Lakásbiztosításod érvényesítése

Tegyük fel, hogy már van érvényes lakásbiztosításod, amit fizetsz is tisztességesen, és beüt a baj.

Például jön egy heves nyári vihar, ami megtépázza a tetődet, vagy a tűzhelyen felejted a serpenyőt, és a konyhádban tűzkár keletkezik.

Mi a teendő ilyenkor?

Hogyan tudod lekérni a biztosítótól azt a pénzt, ami megillet, és ami fedezni fogja a helyreállítás költségeinek egy jó részét?

Sokan nem tudják, de bizony itt is észnél kell lenni, és az előírásoknak megfelelően kell eljárni, hiszen apróságokon is múlhat, hogy a végén nem tudod érvényesíteni a lakásbiztosításodat.

Ennek is van egy protokollja, amihez mind Neked, mind a biztosítónak ragaszkodnia kell, különben nem lennének kiszűrhetőek a szabálytalanságok, csalások.

Vegyük hát sorra, mi mindent kell megtenned, ha hozzá akarsz jutni a Téged jogosan megillető kárenyhítéshez! 

Fontos a tájékozottság!

Ha megtörténik a legrosszabb, és kár keletkezik az ingatlanodban, mindenek előtt fontos, hogy tudd, kiterjed-e rá a lakásbiztosításod, illetve maga a káreset megfelel-e az előírásoknak.
Például egy rosszabb állapotban lévő tetőszerkezetet olyan szélrohamok is képesek megrongálni, amik a meteorológiai értelemben vett „vihar” erejét még nem érik el.
Azaz hiába történt minden, ha a szerződésben viharkár szerepel, akkor sajnos nem leszel jogosult kártalanításra.
Ugyanez a helyzet például a különböző beázásoknál: ha az adott eset, ami Veled történt, nem szerepel a biztosítási kötvényben, hiába származott károd belőle, magadnak kell megoldanod.
Mi hát a megoldás?
Nézd meg alaposan a szerződés nálad lévő példányában az erre vonatkozó kikötéseket, előírásokat, és ezt követően tégy bejelentést. 

Hogyan jelentsd be a káresetet?

Highly experienced developer

Hogyan jelentsd be a káresetet

A biztosítási esemény megtörténését és a káresetet bejelentheted a biztosítónál telefonon, vagy akár e-mailben is.

Azonban légy figyelmes!

Erre az eseményt követő 48 óra áll rendelkezésedre, illetve a kár felfedezése után ugyanennyi.

Ha nem így lenne, akkor nem lenne ellenőrizhető a hitelesség, illetve mindenki fél évvel korábbi károkat jelentene be frissen kötött biztosításokkal.

Ha e-mailben teszel bejelentést, érdemes pár képet és részletesebb leírást is csatolni, hiszen így a biztosító már rendelkezni fog egy előzetes dokumentációval.

Ettől függetlenül a kárfelmérőnek ugyanúgy ki kell jönnie ténylegesen megtekinteni és lefényképezni az esetet, csak ezt követően kezdődhet az elbírálás.

Ha a benyújtott igényed jogos volt, és minden tekintetben szabályszerűen jártál el, akkor heteken belül meg is kaphatod a Neked megítélt összeget.

Arra viszont nagyon figyelj, hogy csak a kárszakértő távozása után kezdj bele bármilyen javításba, ugyanis ezzel akár az egész ügyet elbukhatod! 

Lakásbiztosítás