédelmi támogatást, erről nem kell határozatot hozni, illetve végzést kibocsátani. A rendszeres gyermekvédelmi támogatásnak a Cstá. tv. 28. §-ának (9)-(10) bekezdése alapján történő tovább-folyósítása, illetve megállapítása során a Gyer. 2005. december 31-én hatályos rendelkezéseit kell alkalmazni. A rendszeres gyermekvédelmi támogatás címén igénybe vehető előleg igénylése a Gyer. 2005. december 31-én hatályos 3. számú melléklete szerinti adatlapon történik."

Itt lesz a "minta" az írás alján a megszüntetés-megállapításra!

A mintát most leveszem, hiszen másról szól! A félreértésért elnézést, de mai napig nem volt, aki elolvasta volna végig a jogszabály szövegét, s az sem volt a mai napig, aki észrevette volna az ellentmondást, s jelzett volna. Köszönöm a martfűieknek, hogy kételyeiket megosztva, ma végre megtaláltuk a jogszabályi megoldást. Igaz, ehhez fűződhetnek szintén kételyek és bírálatok a jogszabályalkotást illetően, de ez már nem segít, e megoldásnak legalább konkrét jogszabályi hivatkozási alapja van!

Az öszegről és a 2006-ban már jóváhagyott új Kormány rendeletről, a kiegészítő gyermekvédelmi támogatásról a fórumban!

Igyekeztem tartani az ígéretem, s ha minden nem is jutott eszembe, íme:

A gyermekvédelmi támogatásról és kedvezményrőlA jogszabály szövegét nem fogom idézni, mindenki számára hozzáférhető, inkább csak megfogalmazom egyszerű és közérthető formában mik is vetődtek fel.

A leggyakoribb kérdéseket igyekeztem átgondolni, melyek itt, és a gyakorlatban felmerültek. Kiknek folyósítunk tovább:
-Annak a kérelmezőnek, aki a MÁK igazolását megkérte, s kéri a régi rendszer szerinti továbbfolyósítást. Ez esetben nem kell tennünk semmit, marad a rendszerben, a folyósítás március 31-ig lehetséges, a megszüntetésre is ekkor kell intézkedni.

Kinek éri meg: az emelt összegű gyermekvédelmi támogatásban részesülőknek

-A nagykorú, közép vagy felsőfokon, nappali tagozaton tanulmányokat folytatóknak augusztus 31-ig. Jelenleg nem kell tennünk semmit, folyósítunk a régi rendszer szerint. Megszüntetésre később intézkedünk. Nem szükséges MÁK igazolást!

Kik „ járnak jól „ ?
A családi pótlékban részesülő, nagykorú középfogon nappali tanulmányokat folytatók, ők kapják az emelt összegű családi pótlékot és a rendszeres gyermekvédelmi támogatást is. Ezzel a réteggel szemben a 17 éves vagy 18. évét 2006. január 1-ét követően betöltő, a rendszerünkben december 31-én jogosult rendszeres gyermekvédelmi támogatását megszüntetjük 2006. január 1-től, s megállapítjuk a kedvezményre jogosultságot.

Kik "esnek ki" a rendszerből? Azok a kiskorúak, akik nem tanulnak. Sok településen ez egy jelentős 16-17 éves korosztályt jelent, aki után sem családi pótlékot nem kap a szülő , sem a gyermekvédelmi támogatást nem kaphatja tovább. Én a szülőnek, gyermeknek egyaránt javasolnám ugyan erőltessék meg magukat, s tanuljon valamit a gyermeke, hiszen nem csupán családi pótlékról, a jövőjéről van szó. Nappali tagozatos tanulóként még kaphat családi pótlékot, s tudja használni a kedvezményre jogosultságot. ( Ezt természetesen nekik is megállapítjuk június 30-ig, függetlenül attól, hogy használja –e vagy sem.)

Hatáskörök és későbbi határozatok:

Úgy gondolom egyértelmű, a folyósítás megszüntetése és a kedvezményre jogosultság megállapítása egyértelmű, jegyzői hatáskör!

Az új, 2006. január 1-én beadott kérelmeket külön választanám két csoportra:

Új kérelem csak kedvezmény megállapítására adható be, ennek elbírálása jegyzői hatáskör.

A rendszerben maradók bármilyen kérelmére, bejelentésére, azaz a rendszeres gyermekvédelmi támogatásra vonatkozó döntés továbbra is képviselő-testületi hatáskör!
( Bejelenti, hogy megszüntette nappali tagozatos tanulói jogviszonyát, a nagykorú kérésére a saját jogon történő folyósítás. )

Hatályon kívül helyezték a önkormányzati rendelet alkotásra vonatkozó kötelezettséget. ( 2005. évi CLXXIV. törvény a fiatalok életkezdési támogatásáról)

Ez nem jelenti azt, hogy várhatunk, hiszen a jelenlegi önkormányzati rendelkezéseket át kell tekinteni, s összhangba hozni az új hatályos rendelkezésekkel, erre nincs recept, hiszen ahány önkormányzati rendelet, annyiféle a tartalma.
Legfeljebb utalni tudok a fogalmi változásokra, az ápolási díj változásaira, a szolgáltatások feladatainak törvényi meghatározására.
Én azt javaslom mindenkinek készüljön rá, de ha nem indokolt sürgősen, ne kapkodja el, hiszen további törvényi és rendeleti szabályozás várható épp a gyermekvédelem, családtámogatás területén, az egyszeri támogatásokat illetően. Talán időben összeilleszthető lesz a rendszeres szociális segély átalakításával összefüggő változások helyi szabályozásával, ha nagyon optimista vagyok…

A „minta” előtt még egy megjegyzés:

A KET alkalmazása a hivatalból indult eljárásra. ( Halkan jegyzem meg, hogy azok, akik hozzánk hasonlóan részletes tájékoztatót küldtek minden érintettnek talán elfogadható lesz egy ellenőrzés kapcsán, hiszen ki győzi ezt a sok iratot postázni, bár jogos, hiszen az egy tájékoztató mindenkinek, most pedig értesítés csak azoknak, akiknek eljárást indítunk azaz megszüntetjük a folyósítást!) Ahol győzik energiával járjanak el a törvénynek megfelelően, „csupán” egy minta kiküldése minden érintettnek.

S itt a folyósítást megszüntető határozat, ne használja senki átgondolatlanul, ezt egy este írtam, fejből, alakítsa, pontosítsa mindenki! Az új és legfontosabb rendelkezések benne vannak, a részleteket nézze át mindenki!
Vannak nyitott kérdések is, lehet vitázni azon, hogy a megszüntetés jogosultság megszüntetése legyen-e, ez esetben képviselő-testületi hatáskör, s a jegyző egy külön határozatban állapítja meg a kedvezményre jogosultságot. Én úgy magyarázom, hogy a törvény változtata meg a jogosultságot, s nem az önkormányzat, a folyósítás pedig egyértelműen jegyzői hatáskör.
A törvény szövege szerint június 30-ig jogosult a gyermekvédelmi kedvezményre, ám nem mondja ki a törvény, hogy 2006. január 1-től. Tehát a határozat jogerőre emelkedésétől….
A határozat valószínű csupán egy olyan tervezet, melyet magunk sem szó szerint így küldünk ki!
No és nem hiszem magam mindent tudónak és tévedhetetlennek, nem is vagyok az, egy vagyok a szakmából a sok közül, mindez a saját véleményem!Írta: mgiz Ideje: Január 14, szombat, 23:46:09 (29596 olvasás)

Hozzárendelt téma

Gyermek és ifjúságvédelemSzociális témák

"Gyermekvédelmi támogatás minta és gyakorlat" | Belépés/Regisztráció | 1 hozzászólás
Küszöb
Minden hozzászólás a szerzők tulajdona. Nem feltétlenül értünk egyet velük, és nem vállalhatunk felelősséget a hozzászólások tartalmáért.

Re: Gyermekvédelmi támogatás minta és gyakorlat (Pontok: 1 )
Szerző: Julianna26 Ideje: Február 03, csütörtök, 16:12:48
This is great such programs exist and develop. Here I've found a video also dealing with child support - http://www.tubestime.com/watch/child-support/4. Hope it will make other people join such kind of programs! Mosoly


Toggle Content Kapcsolódó linkek
 Adatok: Szociális témák

A legolvasottabb cikk a következő kategóriában: Szociális témák:
Gyermekvédelmi támogatás minta és gyakorlat

Toggle Content Cikk minősítése
Átlagos eredmény: 3.81
szavazatok: 43


Áldozz egy pillanatot az idődből és minősítsd a cikket

Kitűnő
Nagyon jó
Jó
Átlagos
Rossz


Toggle Content Beállítások

Toggle Content A nap híre

Toggle Content Partnereink
KCR-VEZSE

KCR-gportal

Mindentudó

Telefalu


Toggle Content jogiforumhírek

Toggle Content Régebbi hírek


websas.hu

Interactive software released under GNU GPL, Code Credits, Privacy Policy
PR Csoport: Hírek | Kameravilág - biztonság | Shaggy szőnyegek | varrogep88.hu | Honlap elemző teszt | Szobalevegő | Vajaiajtó | Webdesign nyíregyháza